Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Ο Κώστας Λύρος "ανοίγει" τα χαρτιά του για την κατασκευή κολυμβητηρίου στο Μεσολόγγι


Με ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος δημοσιοποιεί τις θέσεις της παράταξής του, σχετικά, με την κατασκευή κολυμβητηρίου στο Μεσολόγγι.
Με μια πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης γίνεται σαφές ότι η διαδικασία κατασκευής που έχει ξεκινήσει από την απερχόμενη δημοτική αρχή θα ακυρωθεί, παρά το γεγονός ότι είχε φθάσει στο σημείο, υπογραφής σύμβασης για την κατασκευή του έργου από το ανάδοχο του διαγωνισμού που έγινε.
Έτσι το βέβαιο είναι και με βάση τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου καθώς φαίνεται η νέα δημοτική αρχή θέλει να ξεκινήσει κυριολεκτικά από την αρχή τη διαδικασία.
Δηλαδή προσανατολίζεται σε επαναχωροθέτηση, αναζήτηση διαφορετικού τρόπου χρηματοδότησης, νέα μελέτη και φυσικά νέο διαγωνισμό. Κάτι που εκ των πραγμάτων - εάν υιοθετηθεί αυτός ο προσανατολισμός - συνεπάγεται μεγάλος βάθος χρόνου για την υλοποίηση του έργου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Μεσολογγίου έχει ως εξής:

«Αναφορικά με το έργο του Δημοτικό  κολυμβητηρίου,  που σχεδιάζει να κατασκευάσει η απερχόμενη δημοτική αρχή,  θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας, οι  οποίες με την ανάληψη των καθηκόντων μας και την εκ του σύνεγγυς προσέγγιση του θέματος θα είναι και θέσεις μας. Οι  απόψεις μας αυτές  εκπορεύονται από την αρχή της εξυπηρέτησης του συμφέροντος των πολιτών με γνώμονα τον σεβασμό στο δημοτικό χρήμα , μακριά από ακοστολόγητες και πρόχειρες κινήσεις εντυπωσιασμού,  οι οποίες καταλήγουν σε  αποτυχίες , τις  οποίες καλούμαστε  να ακριβοπληρώνουμε.
Μέσα στους στόχους μας , ως νέα Δημοτική αρχή είναι  η βελτίωση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων  του αθλητισμού ,  ως παροχή προς του δημότες μας και μάλιστα στους νέους μας,  αλλά και ως μέσο προσέλκυσης επισκεπτών  (αθλητικού τουρισμός) . Πράγματι το Δημοτικό κολυμβητήριο όπως και γενικότερα η ανάπτυξη των αθλημάτων του νερού στο Δήμο μας με το τόσο πλούσιο υγρό στοιχείο (θάλασσα, λιμνοθάλασσα, ποτάμι) εξασφαλίζει την δυνατότητα  να υπηρετήσει κανείς τους παραπάνω στόχους  , όταν πληρούνται κάποιες  βασικές προϋποθέσεις.
Λέμε ένα μεγάλο ΝΑΙ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο το οποίο :1.   Θα είναι βιώσιμο.
2.   Θα τοποθετηθεί στο σωστό χώρο με προοπτική ανάπτυξης.
3.   Θα κατασκευασθεί με σωστή μελέτη και πρόβλεψη πλήρους ενεργειακής αυτονομίας,  ώστε το κόστος χρήσης να είναι ανεκτό. Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα εγκαταλελειμμένων κολυμβητηρίων λόγω του δυσανάλογου κόστους λειτουργίας .


4.   Θα έχει οικοδομική άδεια , η οποία θα εκδοθεί νόμιμα από την Τ.Υ. του Δήμου.
5.   Θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό ή Εθνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα κι όχι από τα λιγοστά χρήματα του Δήμου,  τα οποία δεν επαρκούν.
6.   Θα είναι ανοικτό στους δημότες και σε συλλόγους αλλά ταυτόχρονα θα είναι κάτω από δημοτική διαχείριση.
Παρά τις εξαγγελίες, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις  εκτός της τελευταίας,  ως πρωθύστερης, δεν πληρείται σχεδιαστικά και μελετητικά στο υποφαινόμενο  κολυμβητήριο.

Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη,  ότι η κατασκευή του κολυμβητήριου θα ολοκληρωθεί με κόστος περίπου 600.000 ευρώ,  αξία,  που αντιστοιχεί  στο ποσό της σύμβασης , τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα τα κολυμβητήρια που κατασκευάζονται στοιχίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας θα συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα έχουν οι δημότες την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικότερα και να οδηγηθούν σε  συμπεράσματα.»