Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Για τους ψαράδες της λιμνοθάλασσας που έπαθαν ολοσχερή καταστροφή θα υπάρξει ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ;

Για αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών προκειμένου να αποζημιωθούν οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «εμπαιγμό» των αλιέων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σχολιάζεται θετικά η απόφαση του Δήμου Μεσολογγίου να παράσχει οικονομικές διευκολύνσεις στους συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται τα ιχθυοτροφεία της Κλείσοβας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
"Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 22/11/08 και 04/12/08, όπου καταστράφηκε το σύνολο των υποδομών των φραγμών και των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, οι ψαράδες αναζήτησαν τρόπο για την χορήγηση των αποζημιώσεων που προβλέπονταν και δίνονταν κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ .
Φέτος με την υπ’ αριθ. 281245/08-04-08 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού, οι αλιείς με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας εξαιρέθηκαν των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα να καλούνται αυτή τη στιγμή να πληρώσουν τα ενοίκια που έχουν προκύψει από τις δημοπρασίες χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα λόγω έλλειψης αλιευμάτων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητάει από τους συνεταιρισμούς της Κεντρικής Λιμνοθάλασσας την πληρωμή των ενοικίων μιλώντας παράλληλα και για πιθανούς τόκους!!!!!!
Ξεχνάει ο κ. Περιφερειάρχης ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν πρέπει να νοικιάζεται και η εργασία να εμπορεύεται.
Ο δήμος Ι.Π Μεσολογγίου, προς τιμήν του με 2 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, μείωσε κατά 50% το ενοίκιο και με την δυνατότητα καταβολής του υπόλοιπου σε 9 ισόποσες δόσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της οικονομικής πίεσης στους 2 αλιευτικής συνεταιρισμούς.
Θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να φερθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα στους ψαράδες και να μην τους αντιμετωπίζει μόνο ως πηγή εσόδων.
Οι ψαράδες θα αγωνισθούν για να αλλάξει αυτή η πολιτική που τους βυθίζει στη μιζέρια και στην οικονομική εξαθλίωση.
Καλούμε τον νέο Υπουργό Γεωργίας να αναλάβει αμέσως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες συγκεντρώνοντας τα στοιχεία που υπάρχουν και μέσω του ΕΛΓΑ να προβεί σε αποζημίωση όλων των συνεταιρισμών για να στηρίξει το εισόδημα των οικογενειών που πλήττονται οικονομικά μετά το ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα.
Καλούμε τη Νομαρχία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Καλούμε τους όμορους δήμους να προκαλέσουν διαδημοτική συνάντηση και να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση και να επιβάλλουν στην πολιτεία να προβεί σε αποζημιώσεις.
Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση και να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους συνεταιρισμούς.
Φτάνουν πια τα λόγια.
Όχι μόνο δηλώσεις για δημόσιες σχέσεις.
Θέλουμε πράξεις και πάνω από όλα συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έρχονται".