Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Το ενιαίο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και των εκβολών τόσο του Ευήνου όσο κυρίως του Αχελώου, αναμφίβολα έχει τεράστια περιβαλλοντική αξία και ταυτόχρονα αποτελεί μια πλουτοπαραγωγική πηγή.
Η αλήθεια είναι ότι το οικοσύστημα αυτό απαιτεί μια διαχείριση που να στοχεύει τόσο στην προστασία του όσο και στην περαιτέρω ανάδειξή του. Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναληφθεί σημαντικές δράσεις υψηλού οικονομικού κόστους για την προστασία του οικοσυστήματος αυτού.
Αναφέρω ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατασκευή ΧΥΤΑ, τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό και στις Οινιάδες ώστε να προστατευτεί η λιμνοθάλασσα από την ανεξέλεγκτη απόρριψη σ’ αυτήν στερεών και υγρών αποβλήτων.
Όλοι θυμόμαστε ότι το πιο πλουτοπαραγωγικό κομμάτι της λιμνοθάλασσας μέχρι τα μισά της δεκαετίας του ’70 ήταν η ανατολική Κλείσοβα, το οποίο όμως στη συνέχεια είτε λόγω της διοχέτευσης σ’ αυτό υγρών αστικών λυμάτων χωρίς επεξεργασία είτε λόγω της ανεξέλεγκτης καύσης των σκουπιδιών του Μεσολογγίου είχε επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά σε βαθμό που ονομάστηκε «Σκατείο».
Αυτή ευτυχώς η κατάσταση ανατράπηκε και σε συνάρτηση με έργα εξυγίανσης που έγιναν ή γίνονται ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε την αναζωογόνηση της ανατολικής Κλείσοβας.
Η προστασία του οικοσυστήματος από διεθνείς συνθήκες Ramsar και Natura έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εγκατάσταση δραστηριοτήτων στη χερσαία ζώνη του που ενδεχομένως να το επιβάρυναν περιβαλλοντικά, όμως άγνωστες παραμένουν πιθανές επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τα αποστραγγιστικά ύδατα που φτάνουν σ’ αυτό.
Κι αυτό είναι το πρώτο σημείο που επικεντρωνόμαστε με τους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις υπάρχουν.
Ανέφερα ότι το οικοσύστημα αυτό αποτελεί πλουτοπαραγωγική πηγή. Όλοι μας μιλάμε για το «υπέροχο μεσολογγίτικο ψάρι»!!!. Όλοι μας όμως διαπιστώνουμε ότι η παραγωγή χρόνο με το χρόνο φθίνει.
Αυτό είναι ένα δεύτερο σημείο που μας απασχολεί και είμαστε υποχρεωμένοι και να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε (σ.σ. χρησιμοποιώ ιατρική ορολογία λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας).
Έχει γίνει πολύ κουβέντα και έχουν «χυθεί τόνοι μελάνι» για την αυθαίρετη δόμηση στην ακτογραμμή της λιμνοθάλασσας. Σίγουρα στο αυθαίρετο δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε, όμως για τη συγκεκριμένη δόμηση τις «πελάδες» δηλαδή προσωπικά εγώ τη βλέπω «υπό διαφορετικό πρίσμα» και κυρίως δεν θεωρώ την υφιστάμενη κατάσταση ως βραχυπρόθεσμη πηγή κινδύνου για το οικοσύστημα.
Επειδή ενδεχομένως να παρεξηγηθώ και για να μην συμβεί αυτό ξεκαθαρίζω και λέω τούτο: Η εικόνα της πελάδας δεν μου είναι αποκρουστική, αντίθετα μου είναι οικεία όπως και στην πλειοψηφία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας.
Αυτή είναι η αρχή μου για το ζήτημα. Ταυτόχρονα όμως ως δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αλλά και ως μέλος του Φορέας Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας είμαι υποχρεωμένος απέναντι στις γενιές που έρχονται να εργασθώ τόσο για την εξάλειψη των «κακώς κειμένων» όσο και για τον σαφή καθορισμό των όρων χρήσης και δόμησης.
Τελευταίο σημείο που οφείλουμε να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας είναι η ανάδειξη του οικοσυστήματος ώστε να προσελκύει περισσότερους επισκέπτες.
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές ιδέες για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός αλλά για την οικονομία του χώρου το μόνο που πρέπει να τονίσω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η ενεργοποίηση όλων των κατοίκων της περιοχής μας σε πρώτη φάση.
Για να γίνω κατανοητός θα θέσω ρητορικά το εξής ερώτημα: Πόσοι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε επισκεφθεί το Βασιλάδι; Ή τις εκβολές του Αχελώου και του Ευήνου;
Δηλαδή θα πρέπει οι κάτοικοι πρώτα της περιοχής να γνωρίσουν το μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας περιβάλλον, που ευτυχούμε να ζούμε κι έπειτα όλα θα έρθουν…
Ανακεφαλαιώνοντας οι πυλώνες για την προστασία του Οικοσυστήματος θα πρέπει να είναι οι εξής:
• Προστασία από αστικά ή άλλα απόβλητα
• Ανάληψη δράσεων για αύξηση ιχθυοπληθυσμών
• Καθορισμός όρων χρήσης δημόσιας γης και δόμησης σ’ αυτή
• Ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας για την περιβαλλοντική αξία του Οικοσυστήματος
• Τουριστική ανάδειξη του οικοσυστήματος
Σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης αυτούς του πυλώνες τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας σύντομα θα είναι ορατά προς όφελος της κοινωνίας.