Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Μνημόνιο Συνεργασίας για την Προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα

«Ιστορική για τη Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων και οι επικεφαλής των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της περιοχής, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το οποίο οι φορείς μεταφοράς γνώσης γίνονται άμεσοι σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα καινοτομίας και έρευνας.

Για το σκοπό αυτό ιδρύεται ειδική Επιτροπή Έρευνας και Καινοτομίας από εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, η οποία θα συνεργάζεται με το Γενικό Γραμματέα, στα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε σχετικές δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Σπυρίδων τόνισε: «Ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, για το οποίο μάλιστα έχουμε επαινεθεί επανειλημμένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η ύπαρξη πολλών και διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Η συνεργασία που ξεκινάμε σήμερα σε κορυφαίο επίπεδο, με συντονισμό της Περιφέρειας, επιτρέπει στο εξαίρετο αυτό δυναμικό να αξιοποιηθεί συστηματικά προς όφελος της περιοχής και των πολιτών, μέσω στρατηγικής σημασίας έργων έρευνας και καινοτομίας, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξιακή μας προσπάθεια.

Θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς για την ανταπόκρισή τους. Η πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας είναι μεγάλης σημασίας για τη Δυτική Ελλάδα και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν, ως εκπρόσωποι των οικείων φορέων τους, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Πέτρος Γρουμπός, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών Σωκράτης Καπλάνης, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Ευάγγελος Πολίτης, ο Διευθυντής του ΕΑΙΤΥ Παύλος Σπυράκης, ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος, η Διευθύντρια του ΕΘΙΑΓΕ Σταυρούλα Κωνσταντινίδου, ο ερευνητής του ΕΙΧΗΜΥΘ Πέτρος Κουτσούκος, το Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Γιώργος Καραϊσκάκης και ο Πρόεδρος του BIC Δυτικής Ελλάδας Άγγελος Αγγελόπουλος.