Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Δήμος της Ι. Π. του Μεσολογγίου Δύο χρόνια …ΤΙΠΟΤΑ !!!

Του Γιάννη Τέγα
Δημοτικού Συμβούλου Μεσολογγίου
Επικεφαλής συνδυασμού "Σύγχρονη Πόλη"
Δυο χρόνια και προς μεγάλη μας λύπη, διαπιστώνουμε ότι η παρούσα Δημοτική αρχή:
· Τίποτα δεν έχει προγραμματίσει και κανένα ρεαλιστικό σχέδιο διεκδικήσεων δεν μας παρουσίασε σχετικά με τη δρομολόγηση νέων χρηματοδοτήσεων, όπως θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, προς όφελος της οικονομικής και πολιτιστικής ανάκαμψης που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Δήμος της Ι. Π. του Μεσολογγίου.
· Τίποτα δεν έχει πραγματοποιηθεί (και ούτε προβλέπεται) για την προβολή αλλά και την ανάδειξη της ταυτότητας του Δήμου μας.
Τα έργα και ημέρες της Δημοτικής μας αρχής, μέχρι σήμερα, συνοψίζονται ανά τομέα στα παρακάτω:
· Στην καθαριότητα διεκδικούμε το πρώτο βραβείο της πιο βρώμικης πόλης, οι πεζόδρομοι χρησιμοποιούνται μόνο για τα αυτοκίνητα (!) ενώ η Δημοτική Αστυνομία ούτε που εμφανίζεται.
· Για τη σύνταξη μελέτης, αναφορικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου μας, δαπανήθηκε το ποσό των 50.000€ (!!!), χωρίς καμία απόφαση του ΔΣ, χωρίς κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς της Πόλης, χωρίς να καθοριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, χωρίς καμία δημόσια πρόσκληση για διαγωνισμό, ΑΛΛΑ με προσωπική ευθύνη του Δημάρχου, επιλέχτηκε συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο να την υλοποιήσει ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς να αναδιαμορφώσει μία προηγούμενη μελέτη, που ο Δήμος είχε πληρώσει στο παρελθόν.
· Προέβη στη σύναψη δύο δανείων ύψους 1.600.000€ συνολικά, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, δημιουργώντας για τους δημότες ένα δυσβάστακτο χρέος για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.
· Προέβη στη σύναψη δανείου ύψους 200.000€ για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΜ και παράλληλα επέβαλε άμεσα αύξηση κατά 9,5% στα τέλη ύδρευσης, ενώ έμμεσα, μέσω της αλλαγής της κλίμακας προσδιορισμού για την κατανάλωση νερού, επέβαλε αύξηση 3% - 4%. Τα Δημοτικά διαμερίσματα επιβαρύνθηκαν με επιπλέον αύξηση στα πάγια τέλη.
· Μετέτρεψε τη Δημαρχιακή επιτροπή, από Επιτροπή σχεδιασμού του Δήμου, σε Επιτροπή αναθέσεων έργων, χωρίς μελέτες και προϋπολογισμούς, ώστε να πραγματοποιήσει αναθέσεις ύψους 740.000€, για το έτος 2007.
· Σπαταλήθηκαν αρκετά χρήματα αλόγιστα (μέσω αναθέσεων) σε έργα που ο δημότης ΔΕΝ είναι χρήστης, παρά την προσπάθεια του Δημάρχου να μας πείσει για το αντίθετο -ανεπιτυχώς- διατυμπανίζοντας με ανακοινώσεις σε τηλεοπτικές εξαγγελίες εντυπωσιασμού. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε και να πληρώνουμε για άσχετα πράγματα. Εξαίρεση αποτελούν ο Βρεφονηπιακός Σταθμός και το Δημοτικό Ωδείο.
· Η θέση του Δημάρχου, σχετικά με το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, είναι να φιλοξενούνται μόνο κάποια τμήματα (!) στην πρωτεύουσα του Νομού, την Ι.Π. του Μεσολογγίου και η έδρα του Πανεπιστημίου να βρίσκεται στο Αγρίνιο.
Όλα αυτά τα «επιτεύγματα» της Δημοτικής μας αρχής, που περιληπτικά επισημαίνω, δημιούργησαν προβλήματα συνοχής στη Δημοτική πλειοψηφία και την ανεξαρτητοποίηση δύο Δημοτικών συμβούλων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι, η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με προχειρότητα, με αυθαιρεσία, με αδιαλλαξία, με έλλειψη στρατηγικής, με αδιαφορία για την άποψη και το όφελος των Δημοτών, απρογραμμάτιστα και με αυτοσχεδιασμούς.
Ο τρόπος που η παρούσα Δημοτική αρχή διαχειρίζεται τα του Δήμου, σε συνδυασμό με τη προκλητική συμπεριφορά του Δημάρχου που δεν αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα τα προβλήματα της Πόλης απαξιώνοντας το θεσμό, εξανεμίζει κάθε προοπτική για ρεαλιστική ανάπτυξη και συσσωρεύει αρκετά προβλήματα αντί να προωθεί λύσεις.

Μεσολόγγι, 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009