Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Με επισημότητα ο εορτασμός της 192ης επετείου της μάχης του Ντολμά στο Αιτωλικό

Με επισημότητα αλλά και συμμετοχή πλήθους κόσμου, κορυφώθηκαν χθες Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις στο Αιτωλικό και την 192η Επέτειο από την Μάχη του Ντολμά.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 24/2 με τον δρόμο θυσίας όπου συμμετείχαν 300 περίπου δρομείς, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή των 40 συνολικά τμημάτων από μαθητές/τριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Φιλαρμονικές καθώς επίσης συλλόγους από την Αιτωλοακαρνανία και άλλες περιοχές της Ελλάδας. 
Ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, στην  ομιλία του, είπε μεταξύ άλλων πως «…Η Μάχη του Ντολμά, 192 χρόνια πριν, αποτελεί ένα ακόμη γεγονός που λαμπρύνει την νεώτερη ιστορία των Ελλήνων και του Αγώνα τους για την Ελευθερία.
  Η αυτοθυσία του Στρατηγού Λιακατά και των λιγοστών αλλά γενναίων υπερασπιστών του νησιού, όχι μόνο δεν έκαμψε το φρόνημα των υπολοίπων που μάχονταν σκληρά και αδιάκοπα, αλλά χαλύβδωσε ακόμη περισσότερο τις συνειδήσεις τους, αποτέλεσε παράδειγμα αυταπάρνησης και οδήγησε λίγο αργότερα στα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας. «Σε μας απόμεινε να εκδικηθούμε για όλους» 



Αιώνια η μνήμη των αγωνιστών του Ντολμά. Παράδειγμα για τον πόλεμο και υπόδειγμα για τις νεώτερες γενιές των Ελλήνων. Η ιστορία, μας διδάσκει και μας διδάσκει σωστά». «   “Εμείς οι λίγοι όπου βρεθήκαμε εδώ θά βαστάξουμε ετούτη τήν ντάπια καί αν ο Θεός βοηθήσει καί νικήσουμε τό νάμι (τιμή) είναι δικό μας. Μιντάτι (βοήθεια), δέν καρτεράμε από πουθενά”.

Τα τελευταία λόγια του Γρηγόρη Λιακατά στους παλικαρίσιους πολεμιστές του.  Όλοι τους έδωσαν λόγο τιμής εκεί να πέσουν και ποτέ να μην ντροπιαστούν. «Κάλλιο τίμιος θάνατος εδώ» διεμήνυσαν στους δικούς τους, γιατί «όπου κι αν πάμε πόλεμον θα έχουμε». Λίγες λέξεις. Λιτές και απέριττες που έκλειναν όμως μέσα τους την Ψυχή και την ανδρεία του κόσμου όλου. Αποτελούσαν τη βέβαιη και ανόθευτη συνέχεια του έθνους των Ελλήνων που από το ξεκίνημα της Ιστορίας του, ήξερε να κοιτά τον εχθρό κατάματα, χωρίς να υπολογίζει τις πολυάριθμες δυνάμεις του και να βαδίζει μέχρι ενός, προς  την Τιμή και την αιώνια  Δόξα». Καταλήγοντας δε στην ομιλία του, σημείωσε πως η αναβάθμιση των Εορτών του Ντολμά σκοπό και στόχο έχει την διατήρηση της μνήμης τόσο των αγωνιστών όσο και της Ιστορίας μας. Όπως είπε «Έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή την Ιστορία μας, να τη παραδώσουμε ως πολύτιμο κειμήλιο στα χέρια των νεώτερων Ελλήνων. Είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη μας. Είναι η διασφάλιση του μέλλοντός μας ως λαού και ως έθνους.
Με τη σκέψη αυτή, ο Δήμος μας κατέβαλε κάθε προσπάθεια ν’ αναβαθμίσει αισθητά την Επέτειο της Μάχης του Ντολμά. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στις λιονταρίσιες ψυχές του Ντολμά και της βαριάς κληρονομιάς που μας άφησαν.
Στο κάλεσμά μας, ανταποκρίθηκε έντονα πλήθος κόσμου που βρίσκονται απόψε στο Αιτωλικό, ν αποτίσουν τιμές  στα όσια και τα ιερά μας. Τους ευχαριστώ όλους και χαίρομαι διπλά γιατί διαπιστώνω -όπως όλοι μας, πως οι νεώτεροι Έλληνες- κρατούν βαθιά στην καρδιά και το μυαλό  τους προγόνους τους. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία».
Οι εκδηλώσεις για τα 192 χρόνια της Μάχης του Ντολμά ολοκληρώθηκαν την επομένη ημέρα Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με επίσημη Δοξολογία στον  Μητροπολιτικό  Ιερό Ναό Κοιμήσεως  Θεοτόκου, πομπή και τέλος κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Ν. Καραπάνο, πολιτικούς εκπροσώπους και εκπροσώπους των τοπικών Αρχών,  καθώς επίσης τοπικούς Συλλόγους.