Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο επί Επταετίας και προβολή ταινίας "Στοργή στο λαό" στο Μεσολόγγι

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.A.K.) – Αρχεία Ν. Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, διοργανώνουν έκθεση αρχειακού υλικού για τη λογοκρισία την περίοδο της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967-1974) και προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Βασίλη Δούβλη «Στοργή στο λαό», παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. 

Η ταινία «Στοργή στο Λαό», καθώς και η ομώνυμη έκθεση αρχειακού υλικού, αποτυπώνουν την πολιτική διώξεων, απαγορεύσεων και λογοκρισίας που επιβλήθηκε από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών στον πολιτισμό και το δημόσιο λόγο. Μέσα από τα τεκμήρια της έκθεσης αναδεικνύονται ο παραλογισμός και η αισθητική του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 και κυρίως η προσπάθεια της Δικτατορίας να ελέγξει όλες τις πλευρές της πνευματικής ζωής, καταπνίγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή για το καθεστώς ή να έλθει σε αντίθεση με τις προβαλλόμενες αρχές της «Επαναστάσεως», του τριπτύχου δηλαδή «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια». Το προστατευτικό αυτό τρίπτυχο συνοψίζεται στη «Στοργή στο λαό», σφραγίδα που συναντάται σε έγγραφα της εποχής.




Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. το 2014, βασίζεται σε τεκμήρια του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας, που ήταν και η κύρια πηγή της ταινίας του Β. Δούβλη, και δομείται σε θεματικές ενότητες που επιχειρούν να ακολουθήσουν «τη λογική» των λογοκριτών.

Η προβολή της ταινίας και τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν
το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 6.00 μ.μ.
στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου
Την προβολή της ταινίας θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, κ. Βασίλης Δούβλης,
ενώ στην έκθεση θα αναφερθεί ο επιμελητής κ. Γιάννης Γκλαβίνας,
ο οποίος θα πραγματοποιήσει και την ξενάγηση μετά την προβολή της ταινίας.

Διάρκεια έκθεσης αρχειακού υλικού: 10 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου 2018.
Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Αιτωλ/νίας, κ. Μαρία Μπακαδήμα.
στα τηλέφωνα 26310 25884, 55074.