Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Το «Χρυσό Κλειδί» της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου στον Νίκο Αλιάγα


Με ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετοχή αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο πλαίσιο της θεματικής πολιτιστικής ενότητας «Από μια πατρίδα εγώ είμαι…», η τελετή απόδοσης της ανώτατης τιμητικής διάκρισης «Χρυσό Κλειδί» της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα.
Καλωσορίζοντας τον ίδιο, την οικογένεια και τους προσωπικούς φίλους, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος στην ομιλία του ανέφερε πως «…Απόψε, βρίσκεται κοντά μας ένας γνήσιος και αυθεντικός πατριώτης όχι στα λόγια αλλά στο έργο. Ένας άνθρωπος που μετουσίωσε σε τρόπο ζωής την αγάπη του για την Ελλάδα, κι ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερή του πατρίδα. Στα χαρτιά γεννημένος Γάλλος, στην καρδιά Μεσολογγίτης… Σταμνιώτης.
   Οι προβολείς της δημοσιότητας, της φήμης, της παγκόσμιας καταξίωσης όσο δυνάμωναν, τόσο άνοιγαν το δρόμο στην ψυχή να οδηγήσει αταλάντευτα τα βήματά του πίσω στις προγονικές ρίζες.





   Οι «Σειρήνες» υποτάχθηκαν ανήμπορες στο πέρασμά του. Με συνείδηση  κρυστάλλινη  και καθαρό νου, αποτυπώνει το συναίσθημα σε κάθε του έκφραση. Κατορθώνει με μοναδικό τρόπο να στρέψει τα φώτα του κόσμου όλου σ’ αυτόν τον μικρό στα γεωγραφικά του όρια τόπο, αλλά απέραντο στα μάτια του. 
   Το άπλετο φως, η λιμνοθάλασσα, η Αγ΄ Αγάθη, η Έξοδος, οι άνθρωποι και συνήθειές τους, το ιδιότυπο άρωμα, ακόμη κι η χαρακτηριστική ντοπιολαλιά, συνθέτουν την συνειδησιακή ταυτότητά του. Εκείνη που δε γράφεται στα χαρτιά. Την έχει πάντα μαζί του, την μετατρέπει σε Τέχνη την οποία και εκφράζει με κάθε τρόπο. Είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως παρουσιαστής (μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπων), είτε ως συγγραφέας, είτε ως καλλιτέχνης».  
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Νίκος Καραπάνος τόνισε πως «…Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πολύ περισσότερο για τις αρετές, την πολυδιάστατη προσωπικότητα και την ανθρώπινη αξία ενός συμπολίτη μας που πιστεύω πως δεν χρειάζεται συστάσεις. Προσπάθησα μέσα σε λίγες λέξεις να περιγράψω αυτό που προσωπικά διακρίνω στον ίδιο. Το μετέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλοντας  να καλύψω μια μεγάλη παράλειψη εκ μέρους του Δήμου Ιερής Πόλης  Μεσολογγίου. Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου μας, αποδίδεται σήμερα η ανώτατη τιμητική διάκριση «Χρυσό Κλειδί» της πόλης στο δικό μας Νίκο Αλιάγα».
Ακολούθως, ο Νίκος Αλιάγας ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή απονομής της τιμητικής διάκρισης, εμφανώς συγκινημένος τόσο από την αγάπη των συμπολιτών του που κατέκλυσαν το χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, όσο και από το καλλιτεχνικό θεατρικό αφιέρωμα στη ζωή του.  
«Ζούμε εδώ. Ένας τόπος καθορίζει μια μοίρα» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους συμπολίτες του ο Νίκος Αλιάγας, μεταφέροντας παράλληλα προσωπικά βιώματα αλλά και συναισθήματα που συνδέουν τον ίδιο με τον τόπο του, απ’ τον οποίο – όπως είπε – δεν διανοήθηκε ποτέ να κόψει τους δεσμούς του. «Θα προσπαθήσω να είμαι αντάξιος της τιμής» τόνισε ο Νίκος Αλιάγας ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαριστώντας θερμά για την απονομή της ανώτατης διάκρισης.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά, ενώ ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου Αγαθάγγελος Κότσαλος, ανέγνωσε το Πρακτικό της Ομόφωνης Απόφασης του σωματος. Η απόδοση της τιμητικής διάκρισης στον Νίκο Αλιάγα, έγινε από το Δήμαρχο Νίκο Καραπάνο.
Το καλλιτεχνικό θεατρικό αφιέρωμα παρουσιάσθηκε από την ομάδα διερευνητικής δραματοποίησης ΙΤΕ του Πνευματικού Κέντρου με  τη δημιουργική επιμέλεια,   επιλογή κειμένων και  σκηνοθεσία της Αποστολίας Πάστρα. Η σκηνική επιμέλεια έγινε από τον σκηνογράφο Δημήτρη Δημητρόπουλο, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους καλλιτέχνες Ανδρέα Αδαμόπουλο, Ευσταθία Γρέντζελου και Δημήτρη Μανωλάτο, ενώ την παράσταση "έκλεψε" ο μικρός Ηλίας Αθανασόπουλος!!!