Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η παρουσίαση της αφίσας και του προγράμματος των Γιορτών Εξόδου 2018 (VIDEO)

Την αφίσα και το πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2018 παρουσίασαν χθες στην αίθουσα τελετών της Πινακοθήκης, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπουσμπουρέλης και η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σοφία Λαναρά.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου Σπυρίδων Χολέβας, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, όπου ως αφίσα των Εορτών Εξόδου 2018 είναι η δημιουργία του κ. Κωνσταντίνου Αβασκαντήρα και της κυρίας Άννας Μανθάτη, οι οποίοι ακολούθως έκαναν την θεματική παρουσίαση.



Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «…Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων τιμής στην  μνήμη των Εξοδιτών  που απόψε παρουσιάζεται, επεξεργάσθηκε και συντάχθηκε με την άψογη  συνεργασία του Δήμου, του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο που τις χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια και το οποίο αποτελεί κοινή διαπίστωση. Πέρα κορυφαίες συμμετοχές εκπροσώπων της τέχνης και του πολιτισμού, περιλαμβάνει και μια ακόμη ιδιαιτερότητα.
Δίνει την ευκαιρία και δυνατότητα στην νέα γενιά να εκφράσει τη δημιουργική της άποψη και διάθεση, μέσα από παραστάσεις θεάτρου, παραδοσιακής μουσικής, ποίησης και εικαστικής δημιουργίας. Επιθυμούμε να είναι αυτή η επιδίωξή μας τα επόμενα χρόνια. Οι Εορτές Εξόδου να μην παραμένουν στενά στην πρακτική των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά ν’ αποτελέσουν σημείο αναφοράς που θα «παράγει» πολιτισμό, ειδικά δε από τους νέους και τη δημιουργική τους «γραφή» σε κάθε της έκφραση. Ταυτόχρονα δε, στην κατεύθυνση προστασίας και διαφύλαξης  της βαρύτιμης ιστορικής μας κληρονομιάς, κάθε εκδήλωση είναι απόλυτα ταυτισμένη με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, το κύρος και την  ποιότητα που επιβάλλει η περίσταση».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου στον χαιρετισμό του σημείωσε πως «…Το πρόγραμμα των εορτών εξόδου 2018, όπως πάντα χαρακτηρίζεται από το λιτό αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα και περιεχόμενό του. Δημιουργεί πολιτισμό, άξιο της πνευματικής παρακαταθήκης της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων ιστορίας και τοπικής κουλτούρας, ενώ φιλοξενεί παράλληλα εκδηλώσεις   καλλιτεχνών αναγνωρισμένου επιπέδου στην Ελλάδα και τον κόσμο».
Η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος έγινε από την Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κυρία Σοφία Λαναρά. Οι Εορτές Εξόδου ξεκινούν το Σάββατο 17 Μαρτίου και κορυφώνονται την Κυριακή 1 Απριλίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου.
Για πρώτη φορά, οι ομογενείς της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχει ανακηρύξει το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ως Τιμώμενο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Τάμπα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος και αντιπροσωπεία του Δήμου θα μεταβούν στις ΗΠΑ την 15η Μαρτίου, όπου θα συμμετέχουν στην παρέλαση.
Στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου ξεκινούν το Σάββατο 17 Μαρτίου από το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του συμπολίτη μας και πρόσφατα βραβευμένου με το «Χρυσό κλειδί» της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Αλιάγα. Η έκθεση έχει θέμα  «Η δοκιμασία του χρόνου» και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στο εξωτερικό.
Στον φετινό εορτασμό τιμώμενος Δήμος, θα είναι ο Δήμος Μόρφου ενώ τιμώμενη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περισσότεροι από 170 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην Πομπή του Σαββάτου 31 Μαρτίου και της Κυριακής 1 Απριλίου.