Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου: "Με γνώμονα το ήθος, την διαφάνεια και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες επιλύουμε χρόνια προβλήματα του Μεσολογγίου και όχι μόνο..." Αναλυτική ανακοίνωση για τις κυβερνητικές δράσεις για το Μεσολόγγι

«Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο οποίος έχει λάβει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα χρήματα, από όσα έχει λάβει ποτέ από οποιαδήποτε Κυβέρνηση και μάλιστα μέσα σε συνθήκες κρίσης, ας κάνει την αυτοκριτική του, για το κατά πόσο χρησιμοποιεί σωστά τους πόρους που του δίδονται και για το κατά πόσο είναι ευχαριστημένος, από την προσπάθειά που ο ίδιος κάνει , για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας. Η επίθεση δεν είναι πάντα η καλύτερη άμυνα.» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου για τα αποτελέσματα του 9ου αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα.
Στην ανακοίνωση που ακολουθεί γίνεται συνοπτική παρουσίαση των κυβερνητικών ανακοινώσεων  για θέματα του δήμου Μεσολογγίου τόσο γενικού όσο και ειδικού πλαισίου:



«Επειδή υπάρχει ηθελημένη παραπληροφόρηση σχετικά με τις αποφάσεις του 9ουΠεριφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδος, τόσο από τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, όσο και από ορισμένους «διατεταγμένης υπηρεσίας» τοπικούς δημοσιογράφους, οφείλουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας να πληροφορήσουμε τους Δημότες της Ι.Π. Μεσολογγίου, για τις δεσμεύσεις του Συνεδρίου που αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο μας, αλλά και για ορισμένες γενικότερου ενδιαφέροντος δράσεις που αφορούν όμως άμεσα την πόλη και τον Δήμο μας.
Ας δούμε λοιπόν τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις που μας αφορούν:
Παιδεία
Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών, με τμήματα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Στα πλαίσια του εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αποκατάστασης αδικιών και ανωμαλιών του παρελθόντος, το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας  είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της παραγωγικής βάσης και ανασυγκρότησης της περιοχής μας. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά ‘’ …στον ατελείωτο φυσικό πλούτο της Λιμνοθάλασσας και το παραγωγικό δυναμικό του πρωτογενούς τομές της Αιτωλοακαρνανίας’’ .
Η Πανεπιστημιακή Σχολή θα αξιοποιήσει πλήρως τις Δημόσιες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Οι  φοιτητές  θα διαμένουν μόνιμα στην πόλη και δεν θα εμφανίζονται μόνο στην περίοδο των εξετάσεων.
Ο τρόπος μετάβασης από το ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, θα ρυθμιστεί από την επιτροπή που συγκροτείται με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Μετά την λήξη των εργασιών της επιτροπής θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες.

Εργασία
Ιδρύεται τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της περιφερειακής ενότητας.

Λιμνοθάλασσα
Νέο πλαίσιο για τις λιμνοθάλασσες, που αφορά άμεσα την Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα το Μεσολόγγι. Στον νόμο για τα νωπά προϊόντα ενσωματώθηκε σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων των απασχολούμενων στις παραδοσιακές υδατοκαλλιέργειες και για πρώτη φορά έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν την οικολογική ισορροπία και την αειφορική διαχείριση των λιμνοθαλασσών.

Χρηματοδότηση με 20.000.000 ευρώ, για δράσεις στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού:
·         Για την διαχείριση των υδάτων των αντλιοστασίων που εκβάλουν στην λιμνοθάλασσα και
·         Για έργα αναβάθμισης των υδάτινων οικοσυστημάτων της λιμνοθάλασσας.

Ελιά Καλαμάτας
Θα ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο η «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο ποικιλίας ελιάς, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας κι του Νομού μας. Ταυτόχρονα ενισχύεται το, ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, με την επιθυμητή  τροποποίηση των προδιαγραφών. Στόχος του ΥΠΑΑΤ , όπως τόνισε ο Υπουργός, είναι να επιτραπεί - σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία – η συνύπαρξη των δυο προϊόντων με την υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην αγορά.

Εξυγίανση Συνεταιρισμών
Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16 που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νόμου με τέσσερες στόχους:
·         Πρώτον, να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς «σφραγίδες». 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση.
·         Δεύτερον, όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν, θα λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές. 152 συνεταιρισμοί με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 τζίρο.
·         Τρίτον, να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση και
·         Τέταρτον, να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων.  Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οι οργανώσεις παραγωγών σε όλη την χώρα.

Ανθρωπιστική κρίση και θεμελίωση του κοινωνικού κράτους.
Υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού της κοινωνικής πρόνοιας. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Με τα αντίμετρα, το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ.

Ανακοινώθηκαν και ήδη πραγματοποιούνται οι κάτωθι δράσεις :
·         Ενίσχυση δράσεων του κοινωνικού παντοπωλείου
·         Ίδρυση και λειτουργία κέντρου κοινότητας
·         Σχολικά γεύματα σε όλα τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου
·         Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης
·         Επέκταση προγράμματος ίδρυσης παιδικών σταθμών
·         Λειτουργία τριών νέων ΚΔΑΠ μέσω ΕΣΠΑ
·         Δράσεις ένταξης των Ρομά και βελτίωση των υποδομών και της διαβίωσής τους
 
Περιβάλλον – Απορρίμματα
Στον τομέα της διαχείρισης υγρών αποβλήτων χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μια σειρά από έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 42 εκατ. ευρώ (στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, το Νεοχώρι, το Μενίδι κλπ.). Επιπλέον, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.
Νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, και στην εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τους φορείς που έχουν την έδρα τους στην Δυτική Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και το Μεσολόγγι, ενώ βρίσκεται σε φάση κατάρτισης ο Δασικός Χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο επόμενος άξονας είναι τα αναθεωρημένα σχέδια λεκανών απορροής, τα οποία ολοκληρώθηκαν στο τέλος του Δεκεμβρίου, απελευθερώνοντας σημαντικότατους προϋπολογισμούς ύψους 2.5 δισ. για έργα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου λύθηκε και η χρόνια αντιδικία Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας σχετικά με την αξιοποίηση των υδάτων του Αχελώου, έτσι ώστε να υπάρχει παράλληλα και προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων και προσφορά νερού, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα.

Πολιτισμός
Η Αποκατάσταση του Ξενοκρατείου κτηρίου στο Μεσολόγγι και μετατροπή του σε Μουσείο, προϋπολογισμού 3.700.000 € με πλήθος υποέργων, εντάσσεται στα έργα προς υλοποίηση στην Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Δημιουργία πολιτισμικής – περιβαλλοντικής διαδρομής γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, έχει εγκριθεί προς υλοποίηση στη στρατηγική της Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με προϋπολογισμό 100.000 € και θα υποβληθεί σχετική πρόταση ένταξης από την Εφορεία μόλις ανοίξει σχετική πρόσκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον έχουν κατατεθεί προτάσεις έργων προς υλοποίηση για το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, τα οποία αφορούν σε μεσαιωνικά κάστρα και αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Για τα τελευταία υπάρχουν ώριμες και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, εγκεκριμένες μελέτες ανάδειξης και αποκατάστασης, οι οποίες εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ και μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την ανάδειξη των πέντε αρχαίων θεάτρων της περιοχής (Μακύνεια, Καλυδώνα, Οινιάδες, Πλευρώνα, Στράτος).
Ενώ τέλος σε σχέση με την αποκατάσταση των γεφυριών του Αιτωλικού, θα προκηρυχθεί συνοπτικός διαγωνισμός για τις μελέτες τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Τουρισμός
Το υπουργείο Τουρισμού γνωστοποίησε ότι έχει προχωρήσει σε επαφές με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους, αεροπορικές εταιρείες και ομίλους κρουαζιέρας, με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Είπε επίσης πως προωθούνται προγράμματα θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προορισμών της Αχαΐας, της Ηλείας, και της Αιτωλοακαρνανίας και πως δίνεται έμφαση και στον θρησκευτικό προσκυνηματικό τουρισμό, μέσα από την ανάδειξη των ιστορικών χωρών.
Για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, προχώρησαν οι αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών που είχαν ολοκληρωμένους φακέλους, ενώ πρόσφατα αναγνωρίστηκε, η πηγή ιαματικού πηλού της Αγίας Τριάδας Μεσολογγίου.

Αυτοκινητόδρομοι
Οι αυτοκινητόδρομοι θα ολοκληρωθούν με τα παρακάτω έργα :
·         Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία. Να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα.
·         Ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών δικτύων στα κρίσιμα σημεία.  Ήδη η Διυπουργική Επιτροπή πήρε απόφαση να ζητηθούν, αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, μελέτες για την αξιολόγηση των περιοχών που έχουμε κάθε χρόνο πλημμύρες όπως στο Μεσολόγγι και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.
·         Και τέλος να δημιουργηθεί μια δεξαμενή ώριμων έργων που θα τα δημοπρατήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.

Πλατυγιάλι
Κατά την επίσκεψή του στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων και ελλήνων επενδυτών για την αξιοποίηση του Πλατυγιαλίου. Αυτό αφορά την δημιουργία κέντρου logistics και παραγωγής βιοκαυσίμων κ.λ.π.
Με δεδομένο και την σύνδεσή του με την Ιόνια οδό η περιοχή μας έχει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας και όλο το δυναμικό του, αγωνίζονται και θα αγωνίζονται, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με επιμονή και υπομονή για την επίλυση και των υπολοίπων προβλημάτων του Νομού, με γνώμονα το ήθος, την διαφάνεια και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ο οποίος έχει λάβει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερα χρήματα, από όσα έχει λάβει ποτέ από οποιαδήποτε Κυβέρνηση και μάλιστα μέσα σε συνθήκες κρίσης, ας κάνει την αυτοκριτική του, για το κατά πόσο χρησιμοποιεί σωστά τους πόρους που του δίδονται και για το κατά πόσο είναι ευχαριστημένος, από την προσπάθειά που ο ίδιος κάνει , για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας. Η επίθεση δεν είναι πάντα η καλύτερη άμυνα.»