Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Πρόταση από τον συνδυασμό "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου", για δημόσια συζήτηση μεταξύ των ανθρώπων που διεκδικούν θεσμικούς ρόλους, είτε σε δημοτικό είτε σε κοινοτικό - τοπικό επίπεδο


Με αφορμή την αντιπαράθεση των κ.κ. Κώστα Λύρου και Νίκου Καραπάνου για τη διεξαγωγή ή όχι μεταξύ τους debate από τον συνδυασμό «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση την οποία και προσυπογράφουμε ως MessolonghiNews:
«Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει δημόσια ανταλλαγή προτάσεων για το αν και με ποιους όρους μπορεί να πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση, μεταξύ δύο από τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι προς όφελος των πολιτών, να είναι ενημερωμένοι για τις προθέσεις όλων των υποψηφίων πριν πάνε στην κάλπη και επιλέξουν τον αντιπρόσωπό τους για τα επόμενα 4 χρόνια. Απαιτούνται δεσμεύσεις σε βασικούς άξονες, από τον κάθε υποψήφιο πριν τις εκλογές ώστε οι πολίτες-ψηφοφόροι να επιλέξουν συνειδητά την επόμενη δημοτική αρχή που θα κρίνει την πορεία του Δήμου με τις αποφάσεις της.
Θεωρούμε όμως ότι ο δημόσιος διάλογος οφείλει να γίνει μεταξύ όλων των διεκδικητών του Δήμου μας και σε ορισμένο πλαίσιο!
Οι κ.κ. Γερολυμάτος, Καραπάνος, Κοτσόργιος, Λύρος και Σκαρμούτσος, θα μπορούσαν να  βρεθούν για μια δημόσια κουβέντα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων τους στο πρωτοδικείο (5 Μαΐου) και να απαντήσουν σε 2 κύκλους ερωτήσεων (διάρκειας 7 λεπτών η κάθε απάντηση) από εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης (Αιχμή, Εθνική ηχώ, Μεσολογγίτικα χρονικά, Messolonghinews, Onairnews, Συμπολιτεία).



Για τον συντονισμό της συζήτησης θα μπορούσαμε να προτείνουμε στον κ. Αλιάγα , ένας επαγγελματίας με εμπειρία που θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της διαδικασίας. Σε περίπτωση που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δε δύναται να συντονίσει τη διαδικασία, σίγουρα υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι συντοπίτες μας που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το ρόλο.
Απομακρυνόμενοι όμως από τα δημαρχοκεντρικά συστήματα και εν όψη της μεγάλης αλλαγής με τις δύο κάλπες (σε Δημοτικό και Τοπικό επίπεδό) αντίστοιχος κύκλος ερωτήσεων επιβάλλεται να γίνει και σε εκπροσώπους από τους συνδυασμούς που διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο Τοπικό Συμβούλιο (απαντήσεις διάρκειας 5 λεπτών) με την ίδια ακριβώς διαδικασία.
Είμαστε σίγουροι ότι τα διαδικαστικά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν, προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών.
Αξίζει οι πολίτες να προσέλθουν ενημερωμένοι στις κάλπες και να γνωρίζουν τις προθέσεις των ανθρώπων που διεκδικούν θεσμικούς ρόλους, είτε σε δημοτικό είτε σε κοινοτικό-τοπικό επίπεδο.»