Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Μαθητες των λυκείων Μεσολογγίου και Ευηνοχωρίου "βίωσαν" στο Άουσβιτς τη θηριωδία του Ναζισμού


Το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου και το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου σε συνεργασία καθηγητών - μαθητών εκπονήσαν και πραγματοποίησαν ένα επίκαιρο όσο και δύσκολο θέμα «ΟΧΙ στον Πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη! ΟΧΙ στον Φασισμό και τον Ναζισμό, ΝΑΙ στην Δημοκρατία!»
Το όλο εγχείρημα κορυφώθηκε με ένα 6ημερο αεροπορικό ταξίδι  στην Πολωνία, χώρα με τα περισσότερα στρατόπεδα εξόντωσης και θανάτου  με κορυφαίο και αδιάψευστο μνημείο της θηριωδίας του ναζισμού  το συγκρότημα στρατοπέδων ΑΟΥΣΒΙΤΣ. Καθηγητές και παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους μαρτυρίου οπού εξοντώθηκαν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι με το 1,1 εκατομμύριο να είναι Εβραίοι στο θρήσκευμα από όλες τις χώρες της κατεχομένης Ευρώπης  με 5η χώρα απωλειών την Ελλάδα(56.000 θύματα).



Φέτος εγκαινιάστηκε και μόνιμη έκθεση στο μπλοκ 12 του ¨Άουσβιτς από τον πρόεδρο της Βουλής κ Ν. Βούτση, τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μετά από 72 χρόνια για τους Έλληνες Εβραίους και είμαστε οι πρώτοι ¨Έλληνες που την επισκεφθήκαμε έξι μέρες μετρά τα εγκαίνια της! Μια σημαντική στιγμή του ταξιδιού.
Το ταξίδι είχε σκοπό την εμπειρία, την γνώση και την ψυχαγωγία και το πέτυχε με την γνωριμία της πανέμορφης Κρακοβίας και των μνημείων της, των σπάνιων αλατωρυχείων της Βιέλιτσζκα!
Και τέλος με την πρωτεύουσα της χώρας την επιβλητική Βαρσοβία που μεγάλα τμήματα του ιστορικού της κέντρου βομβαρδίστηκαν ,ισοπεδώθηκαν και ξαναχτίστηκαν ακριβώς όπως ήταν, το σπίτι της Μαρίας Κιουρί (2 Νόμπελ),το μουσείο Πολίν και το διαδραστικό μουσείο Κοπέρνικος!
Ομαδικότητα, εικόνες, γεύσεις, μνημεία, κτίρια, αρχιτεκτονική ,μουσικές ,αστεία, συγκίνηση και τέλος η κοινή αίσθηση και πεποίθηση όλων των μαθητών στο «ποτέ πια φασισμός, ποτέ πια πόλεμος»

Το πρόγραμμα εκπόνησαν οι καθηγήτριες Κυριαζή Δώρα και Νατάσα Λιάλιου  και συνόδευσαν μαζί με τον Διευθυντή 1ου ΓΕΛ Σπύρο Ξουργιά.