Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Με προγραμματικό λόγο αλλά και με υψηλών τόνων κριτική στη δημοτική αρχή η ομιλία του υπ. δημάρχου Μεσολογγίου παντελή Σκαρμούτσου στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου


Το περίγραμμα της προγραμματικής του πρότασης για το δήμο Μεσολογγίου παρουσίασε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία για το Μέλλον», Παντελής Σκαρμούτσος στην σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου στο Μεσολόγγι την περασμένη Τρίτη.
Ταυτόχρονα ο κ. Σκαρμούτσος άσκησε δριμεία κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή για τον διαχειριστικό τρόπο διοίκησης και τις πολιτικές πρακτικές που εφάρμοσε. Πρακτικές που όπως υπογράμμισε ο κ. Σκαρμούτσος είχαν στόχευση την «ικανοποίηση» προσωπικών και μόνο επιδιώξεων αδιαφορώντας για τον σχεδιασμό και την εξεύρεση λύσεων σε κύρια προβλήματα και ζητήματα του δήμου.
Επίσης ο κ. Σκαρμούτσοος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προεκλογικές συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς και ότι αυτές θα γίνουν μετεκλογικά και στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και μόνο.





Τον υποψήφιο δήμαρχο Μεσολογγίου παρουσίασε η κόρη του Μαρία Σκαρμούτσου η οποία στον χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Η «Συμμαχία για το μέλλον» απαρτίζεται από ανθρώπους που διακρίνονται για το ήθος και την εντιμότητά τους, ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και έχουν μοναδικό στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την διεκδίκηση του Δήμου». Ενώ ιδιαίατερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ότι η συνολική δαπάνη για την προεκλογική καμπάνια του συνδυασμού δεν θα ξεπεράσει τις 6.000€, ένα πόσο που όπως είπε η κ. Σκαρμούτσου καλύφτηκε στο σύνολό του από τα μέλη του συνδυασμού και μόνο.
Τέλος, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος που ως γνωστό θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.


Ακολουθεί η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Μεσολογγίου, Παντελή Σκαρμούτσου:


«Ο νέος νόμος, Κλεισθένης Ι, κατοχυρώνει για πρώτη φορά, το πάγιο αίτημα όλου του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου, για απλή και άδολη αναλογική, που μαζί με την ανεξαρτησία των ψηφοδελτίων των τοπικών κοινοτήτων, από το κεντρικό ψηφοδέλτιο του Δήμου, δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Καλούμαστε όλοι, να διαχειριστούμε την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, με σύνεση και ευθύνη.
Καλούμαστε όλοι, να ξεχάσουμε τις απόλυτες πλειοψηφίες που δεν έδωσαν καμία αναπτυξιακή πνοή στον Δήμο μας.
Τώρα κάνουμε μια νέα αρχή, συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να αλλάξουμε προοπτική και να ξεκινήσουμε πορεία  προς την ανάπτυξη,  τις βιώσιμες θέσεις εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Δριμεία κριτική στην απερχόμενη δημοτική αρχή


Δυστυχώς η πενταετής θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, στιγματίστηκε από την πλήρη αδιαφορία της για το Δήμο, από τις συνεχείς αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμούς, από το βόλεμα των δικών της παιδιών, από την  μη ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων που αφειδώς έλαβε από την Κυβέρνηση. Κεντρικός της στόχος ήταν όχι η ανάπτυξη του Δήμου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επανεκλεγεί. Τα προβλήματα που υπήρχαν κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα πολύ πιο οξυμένα από ότι τα παρέλαβε.
Στον τομέα της καθημερινότητας του πολίτη δεν λύθηκε κανένα θέμα. Η καθαριότητα ελλιπής, ο δημοτικός  φωτισμός σε μεγάλες περιοχές του Δήμου επίσης, οι λακκούβες στους δρόμους όλου του Δήμου σε μόνιμη επικαιρότητα  και τα αδέσποτα συνεχίζουν ανενόχλητα το θεάρεστο έργο των συνεχών επιθέσεων κατά των πολιτών.
Στον τομέα των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, τα πάντα λιμνάζουν .
 Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω το πρόβλημα της Μαρίνας Μεσολογγίου ενός έργου αναπτυξιακής πνοής, που καρκινοβατεί χρόνια τώρα με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου.
Της ύδρευσης του Αιτωλικού, ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύθηκε παρά τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί,  αλλά αναγκάζει και τους κατοίκους του να πληρώνουν χωρίς να έχουν πόσιμο νερό στα σπίτια τους.
Όσο για τις εκταμιεύσεις πόρων, από τα διάφορα προγράμματα και το ΕΣΠΑ, μάλλον είναι άγνωστες λέξεις για την παρούσα δημοτική αρχή.
Για να είμαστε όμως δίκαιοι έκαναν και μια επένδυση. Μιας και δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, έκαναν ένα βήμα πίσω. Έφεραν στην αυλή μας, στο όρια του υδροβιότοπου, εν κρυπτώ και ύπουλα, αλλάζοντας συνεχώς τις αδειδοτήσεις, τα εργοστάσια βιορευστών και την μόλυνση στα σπίτια μας.
Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι θα πάρουν και την απάντηση που αξίζουν στις προσεχείς εκλογές.
Καταγγέλλουμε, την προσπάθεια των δύο κύριων αντιπάλων μας, να τρομοκρατήσουν τους  υποψηφίους μας, προσπαθώντας να τους αποσπάσουν από τα δικά μας ψηφοδέλτια, με ύπουλο και ανέντιμο τρόπο.  Την στιγμή μάλιστα που έχουν φωτογραφηθεί με τόσους υποψήφιους που είναι αδύνατον να χωρέσουν στα ψηφοδέλτιά τους.
Χτύπησαν όμως σε τοίχο, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
 Κι εδώ βέβαια μπαίνει αμείλικτο το ερώτημα, με αυτό το ήθος θα διοικήσουν οι αντίπαλοί μας το Δήμο ?
Αν από τώρα άρχισαν να συμπεριφέρονται με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο,  φανταστείτε τι θα γίνει αν πάρουν την εξουσία.

Τα κριτήρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες


Και επειδή πολλά ακούγονται και τα fake news οργιάζουν, να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή κάποια πράγματα :
1.            Συνεργασίες εκ των προτέρων, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν με κανένα πριν από τις εκλογές.
2.            Οι συνεργασίες που επιβάλλονται από τον νόμο, και που τις θέλουμε για το καλό του τόπου, θα είναι μετεκλογικές και σε προγραμματικό επίπεδο.
3.            Θα βασίζονται σε αρχές. Στο ήθος, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνης.
Ότι άλλο λέγεται,  εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς ορισμένων και δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

Η προγραμματική πρόταση

Το δικό μας πρόγραμμα που άρχισε ήδη να ανακοινώνεται στον τύπο και θα αναλυθεί σταδιακά μέχρι τις εκλογές, περιλαμβάνει δύο σκέλη.
Το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.
Στο βραχυπρόθεσμο, περιλαμβάνονται τα άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας, η επίλυση των οποίων μπορεί να γίνει γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται, η καθαριότητα, ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός, η απαράδεκτη κατάσταση των δρόμων, σε όλες της κοινότητες του Δήμου και το κυνοκομείο για τα  αδέσποτα.
Το δημόσιο internet με εντοπισμό όλων των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς,  μουσείων και αξιοθέατων.
Η άμεση εμπλοκή του δήμου στον τομέα της ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων, με την κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και την προμήθεια των απαραίτητων μέσων.
Για όλα τα θέματα θα υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δημότες θα ενημερώνονται συνεχώς.
Στο μακροπρόθεσμο, περιλαμβάνονται τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τα έργα αναδιάρθρωσης της πρωτογενούς παραγωγής, που έχει ανάγκη ο Δήμος. Έργα που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης, θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή δυναμική και θα τον καταστήσουν τουριστικό προορισμό.
Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης, του λιμένα Μεσολογγίου, του δρόμου και του νησιού της Τουρλίδας, καθώς και της Συρμής. 
Η ανακαίνιση της πατρογονικής οικίας Παλαμά και του Μουσείου Κατράκη.
Του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και η μετατροπή του σε σύγχρονο πολυχώρο, με μουσείο εικονικής πραγματικότητας και αναφορά στην ιστορία του τόπου.
Η μελέτη αποκατάστασης των γεφυριών του Αιτωλικού και η εξεύρεση εναλλακτικής διαδρομής για τα βαρέα οχήματα.
Σε πρώτη προτεραιότητα θα μπει η επίλυση των δύο μεγάλων εκκρεμοτήτων, της Μαρίνας Μεσολογγίου και της οριστικής και βιώσιμης λύσης της ύδρευσης του Αιτωλικού.
Θα αξιοποιηθεί το παλαιό νοσοκομείο με την ένταξή του σε πρόγραμμα μετανοσοκομειακής περίθαλψης που θα λειτουργεί παράλληλα με την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Αγίας Τριάδας.
Θα επιδιωχθεί η επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων πολεοδομικού σχεδιασμού που υπάρχει στις περιοχές εκτός  της Πύλης και η επέκταση του σχεδίου πόλης.
Η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη πόλη είναι καινοτόμα έργα που θα πρέπει με ομαδική προσπάθεια να κερδίσουμε, δημιουργώντας έναν πρότυπο Δήμο.
Το οδικό δίκτυο των Οινιαδών, με την ανακατασκευή των δρόμων προς Λούρο, Παλιοπόταμο, Διώνη και το αρχαίο θέατρο.
Η μελέτη αποκατάστασης της γέφυρας του Αχελώου μεταξύ Νεοχωρίου και Κατοχής.
Πρέπει επίσης να σταθούμε με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρίες. Είναι αγωνιστές της ζωής,  κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχει υποχρέωση ο Δήμος να βρίσκεται πάντα  δίπλα τους και να τους παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη.
Σε έναν Δήμο, που οι κάτοικοί του σε  μεγάλο βαθμό, ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, η αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξή του.
Η πλειονότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του Δήμου μας είναι μικρού μεγέθους, με αποτέλεσμα αν και τα παραγόμενα προϊόντα είναι άριστης ποιότητας, να έχουν αφενός μεν υψηλό κόστος παραγωγής, αφετέρου δε η μικρή παραγωγή να μην μπορεί να ικανοποιήσει την ζήτηση.
Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την δημιουργία συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών,  μέσω των οποίων θα επιτευχθούν, οικονομίες κλίμακας, μείωση του κόστους παραγωγής, χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους, αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, εξασφάλιση καλλίτερων τιμών πώλησης και αύξηση των εξαγωγών.
Η ύπαρξη των συνεταιρισμών και των Ομάδων παραγωγών, θα δώσει την δυνατότητα νέων επενδύσεων στους κλάδους της τυποποίησης, της συσκευασίας, της εμπορίας χωρίς μεσάζοντες και της προβολής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με άμεση καθετοποίηση της παραγωγής από τους ίδιους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, με την  ίδρυση γραφείου ενημέρωσης  που θα  βοηθά, σε τεχνικά, γεωπονικά, φορολογικά , λογιστικά και θέματα εξαγωγικού εμπορίου.
Που θα τους κατευθύνει σχετικά, με το είδος της καλλιέργειας σε σχέση με την σύσταση του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες, με τα είδη που προβλέπεται να έχουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον, άρα και  καλύτερες τιμές πώλησης, με τα είδη εξαγωγικού προσανατολισμού, εισάγοντας παράλληλα την βιολογική  και ηλεκτρονική γεωργία και κτηνοτροφία.
Στον τομέα της αλιείας θα πρέπει να γίνουν  τα απαραίτητα έργα υποδομής που σκοπό έχουν την άρση των αναχωμάτων στην λιμνοθάλασσα και την ελεύθερη διακίνηση των υδάτων.
Την αντιμετώπιση του προβλήματος του ευτροφισμού στο Αιτωλικό, της δυσοσμίας στην περιοχή της Πλώσταινας και την αναδιάταξη των Αλυκών.
Την επανίδρυση της ιχθυόσκαλας στο Μεσολόγγι και την ανάπτυξη της λιμνοθάλασσας, με στόχους την αύξηση της παραγωγής  και την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξή της.

Το διακύβευμα των εκλογών

Φίλες και φίλοι, θα πρέπει να  ξαναδούμε σαν κοινωνία τις αρχές και τις αξίες μας, απ’ την αρχή.
Να σταματήσουμε επιτέλους να λειτουργούμε σαν άτομα και να αρχίσουμε να λειτουργούμε σαν κοινωνία.
Να ξεχάσουμε το «εγώ» και να ξαναθυμηθούμε το «εμείς».
Να σταματήσουμε να στρεφόμαστε ό ένας κατά του άλλου και να στρέψουμε την δραστηριότητα και την ενεργητικότητα μας, στην πρόοδο του τόπου μας, από την οποία όλοι θα έχουμε όφελος.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα του Δήμου μας είναι πολλά και σοβαρά, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια όλων μας, κανείς δεν περισσεύει, και μια θητεία δυστυχώς, δεν φτάνει για την επίλυσή όλων.
Για τον λόγο αυτό, θέλω να κάνω έκκληση σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις, να καθίσουμε όλοι μαζί μετεκλογικά και να εκπονήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου και να δεσμευτούμε όλοι για την πιστή τήρησή του.
Ένα πρόγραμμα που κάθε νέα δημοτική αρχή θα συνεχίζει, από το σημείο που το άφησε η προηγούμενη και θα κρίνεται από την πρόοδο που θα κάνει προς τον κοινό σκοπό.
Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αν θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, αν θέλουμε να μην αυτό-εγκλωβισθούμε για μια ακόμη φορά, στη μιζέρια και την απαξίωση, ας ψηφίσουμε, όχι με γνώμονα την προσωπική μας σχέση, την προσωπική μας υποχρέωση και το προσωπικό μας συμφέρον. Αυτές είναι αναχρονιστικές πρακτικές που πρέπει να ξεπεράσουμε, γιατί δεν λύνουν, αλλά συσσωρεύουν  και διογκώνουν τα  προβλήματα.
Οι δημότες πρέπει πλέον να αντιληφθούν, ότι σκοπός του Δήμου πρέπει να είναι η ανέλιξη της τοπικής κοινωνίας  και μέσω της οικονομικής της ανάκαμψης, να δημιουργήσουμε βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους μας στον τόπο τους.
Τα προσωπικά ρουσφέτια δεν λύνουν, αλλά διαιωνίζουν τα προβλήματα. Και δεν μπορεί να βασίζουμε το μέλλον μας  στις αποφάσεις άλλων. Από το αν δηλαδή θα μείνει η θα φύγει το ΤΕΙ, αν θα μείνει η θα φύγει  το ένα η το άλλο τμήμα. Ότι καλό έρθει από τον τομέα αυτό είναι καλοδεχούμενο.
Η ανάπτυξη όμως πρέπει να είναι δική μας υπόθεση, από εμάς για εμάς.  Έχουμε  μεγάλα συγκριτικά  πλεονεκτήματα και πάνω σ΄αυτά θα πρέπει να χτίσουμε την ανάπτυξη του Δήμου. Μια ανάπτυξη που πρέπει να την πιστέψουμε όλοι μας και όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη.
Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπαίνουν στους συνδυασμούς για να βολευτούν οι ίδιοι, ούτε να βολέψουν τα «δικά τους παιδιά».
Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διάθεση προσφοράς, κι όχι διάθεση «εξυπηρέτησης».
Πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι, που να έχουν ήδη προσφέρει στην κοινωνία, μέσα από οποιοδήποτε πόστο, μέσα από οποιοδήποτε έργο ή λειτούργημα.
Πρέπει τέλος να υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν αποδείξει τη σεμνότητά τους, το ήθος τους, τον πρότερο έντιμο βίο τους, που δεν βλέπουν την ενασχόλησή τους με τα κοινά σαν επαγγελματική αποκατάσταση.
Είναι καιρός πλέον, αν θέλουμε την πρόοδο της πόλης μας, να ψηφίσουμε με γνώμονα το κοινωνικό  συμφέρον.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, τέσσερα ακόμη χρόνια  εξαθλίωσης, δεν αντέχονται.
Διαφορετικά, αποχαιρέτα το μέλλον, αποχαιρέτα τα παιδιά σου που θα φύγουν απ τον τόπο τους, αποχαιρέτα το τραίνο της ανάπτυξης που έχασες για μια ακόμα τετραετία και το Μεσολόγγι που κάποτε ήξερες.
Με τις σκέψεις αυτές, σας παρουσιάζω με αλφαβητική σειρά, το ψηφοδέλτιο της νίκης, που αποτελείται από άξια πρόσωπα που θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την πραγμάτωση των στόχων μας."