Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: “ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ” – ΠΟΔΗΛΑΤΟ: “ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

XH7B2689Γράφει η Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια

Εκπαιδευτικός

Μετακίνηση, άθληση, καθώς ο αναβάτης χρησιμοποιεί τη μυϊκή δύναμη των ποδιών του, ψυχαγωγία. Αυτό είναι το ποδήλατο, ένα δίτροχο και κάποιες φορές τρίτροχο όχημα.

Μετά από πολλές προσπάθειες κατασκευής ποδηλάτου, φτάσαμε σχεδόν στα τέλη του 19ου αι.(1870), οπότε οι Βρετανοί Τζέημς Στάρλεϋ και Ουίλιαμ Χίλμαν, σχεδίασαν ένα ποδήλατο με αρκετά μεγάλο μπροστινό τροχό, που ήταν και το πρώτο ολοκληρωμένο ποδήλατο, κατασκευασμένο από μέταλλο. Τα επόμενα χρόνια προστέθηκαν η αλυσίδα, τα φρένα, το δυναμό και η σαμπρέλα, ενώ το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού αυξανόταν διαρκώς.

Κι έτσι, το πρώτο μισό του 20ού αι. το ποδήλατο έγινε ένα βασικό μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η χρήση του ποδηλάτου ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885, ενώ το 1890 ιδρύθηκε η Διεθνής Ποδηλατική Ομοσπονδία και έγιναν οι πρώτοι ποδηλατικοί αγώνες.

Στα 1896 κατασκευάστηκε το πρώτο ποδηλατοδρόμιο της χώρας μας στην Αθήνα για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου διακρίθηκαν ως Ολυμπιονίκες οι ποδηλάτες Κωνσταντινίδης και Παρασκευόπουλος.

Στην πατρίδα μας το πρώτο ποδήλατο κατασκευάστηκε από βιομηχανία που δημιουργήθηκε στο Ναύπλιο. Στον ευρωπαϊκό χώρο, το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη είναι οι πόλεις όπου βασικό μέσο μετακίνησης έχουν το ποδήλατο.

Είναι γεγονός ότι επειδή το ποδήλατο απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, επειδή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης και επειδή δε μολύνει το περιβάλλον, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει λύση στα έντονα προβλήματα κυκλοφορίας που έχουν οι μεγαλουπόλεις.

 

ΠοδηλατοδρομοςΤρεις ελληνικές πόλεις διεκδικούν τον τίτλο της ποδηλατούπολης: η Καρδίτσα, η Κως και το Μεσολόγγι.

Στη δική μας πόλη, σε 4.000 υπολογίζονται οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, δηλ. σχεδόν το1/3 του πληθυσμού.

Το έτος 2002 κατασκευάστηκε ένας ποδηλατόδρομος μήκους 2,5 χμ. μέσα στην πόλη, ενώ υπάρχει και περαστικός ποδηλατόδρομος, μήκους 4 χμ. και πλάτους 2,5 μ. που φτάνει ως τη λιμνοθάλασσα.

Μια ποδηλατάδα στο δρόμο της Τουρλίδας με θέα τη λιμνοθάλασσα και τις παραδοσιακές μεσολογγίτικες πελάδες, τις βάρκες, τα διβάρια, τα ήρεμα νερά και το ηλιοβασίλεμα, είναι ό,το καλύτερο μπορεί να σου συμβεί!

Κάθε χρόνο γιορτάζεται η Μέρα χωρίς Αυτοκίνητο σε πολλές χώρες της Ελλάδας και της Ευρώπης με σημαντικές εκδηλώσεις, που στοχεύουν στο να εξοικειώσουν μικρούς και μεγάλους με το ποδήλατο.