Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοι και πως μπορούν να μας εξωθήσουν στη δραχμή... (από το capital.gr)

euro-draxmi2_opt1) Ποιοι και πως μπορούν να μας εξωθήσουν στη δραχμή...

Νομικά κανένας δεν μπορεί να αποβάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Αυτό όμως λίγη αξία έχει καθώς εύκολα η χώρα μας μπορεί να εξωθηθεί να αποφασίσει μόνη της μια έξοδο του Μεσολογγίου.
Πως;
Είναι απλό. Αυτή τη στιγμή εν μέσω ελληνικής χρεοκοπίας και μεγάλης ύφεσης υπάρχουν δυο προγράμματα οικονομικής στήριξης  που τρέχουν.

Α)Το ένα αφορά το πρόγραμμα του μνημονίου που εξελίσσεται στο μεσοπρόθεσμο, με το οποίο η χώρα μας θα δανείζεται από τους εταίρους και θα αποπληρώνει λήξεις ομολόγων και μισθούς.

 

 


Όσοι υποστηρίζουν τα αντίθετα περί μισθών θα πρέπει υπολογίσουν πως στο 7μηνο του 2011 ο προϋπολογισμός είχε πρωτογενές έλλειμμα 5,3 δισ. ευρώ και δαπάνες για μισθούς δημοσίου περί 8,9 δισ. ευρώ. Το γεγονός πως είναι εκτός αγορών, σημαίνει πως το πρωτογενές έλλειμμά της το καλύπτει με τα δανεικά της τρόικα. Ή απλά πως πληρώνει τα 2/3 των μισθών του δημοσίου με αυτά...
Όπερ, μετά το μεσοπρόθεσμο με χρήματα που οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δανείζονται με 5-6% και μας δανείζουν με το «τοκογλυφικό» 3,5%...

Β) Το άλλο πρόγραμμα στήριξης είναι τα άνω των 100 δισ. ευρώ τα οποία η ΕΚΤ έχει δανείσει τις ελληνικές τράπεζες, έναντι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κανείς δεν δέχεται, ούτε καν οι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου ή οι βουλευτές έναντι των αμοιβών τους...
Τα 100  δισ. της ΕΚΤ  είναι αυτά που κρατούν ακόμη τις τράπεζες ανοιχτές και όσοι εξ ημών έχουν ακόμη εργασία μπορούν κάθε πρώτη του μηνός να εισπράττουν το μισθό τους από το ΑΤΜ...
Με αυτά οι εισαγωγικές εταιρείες μπορούν να συνεχίζουν να εισάγουν καύσιμα και τρόφιμα, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο παρά την πρόοδο του τελευταίου χρόνου συνεχίζει να παραμένει αρνητικό. Το ίδιο συμβαίνει με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Έλλειμμα ισοζυγίου  σημαίνει πως τα ευρώ που φεύγουν εκτός Ελλάδας είναι περισσότερα από αυτά που έρχονται, άρα είναι θέμα χρόνου να εξαντληθούν. Τα προηγούμενα χρόνια το έλλειμμα αυτό το κάλυπταν τα δανεικά από το κράτος και τους ιδιώτες...
Με τα κεφάλαια που εισρέουν από τρόικα και ΕΚΤ λοιπόν, η χώρα μπορεί και χρηματοδοτεί το πρωτογενές έλλειμμα και το εμπορικό έλλειμμα.

«Ασφυξία» και έξοδος...

Αν η τρόικα σταματήσει να καταβάλει τις δόσεις του μνημονίου ή του  μεσοπρόθεσμου, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει ομόλογα και αναγκαστικά πάει σε στάση πληρωμών. Μαζί της χρεοκοπούν οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας.
Αν η ΕΚΤ σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα, οι τράπεζες θα «στεγνώσουν». Οι εισαγωγές θα περιοριστούν στο ελάχιστο καθώς θα γίνονται μόνο με όσα μετρητά δεν θα έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό.
Μιλάμε λοιπόν για παντελή οικονομική στάση κάθε δραστηριότητας  η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς και όπως-όπως  με την εκτύπωση τοπικού νομίσματος.
Δεν χρειάζεται η ύπαρξη νομικού οπλοστασίου στις συνθήκες για να αποβληθεί μια χώρα. Αρκεί να κλείσουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας και θα αναγκαστεί να το πράξει μόνης της...
Μέχρι αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα ακόμη και όταν η τελευταία δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, γιατί η κατάρρευση της Ελλάδας εκτιμάται πως μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο χρεοκοπιών και διάλυση του ευρώ.
Όπως έλεγε και η έκθεση της UBS, το κόστος της ελληνικής χρεοκοπίας είναι προς το παρόν μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσης.
Αυτό δεν θα ισχύει  για πάντα όμως...
Όσοι λοιπόν οχυρώνονται πίσω από την απουσία νομικής φόρμουλας αποβολής μιας χώρας από την ευρωζώνη, πιστεύω πως κάνουν λάθος.
Η αποβολή  μπορεί να μεθοδευτεί...
Είναι λάθος η επανάπαυση επειδή νομίζουμε πως δεν μπορούν να πετάξουν από το ευρώ.

2) Κερδήθηκε μια μάχη, ακολουθεί ο πόλεμος...

Οι έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η αγορά σε σποραδικές συνεδριάσεις με θετικές ειδήσεις μαρτυρά την ανοδική πίεση που έχει συσσωρεύσει η υπερβολική πτώση.
Την περασμένη εβδομάδα ήταν το τραπεζικό deal, ενώ χθες οι εξαγγελίες του υπουργού οικονομικών και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας.
Υφέρπει και η εκτίμηση πως το PSI πηγαίνει καλά και μέχρι τέλος της εβδομάδας μπορεί να φτάσουμε στο 90% των ομολόγων της συγκεκριμένης περιόδου.
Εκκρεμεί το αποτέλεσμα της διερεύνησης της BlackRock στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αλλά κυρίως η ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός...
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η τρόικα να μην εκταμιεύσει ολόκληρη την επόμενη δόση, αλλά μόνο το ποσό που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες λήξεις ομολόγων...
Αν συνεχιστούν τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστούν και τα θετικά λακτίσματα στο ταμπλό.
Αν οδηγηθούμε σε κατάρρευση, θα υπάρξουν επιπτώσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, αλλά στο χρηματιστήριο οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο προσωρινές σε σχέση με αυτές στην καθημερινή μας ζωή προσεχώς, αλλά και τη ζωή των παιδιών στις επόμενες δεκαετίες...

3) Γιατί βρίσκονται στο απόσπασμα οι τραπεζικές...

Όσοι παρατήρησαν τις διακυμάνσεις εντός της χρηματιστηριακής αγοράς την τελευταία εβδομάδα, μετά το σημαντικό τραπεζικό deal, πρόσεξαν πως οι μετοχές των τραπεζών της συμφωνίας έγραψαν μεγαλύτερες απώλειες από τις υπόλοιπες.
Προσπάθησα να βρω κάποια αιτιολόγηση για το γεγονός και οι εκτιμήσεις που σταχυολόγησα είναι οι εξής:

Α) Οι πιέσεις προήλθαν από βασικούς μετόχους ενόψει της ρευστότητας που θα χρειαστούν προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με καλύτερους όρους για τους ίδιους.
Θεωρώ απίθανο να ξέρουν τι συνθήκες θα επικρατούν την περίοδο της αύξησης...

Β) Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν όρια για το ύψος συμμετοχής σε μια μετοχή π.χ. στο 8% του ενεργητικού τους. Αν ένα αμοιβαίο είχε 7% + 7% μετά τη συγχώνευση θα βρεθεί με 10,5% περίπου της νέας τράπεζας. Οπότε με τις πωλήσεις προσπαθούν να συμμορφωθούν εκ των προτέρων...
Λογικό ακούγεται..
Γ) Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με «αμαρτίες» που σκαλίζει η BlackRock...

Δ) Οι μετοχές πιέστηκαν περισσότερο από άλλες γιατί οι άλλες έχουν το deal προσεχώς και όχι πρόσφατα και αυτό για το χρηματιστήριο έχει τη σημασία του.
Ό,τι και να ισχύει λιγότερο ή περισσότερο από τα παραπάνω αυτό που έχει σημασία είναι το προηγούμενο που δημιουργεί αυτή η ιστορία για τις προσεχείς ανάλογες εξελίξεις...

Πηγή:www.capital.gr