Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το “καλάθι” των προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας

dessylasΤοποθέτηση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΣΥΛΛΑ (Επικεφαλής της παράταξης “ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ”) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας (ΑΓΡΙΝΙΟ 5/9/2011)

Υπάρχουν πολλά «καλάθια», άλλα είναι άδεια και τρύπια, άλλα είναι γεμάτα ή μισογεμάτα, άλλα είναι παραγεμισμένα! Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα:

ΠΡΩΤΟ: Το «καλάθι» των κυβερνητικών φιλοαγροτικών υποσχέσεων χωρίς κανένα αντίκρισμα είναι γεμάτο.

Το συγκεκριμένο «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας που φέρατε για έγκριση είναι ότι λέει η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Αγγελόπουλου στη σελίδα 26: «συγκέντρωση κάποιων τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων και τοποθέτησή τους σε ένα «νοερό καλάθι» για λόγους επικοινωνιακούς»! Πρόκειται για «μαγικό καλάθι» με χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, για «μόστρα» και βιτρίνα που κρύβει τη βαθειά αντιαγροτική πραγματικότητα και ουσία.

 

Οι περιοδείες του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, απέδειξαν ότι τα «καλάθια» των Περιφερειών είναι μια επιθετική επικοινωνιακή κίνηση προβολής και επιβολής μιας βαθειάς αντιαγροτικής τομής και πολιτικής: Του νόμου εκτρώματος που βάζει στο «γύψο» 6.500 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις 120 Ενώσεις τους, τους 3.000 Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, για να «κατασκευάσει» και να επιβάλλει εντελώς αντιδημοκρατικά, αντισυνταγματικά και δογματικά 300 «Καλλικρατικούς» Επιχειρηματικούς Συνεταιρισμούς και 300 Αγροτικούς Συλλόγους μεγαλοαγροτών κατά Δήμο και κατά προϊόν. Πολύ πιο ασφυχτικά ελεγχόμενους από Υπουργείο – Κράτος – Κυβέρνηση – Ε.Ε. και πολύ πιο μακριά από τους φτωχομεσαίους αγρότες, τα οξύτατα προβλήματά τους, τις αγωνίες και τους αγώνες τους. Είναι μια συνολική, βαθύτερη και αντιδραστική καπιταλιστική αναδιάρθρωση στον αγροτικό τομέα που προωθείται με πολλά και συγκεκριμένα μέσα: Καλλικρατικοί Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών, Μητρώο Αγροτών, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Αγροδιατροφικές Συμπράξεις στις Περιφέρειες, Συμβολαιακή Γεωργία, Παρατηρητήρια και Δημοπρατήρια.

Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης και του κ. Σκανδαλίδη για διανομή 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων κρατικής γης, με «πιλοτική» εφαρμογή σε Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες και Έβρο είναι ένας νέος εμπαιγμός και κοροϊδία των αγροτών όπως έγινε και με τα «φωτοβολταϊκά». Τα κριτήρια που τίθενται (πχ νέος κάτω των 30 ετών, γεωπόνος, με δική του γη που γειτνιάζει) είναι εντελώς απαγορευτικά και θα μετατραπούν στην πράξη σε ψηφοθηρικά.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Το «καλάθι» των Υποδομών της αγροτικής παραγωγής είναι εντελώς τρύπιο!

Ο Αχελώος μεταναστεύει συντόμως στη Θεσσαλία, ενώ το ίδιο μπλοκ της αντιαγροτικής νεοσυντηρητικής συναίνεσης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) που εκεί πρωτοστατεί στην εκτροπή, εδώ καμώνεται ότι τάχα διαφωνεί με την εκτροπή! Γι’ αυτό εμείς η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» λέμε : Εκεί η εκτροπή, εδώ η μη εκτροπή, πού πήγε ο Αχελώος, που χάθηκε η ντροπή!

Το φράγμα Αχυρών καθυστερεί, ο αναδασμός καρκινοβατεί, τα ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ είναι ξεχαρβαλωμένα και διαλυμένα. Έτσι ο πιο πλούσιος σε νερά Νομός δεν μπορεί να ποτίσει τη γη του. Το αγροτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο βρίσκεται σε κακά χάλια.

Το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» το έφαγαν το Μνημόνιο – Τέρας και η Κυβερνητική αντιαγροτική πολιτική. Ο Συνεταιρισμός παραγωγών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, ενώ του χρωστάνε και το ΦΠΑ εννέα μηνών.

Ενώ μιλάτε σε όλους τους τόνους για αγροτική ανάπτυξη, για λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και για «αυγοτάραχο Μεσολογγίου» κλείνετε τη βασική υποδομή αυτής της ανάπτυξης που είναι το ΤΕΙ Μεσολογγίου!

ΤΡΙΤΟ: Το «καλάθι» του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων φουλάρισε και ταυτόχρονα το «καλάθι» του αγροτικού εισοδήματος άδειασε. Αυτό έγινε λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και της πλήρους παράδοσης των φτωχομεσαίων αγροτών και του ιδρώτα τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με τριπλή συνέπεια: την εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στον καταχρεωμένο στην ΑΤΕ αγρότη, τις πανάκριβες τιμές και τα νοθευμένα προϊόντα στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης. Παραδείγματα: Λάδι, στον παραγωγό 2-2,25 ευρώ/κιλό και στον εργαζόμενο καταναλωτή 6 ευρώ/λίτρο (τα 910 γραμμάρια) συχνά νοθευμένο. Βρώσιμη ελιά, στον παραγωγό 0,80 – 1 ευρώ/κιλό και στον καταναλωτή 5-7 ευρώ/κιλό. Τα εσπεριδοειδή στην περιοχή Τριχωνίδας (σαγκουίνια) σάπισαν απούλητα και γενικά σε όλη την Αιτωλοακαρνανία πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές (όσο τα έξοδα για τα μαζευτικά)! Τα καρπούζια στην Ηλεία σάπισαν απούλητα στα χωράφια λόγω των εξευτελιστικών τιμών.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Το «καλάθι» των συσσωρευμένων – οξυμένων αγροτικών προβλημάτων λόγω της 30χρονης παραμονής σε ΕΟΚ-ΕΕ είναι γεμάτο. Συγκεκριμένα:

- Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά – δυναμικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας (καπνός, κορινθιακή σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, κτηνοτροφία κ.α.).

- Μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα (πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981) σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων.

- Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να έχει μειωθεί από 25% σε 10% .

- Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και παραγωγής στα χέρια μιας μειοψηφίας (6%) μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών, σοβαρή και αντιδραστική κοινωνικοταξική αλλαγή.

- Πλήρης κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» και παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς».

ΠΕΜΠΤΟ: Στην επόμενη περίοδο όλα τα προηγούμενα θα χειροτερέψουν ποιοτικά! Με το Μνημόνιο Διαρκείας, με το μεσοπρόθεσμο Προκρούστη και το κανιβαλικό «σύμφωνο για το Ευρώ». Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας 50 δισεκατομμύρια ευρώ (βασική ιδέα της ΝΔ που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). Με το ξεπούλημα της ΑΤΕ και των θυγατρικών της αγροτικών βιομηχανιών (Δωδώνη – γάλα, ΕΛΒΙΖ – ζωοτροφές, ΣΕΚΑΠ – τσιγάρα, 3 βιομηχανίες ζάχαρης κ.α.). Με το «Μητρώο Αγροτών», τον «Καλλικράτη» και τους «Καλλικρατικούς» Συνεταιρισμούς και Αγροτικούς Συλλόγους. Κυρίως με τη νέα, πολύ πιο αντιδραστική αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ για το διάστημα 2013 – 2020.

ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» θεωρούμε ότι η μοναδική ελπίδα και διέξοδος βρίσκεται στους ενωτικούς και νικηφόρους αγώνες στα χέρια των ίδιων των φτωχομεσαίων αγροτών, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Με Επιτροπές Αγώνα, με ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς μέσα στο μαζικό κίνημα, με συνολικό ανατρεπτικό, αντικυβερνητικό, αντι – ΕΕ, αντικαπιταλιστικό πολιτικό περιεχόμενο. Με προοπτική την αντικαπιταλιστική Επανάσταση, την Εργατική εξουσία – δημοκρατία, τη σύγχρονη Κομμουνιστική κοινωνία. Νέα κοινωνία με παραγωγικούς συνεταιρισμούς, αγροτική παραγωγή και αγροτικά προϊόντα, όχι για τις ανάγκες της αγοράς, της χωματερής και του κέρδους, αλλά για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, σε πλήρη αρμονία με τη φύση!

Για όλα αυτά και με αυτό το σκεπτικό ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ Γ. Αγγελόπουλου για το «καλάθι» των προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.