Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Πέρασαν 20 χρόνια από την πρώτη υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στο Μεσολόγγι

Ο αείμνηστος δήμαρχος Μεσολογγίου Τάκης Παλκογιάννης 
στο βωμό στον Κήπο των Ηρώων. 
Στην αριστερή πλευρά  του βωμού, ο αείμνηστος  δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Σοφιανός 
Την επόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου θα διέλθει για ακόμη μια φορά από το Μεσολόγγι η Ολυμπιακή Φλόγα των αγώνων του Ρίου.
Η έλευση της ολυμπιακής φλόγας στο Μεσολόγγι κάθε φορά έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η πόλη του Μεσολόγγι είναι συνδεδεμένη με το ολυμπιακό ιδεώδες, αφού τον ύμνο των αγώνων έχει γράψει, ο Κωστής Παλαμάς.
Ταυτόχρονα όμως κάθε φορά που διέρχεται από το Μεσολόγγι η ολυμπιακή φλόγα στέλνεται σε όλο τον πλανήτη ένα ηχηρό μήνυμα συναδέλφωσης των λαών αφού το σύμβολο της Ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας «συναντάται» με τον υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου που είναι η Ελευθερία, ένα αγαθό που σύμβολό του είναι η θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου.
Φέτος όμως η διέλευση της ολυμπιακής φλόγας έχει και επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε - που για τους αγώνες της Ατλάντα – η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αλλάξει τη διαδρομή της λαμπαδηδρομίας που μέχρι τότε ήταν «Ολυμπία – Αθήνα» κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του τότε δημάρχου Μεσολογγίου Τάκη Παλκογιάννη και να περιλάβει στη διαδρομή της και την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.



Για τις ολυμπιάδες που ακολούθησαν, η διαδρομή της λαμπαδηδρομίας, στην ελληνική επικράτεια μεγάλωσε, σε βαθμό που η ολυμπιακή φλόγα να έχει διέλθει σχεδόν σε όλο το εύρος της. Επομένως δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, ότι για να συμβεί αυτό, η πόλη του Μεσολογγίου και ο τότε δήμαρχός της διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο θέτοντας τότε, το σχετικό αίτημα.
Τότε αξέχαστη ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου στην ολυμπιακή φλόγα όπως και η συνολική οργάνωση της υποδοχής, με εικόνες που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τον φάκελο διεκδίκησης, των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004. Μάλιστα για να αποδοθεί από την πόλη του Μεσολογγίου ο απαιτούμενος σεβασμός στο ολυμπιακό ιδεώδες το δημοτικό συμβουλίου ενέκρινε πρόταση του δημάρχου Τάκη Παλκογιάννη και στήθηκε στον Κήπο των Ηρώων περίτεχνος βωμός όπου μεταλαμπαδεύεται το ολυμπιακό φως.
Στα χρόνια που πέρασαν και μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει με καχυποψία την οργάνωση των ολυμπιακών αγώνων, για λόγους που έχουν να κάνουν κύρια, με την οικονομική εκμετάλλευση των αγώνων, ακόμη και αυτής της λαμπαδηδρομίας.
Έτσι δεν μας ξενίζει καθόλου το γεγονός ότι:
1.       Ο σχεδιασμός της λαμπαδηδρομίας για τους αγώνες της Αθήνας δεν περιλάμβανε διέλευσης της φλόγας από το σπίτι του Κωστή Παλαμά στο Μεσολόγγι και την απόδοση τιμών.
2.       Για τους αγώνες του Λονδίνου το 2012 το Μεσολόγγι δεν διήλθε η φλόγα
3.       Και για φέτος ο σχεδιασμός της διαδρομής από το Μεσολόγγι δεν περιλαμβάνει και πάλι διέλευση από το σπίτι του εθνικού μας ποιητή.

Η αξία του ολυμπιακού ιδεώδους, όμως, αποτελεί διαχρονική παρακαταθήκη, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλη την ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα υπάρξουν δυνάμεις που θα δώσουν τέλος, σε αυτή την εμπορευματοποίηση των αγώνων.
Αρκεί οι δικοί μας «ταγοί» να αναλάβουν τις ευθύνες τους…