Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ζητείται πολιτική γενναιότητα

Γράφει ο Βασίλης Πάικος

Μέγα σκάνδαλο υπήρξε, για χρόνια και χρόνια, το καθεστώς δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων του πρώην δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέγα σκάνδαλο και το καθεστώς δανειοδότησης των ΜΜΕ, των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών κατά κύριο λόγο, των και «συστημικών» αποκαλουμένων.

Τραπεζικά δάνεια πάνω σε άλλα δάνεια, δίχως στέρεες εγγυήσεις, συχνά δίχως καμιά εγγύηση. Κι ενώ δεν είχαν εξοφληθεί τα προηγούμενα δάνεια, δεν εξυπηρετούνταν καν τα προηγούμενα δάνεια. Με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σήμερα τραγικά υπερχρεωμένα τόσο τα κόμματα όσο και τα κανάλια. Δίχως ορατή προοπτική εξόφλησης, δίχως ρεαλιστική πιθανότητα εξυγίανσης.

Είναι χαρακτηριστικός και ενδεικτικός ο σχετικός λογαριασμός για τη ΝΔ. Για την οποία υποτίθεται πως ο νέος αρχηγός έχει καταρτίσει πλάνο οικονομικής κάθαρσης. Σύμφωνα με το οποίο σκοπεύει να καταβάλλει ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο στις τράπεζες -πιστωτές. Ε λοιπόν, μ’ αυτό το πλάνο, του χρειάζονται πάνω από 200 χρόνια για να καθαρίσει. Μάλλον σοβαρότερα και περισσότερο «θολά», φαίνεται πως είναι τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ. Καταλαβαίνετε…

Δάνεια πάνω στα δάνεια λοιπόν, κι όλ’ αυτά πολλαπλώς «παράνομα», στ’ όνομα της πολιτικής επιρροής και της αντίστοιχης ισχύος. Της πολιτικής ισχύος των μεν, της «ενημερωτικής» ισχύος των δε. Είναι εκεί ακριβώς όπου έπαιρνε σάρκα και οστά το φαινόμενο της λεγόμενης «τριγωνικής διαπλοκής». Ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, στις τράπεζες και στα ΜΜΕ. Κι ας επιχειρήθηκε από τους ενδιαφερομένους, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, να εμφανιστούν ως παντελώς άσχετα τα μεν από τα δε. Ότι επρόκειτο, ας πούμε, για πολιτικές δυνάμεις από τη μια και επιχειρηματικά συμφέροντα από την άλλη. Δε βαριέστε. Όποιος ζει σ’ αυτή τη Χώρα, όποιος παρακολουθεί λογικές, συμπεριφορές, πρακτικές, λειτουργίες, έχει μάτια και βλέπει, μυαλό και καταλαβαίνει. Βλέπει και καταλαβαίνει και ζει την «αιμομικτική» συνάφεια των τριών πόλων της καθ’ ημάς διαπλοκής.

Ε λοιπόν, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουν όλ’ αυτά. Να εμφανιστούν ενώπιον των πολιτών σ’ όλο το ανατριχιαστικό τους μεγαλείο. Ως μόνη εγγύηση για να μην επαναληφθούν. Ήρθε η ώρα με την συγκρότηση της Εξεταστικής των Πραγμάτων Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Το χρωστά το πολιτικό σύστημα της Χώρας στην κοινωνία. Και η ικανοποίηση αυτού του χρέους αποτελεί κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας. Όπως κατάκτηση για τη Δημοκρατία αποτελεί και η έναρξη (ήδη από προχθές) της διαδικασίας αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια καραμπινάτης παρανομίας.

Κατάκτηση για τη Δημοκρατία λοιπόν, αρκεί αυτή η Εξεταστική Επιτροπή να κάνει τη διαφορά. Σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Τις προηγούμενες με τις πολλαπλές, ανά κόμμα, πορισματικές εκθέσεις, και την άγονη κατάληξη. Να αρθεί αυτή η Επιτροπή στο ύψος της αποστολής της, να μελετήσει με ανοιχτό μυαλό, πέρα από δόλιες σκοπιμότητες, το διατιθέμενο υλικό. Δίχως επιχειρήσεις εκδικητικής ενοχοποίησης από τη μια πλευρά, δίχως προσπάθειες συγκάλυψης από την άλλη. Και να καταλήξει σε έντιμα και καθαρά συμπεράσματα. Προκειμένου να πληροφορηθεί ο λαός τα πάντα για τους πάντες όπως το δικαιούται. Και, κυρίως, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα επανάληψης της παθογενούς πρακτικής.

Όσο για την αδειοδότηση των καναλιών, η επιχείρηση θα προχωρήσει μεν, αλλά θα μένει στρεβλή και χωλή όσο δεν συγκροτείται σε σώμα το ΕΣΡ. Προκειμένου να αναλάβει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που του αναλογούν. Ένα βήμα χρειάζεται. Ή μάλλον δυο βήματα. Ένα από την κυβερνητική πλευρά, με την απόδοση στο ΕΣΡ των εύλογων επί πλέον αρμοδιοτήτων. Και ένα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την διευκόλυνση των διαδικασιών προς εξασφάλιση της απαιτούμενης αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5. Έτσι ώστε να μην επικρέμαται σε βάρος της η υποψία της συμπαιγνίας με τη διαπλοκή.

Είπαμε, κατάκτηση για τη Δημοκρατία και οι δύο πρόσφατες κινήσεις. Και η Δημοκρατία, πολύ περισσότερο η διεύρυνσή της, απαιτεί πολιτική γενναιότητα…

 

Αναδημοσίευση από τον athina984.gr