Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη μια "Νέα Δημοκρατία από την αρχή"

Μια «Νέα Δημοκρατία από την αρχή» είναι γεγονός από το βράδυ της Κυριακής, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου τακτικού συνεδρίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο κατά την ηγετική ομάδα άνοιξαν το δρόμο για ένα νέου τύπου κόμμα, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ευρωπαϊκό, πιο λειτουργικό και ανοικτό σε ευρύτερες δυνάμεις, πέρα από τα τείχη της κεντροδεξιάς.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνει η ηγεσία της Ν.Δ., πέραν από την οργανωτική ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στο καταστατικό που πέρασαν, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και ενστάσεις, στο παράλληλο συνέδριο, αλλά και στην κατάθεση της «Συμφωνίας Αλήθειας» (διαβάστε εδώ) από τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παρουσίασε τα 25 βασικά σημεία του νέου κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Η «Συμφωνία Αλήθειας» θα είναι το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της Ν.Δ.από εδώ και πέρα και θα αποτελεί το βασικό πολιτικό όπλο των στελεχών του κόμματος και θα γίνει προσπάθεια, παράλληλα με το κεντρικό σύνθημα «φύγετε» που θα απευθύνετε προς την κυβέρνηση, να γίνει γνωστό σε όλη την επικράτεια το πρόγραμμα των 25 σημείων, μέσω των ΜΜΕ, παραδοσιακών και σύγχρονων, του διαδικτύου και των περιοδειών που θα ξεκινήσουν σε όλη την επικράτεια.

Μέσω της «Συμφωνίας Αλήθειας», ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει, όπως λένε από το επιτελείο του, ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία, καθώς αυτό που επιζητεί η σημερινή ηγετική ομάδα δεν είναι να κερδίσει απλά την αρνητική ψήφο των πολιτών και να επιλεγεί η Ν.Δ.ως το...ελάχιστο κακό, αλλά να αποτελέσει πραγματικά μια αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση που θα επιλεγεί για να αλλάξει την κατάσταση.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών του συνεδρίου, αλλά και του λεγόμενου παράλληλου συνεδρίου, έλεγε σε συνομιλητές του ότι «η παράταξη κέρδισε το στοίχημα που έβαλε και δείξαμε στην κοινωνία ότι αλλάζουμε ουσιαστικά».

Και όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του, έγινε πράξη η υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος προεκλογικά ότι εντός των 111 ημερών από την εκλογή του, αυτό το χρονικό σημείο είναι την Κυριακή του Πάσχα, θα ολοκληρωνόταν η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, με τις εκλογές που έγιναν χθες για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής (150 μέλη αιρετά και 150 μέλη ex officio) επιβεβαιώθηκε και η ισχύς του πλέον στον κομματικό μηχανισμό.

Το βήμα του συνεδρίου αξιοποιήθηκε για να σταλούν πολλά πολιτικά μηνύματα προς την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην οποία ασκήθηκε δριμεία κριτική από όλα τα κορυφαία στελέχη, τον πρόεδρο του κόμματος, τους αντιπροέδρους, Κ. Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια, κ.α., αλλά και από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που έκανε μια βαρυσήμαντη ομιλία με πολλές επικριτικές αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ, υπόμνηση των επιτυχιών της δικής του κυβέρνησης, ενώ στήριξε απολύτως και με θέρμη τον κ. Μητσοτάκη.

Η ηγεσία ήταν άκρως ικανοποιημένη και για την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στο λεγόμενο παράλληλο συνέδριο, καθώς είδαν να λαμβάνουν μέρος στις 10 εκδηλώσεις που διεξάγονταν παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, περίπου 3.000 άτομα, εκ των οποίων μόλις το 20% είναι μέλη της Ν.Δ.

Ουσιαστικά το συνέδριο διεξήχθη σε τρία επίπεδα: α) στην κεντρική αίθουσα γινόταν το συνέδριο του κόμματος, με ομιλίες επί της στρατηγικής, του καταστατικού και της πολιτικής επικαιρότητας, όπου συμμετείχαν οι 5.000 σύνεδροι, β) σε άλλες αίθουσες λειτούργησαν 10 «Εργαστήρια» από τις Γραμματείες του κόμματος, όπου οι 3.000 παρατηρητές – προσκεκλημένοι συζήτησαν σε εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από το πρωί έως το απόγευμα, με διαφορετική σύνθεση, θέματα όπως η αγροτική ανάπτυξη, το συνδικαλιστικό κίνημα, το περιβάλλον, η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αναθεώρηση του Συντάγματος, κ.ά.και γ) η μάχη του σταυρού στους διαδρόμους για την εκλογή των μελών της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Η έμφαση από την ηγεσία δίνεται στο λεγόμενο παράλληλο συνέδριο που παρέπεμπε σε διαδικασίες ενός «ανοικτού πολιτικού κόμματος» που δεν θέτει περιορισμούς και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις στις σχέσεις του με τους πολίτες και δεν απολήγει σε «κατεστημένα και μόνιμες ιεραρχίες».

Αναδημοσίευση από το tovima.gr