Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Έκθεση αφιερωμένη στον Νίκο Μπελογιάννη παρουσιάζει στο Αγρίνιο το ΚΚΕ

Οι Τ.Ο. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στον λαϊκό αγωνιστή, στον κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 17/4 έως της Τετάρτη 20/4, στην Δημοτική Αγορά Αγρινίου, (πρώην Λαχαναγορά).
Ο Νίκος Μπελογιάννης, εκτελέστηκε της 30 Μάρτη 1952, ημέρα Κυριακή και ώρα 4.12 τα ξημερώματα μαζί με άλλους τρείς συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση.
Στην έκθεση θα περιλαμβάνεται σπάνιο ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΕΝΤΥΠΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ για τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από άλλες πηγές.
Σε ανακοίνωση κάλεσμα της Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για την έκθεση τονίζεται:

"Στο πρόσωπο του Ν. Μπελογιάννη τιμάμε τις γενικότερες αξίες που αναδείχνει η ζωή και η δράση του κομμουνιστή:
που ως πολύπλευρος άνθρωπος δρα σε όλα τα πεδία και παλεύει να κατακτά τη μόρφωση και τον πολιτισμό ακόμα και στις πιο φοβερές συνθήκες
που παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις, στην οικονομία και στην κοινωνία με σκοπό ν’ ανοίγει το δρόμο για την επικράτηση του δίκιου του λαού
που δίνει σωστά τη μάχη, μ’ όλα τα «θεριά», ντόπια και ξένα και πολεμά τις δυνάμεις της υποταγής (που, συχνά, ντύνονται «φίλοι του λαού»)
που είναι αισιόδοξος για την τελική νίκη της εργατικής τάξης και του λαού ακόμα κι όταν φαίνεται να’ χει ¨σβήσει το κερί στην καταιγίδα», σε συνθήκες πολύ αρνητικού συσχετισμού, που περισσεύει μεν η δυσαρέσκεια, όμως λείπει η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμή του.
Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμάμε κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη προκειμένου να ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930 – 40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ κ.α. και ο ηρωικός ΔΣΕ.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της περιοχή μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Να τιμήσουν τους πρωτοπόρους και αλύγιστους της ταξικής πάλης, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια και τα χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.
Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε και στους εκπαιδευτικούς της περιοχής, να αξιοποιήσουν την έκθεση, να ενθαρρύνουν και να οργανώσουν ομαδικές επισκέψεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές, στους σπουδαστές να γνωρίσουν σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας μας τα οποία έγραψαν με τους αγώνες και το αίμα τους οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.
Καλούμε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τη δράση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του λαϊκού κινήματος, να επισκεφτούν την έκθεση."

Πρόγραμμα εκδηλώσεων και ξεναγήσεων της έκθεσης:
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/4 – 10.00 -14.00 & 18.00-21.00
εγκαίνια της έκθεσης με ομιλία, ώρα 11.00, από την Τριάντη Πένυ μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στο χώρο της έκθεσης.
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/4 – 10.00 -13.00 & 18.00-21.00
προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», ώρα 19:15,στο χώρο της έκθεσης.
ΤΡΙΤΗ 19/4 – 10.00 -13.00 & 18.00-21.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/4 – 10.00 -13.00 & 18.00-21.00
παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Θεοχάρη «Στη Στερεά Ελλάδα με το ΔΣΕ (1945-49)», ώρα 19.00, από το Θεοδωρόπουλο Βασίλη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στο χώρο της έκθεσης.
Την ώρα των υπόλοιπων εκδηλώσεων εντός της έκθεσης, δεν θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.
Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου.
Τηλ. για οργάνωση ξεναγήσεων: 698 3748 575