Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Προκόπης Παυλόπουλος: "Προσκύνημα και πηγή έμπνευσης για την Ανθρωπότητα το Μεσολόγγι"

"Προσκύνημα και πηγή έμπνευσης για την Ανθρωπότητα" χαρακτήρισε το Μεσολόγγι ο πρόεδρος της Δημκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή του από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της έμπνευσης του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος από τη θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων.

Αναλυτικά η αντιφώνηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην προσφώνηση του δημάρχου Μεσολογγίου, Νίκου Καραπάνου εχει ως εξης:

"Ευχαριστώ την Θεία Πρόνοια γιατί με αξίωσε, για δεύτερη φορά, να βρίσκομαι εδώ, τιμώντας την Έξοδο του Μεσολογγίου. Για δεύτερη φορά, αρχής γενομένης από πέρυσι. Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη μόλις είχα αναλάβει τα καθήκοντα μου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, όσο μπορώ θα έρχομαι εδώ. Όχι απλώς ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως Έλληνας. Γιατί το Μεσολόγγι δεν είναι μόνον ένας τόπος που τον τιμούμε ο καθένας με την ιδιότητά του, ιδίως στην επέτειο της Εξόδου.

Το Μεσολόγγι είναι ένα προσκύνημα.

Το Μεσολόγγι είναι μια πηγή έμπνευσης.

Και όχι μόνο για εμάς. Για την Ευρώπη και για την Ανθρωπότητα. Αρκεί να θυμίσω ότι όταν έπεσε το Μεσολόγγι, πέρα από το θρήνο στην Ελλάδα, υπήρξε μια κραυγή, κραυγή αγωνίας, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το απέδειξε η τέχνη, το απέδειξε η λογοτεχνία. Κραυγή αγωνίας, γιατί σήμαινε, η πτώση του Μεσολογγίου και αυτή η θυσία, ότι τα ιδανικά, οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης την εποχή εκείνη, δεν είχαν πραγματωθεί.

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 δεν είχε γίνει πράξη. Για αυτό και ήταν η Γαλλία, κυρίως, η οποία από πλευράς κινητοποίησης του κόσμου, έκανε γνωστή σε όλη την Ευρώπη, πέρα από άλλους Ευρωπαίους όπως ο Βύρωνας, το τι σήμαινε η πτώση του Μεσολογγίου.

Και σήμερα, και Εμείς και οι Εταίροι μας στην Ε.Ε. πρέπει να εμπνεόμαστε από το Μεσολόγγι. Εδώ δοκιμάστηκαν οι αρχές και οι αξίες που αφορούν τον Άνθρωπο και την Αλληλεγγύη. Εδώ δοκιμάστηκαν οι αντοχές της κοινωνίας, οι αρχές και οι αξίες, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε σταδιακά το Ευρωπαϊκό μας Οικοδόμημα.

Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε πολύ περισσότερο να εμπνεόμαστε από εδώ. Το είπα και σε μια δήλωση που έκανα νωρίτερα, να εμπνεόμαστε με βάση το στίχο του Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους: Να έχουμε ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας, σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ανοιχτά και άγρυπνα ενωμένοι. Το έχω πει πολλές φορές, φαίνεται κουραστικό, δε θα πάψω να το επαναλαμβάνω: Στα μεγάλα και τα σημαντικά δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Σεβόμαστε και πρέπει να σεβόμαστε την ιδιαιτερότητα καθενός. Μα σ΄εκείνα που αφορούν την πορεία του Λαού και του Έθνους, και ιδίως την υπεράσπιση της Εθνικής μας Κληρονομιάς, είμαστε ενωμένοι. Και πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

Αλλά και οι Εταίροι μας μπορούν και πρέπει να εμπνέονται από το Μεσολόγγι, όπως εμπνεύστηκαν τότε, για να ξεκινήσει το Φιλελληνικό Κίνημα. Να θυμούνται ότι κάθε τόπος, και ιδίως η Ελλάδα έχει τα ιερά και τα όσια από τα οποία μπορεί να εμπνέεται όλο το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Και αυτές τις ώρες πρέπει να ξέρουμε ότι, εκείνο που διασφαλίζει τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, είναι η Αλληλεγγύη, είναι ο σεβασμός του Ανθρώπου, οι ελευθερίες του, η αξιοπρέπεια του, η αξία του.

Και μόνο για αυτά, το Μεσολόγγι θα είναι αιώνιο. Ένας αιώνιος φάρος, ένας μοναδικός δείκτης πορείας. Όχι μόνο για τον Τόπο μας, απλώς για τον Τόπο μας θα έχει μεγαλύτερη αξία, αφού είμαστε οι κληρονόμοι αυτού του μεγάλου βάρους του παρελθόντος. Μην ξεχνάμε όμως να αποδείξουμε ότι εκτός από κληρονόμοι αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς είμαστε και άξιοι συνεχιστές για ένα αντίστοιχο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε. Και να ξέρετε κύριε Δήμαρχε, ότι όσα είπα είναι από καρδιάς. Τα αισθάνομαι όπως πρέπει να τα αισθανόμαστε όλοι οι Έλληνες."