Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η «ιδεολογική μήτρα» και άλλες ανοησίες

Γράφει ο Βασίλης Πάικος

Έγραψε στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φυσικά δεν είναι όλοι οι Αριστεροί τρομοκράτες, αλλά ΟΛΟΙ οι τρομοκράτες προέρχονται από την ιδεολογική μήτρα της άκρας αριστεράς».

Ευτυχώς. Δεν θεωρεί όλους τους αριστερούς τρομοκράτες ο Αρχηγός της ΝΔ, εξαιρεί μερικούς. Λίγους-πολλούς, ποιος ξέρει; Πάλι καλά πάντως…

Έξυπνος άνθρωπος ο Κυριάκος, χωρίς αμφιβολία. Δεν του πέρασε απ’ το μυαλό, παρ’ όλ’ αυτά, πως ο προφανής, ο αυτονόητος λογικός συνειρμός της αναφοράς του, δεν μπορεί να παρά να παραπέμπει στην «ιδεολογική μήτρα» του δικού του χώρου, του χώρου της δεξιάς. Για να θυμηθεί ο καθένας πως όλοι οι φασίστες, όλοι οι ναζί και οι νεοναζί, όλοι οι τεταρταυγουστιανοί, όλοι οι χουντικοί, όλοι οι παρακρατικοί, όλοι οι ταγματασφαλίτες και οι δοσίλογοι απ’ αυτήν την «ιδεολογική μήτρα» γεννήθηκαν. Εκείνη της δεξιάς.

Πολιτικά κατηρτισμένος ο Κυριάκος, χωρίς αμφιβολία. Δεν έχει ακούσει τίποτα, παρ’ όλ’ αυτά, για την εθνικιστική και για την θρησκευτική τρομοκρατία; Μορφές τρομοκρατίας, της τραγικής επικαιρότητας αμφότερες εξ’ άλλου, τις οποίες μάλλον δύσκολα θα μπορούσε κανείς να εντάξει στην «ιδεολογική μήτρα» της αριστεράς.Αυτά τα ολίγα ως προς το αντι-ιστορικό και το αντι-επιστημονικό του ισχυρισμού του. Όμως τι τα θέλετε, όταν κυριαρχεί ο ακραίος πολιτικός φανατισμός, σε συνδυασμό με το –σχεδόν υπαρξιακών διαστάσεων- άγχος ηγετικής καταξίωσης, πάνε περίπατο και η ευφυΐα, και η πολιτική επιστημοσύνη.

Και είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα. Γιατί ο Μητσοτάκης δεν είναι Σαμαράς. Έτσι τουλάχιστον νομίζαμε, κι αυτό περιμέναμε στη βάση του πολιτικού προφίλ που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει, χρόνια τώρα. Και είναι επιπλέον κρίμα, γιατί οι τέτοιου είδους αναφορές σε «ιδεολογικές μήτρες», γυρίζουν πίσω, πολύ-πολύ πίσω τον δημόσιο λόγο. Και, βεβαίως δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για την ομαλότητα της εξέλιξης της πολιτικής ζωής της Χώρας.

Βλέπετε και στη διάρκεια της τελευταίας Προ Ημερήσιας Διάταξης Κοινοβουλευτικής συζήτησης σ’ επίπεδο Αρχηγών, στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Σε γραμμή ακραία διχαστική. Επαναφέροντας, από ποιος ξέρει ποιο νοσηρό παράθυρο, τη θεωρία των δύο άκρων. Και αιτούμενος από τον Αλέξη Τσίπρα δήλωση υγειών κοινωνικών φρονημάτων ή, ίσως, δηλώσεις μετανοίας. Ενώ τα λεκτικά του «ευφυολογήματα» περί της συναφείας της βαριοπούλας, των μολότωφ και των καλάσνικωφ, υπήρξαν στη χειρότερη περίπτωση, βαρέως ύποπτα. Στην καλύτερη, αντιαισθητικά αφελή. Όταν ευθύτατα παραπέμπουν στην δολοφονική βαριοπούλα του «δικού του» Καλαμπόκα, ή στο τσεκούρι του «κατάδικού του» Βορίδη.

Αλλά και η ίδια η θεματολογία της προ Ημερήσιας Διάταξης κοινοβουλευτικής συζήτησης, η οποία προεκλήθη μετά από αίτημα της ΝΔ σημειωτέον, υπήρξε πολύ σοβαρό πολιτικό ολίσθημα. Καθώς επιχειρούσε να συνδέσει το προσφυγικό ζήτημα, με την ασφάλεια ή μάλλον με την ανασφάλεια των πολιτών. Κάτι που αποφεύγεται παντού στην Ευρώπη, και από κόμματα του δικού της ιδεολογικού φάσματος. Με εξαίρεση κάποια ακροδεξιά, νεοφασιστικής απόχρωσης μορφώματα, που ενδημούν σε «νέο-ευρωπαϊκές» χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, διόλου τυχαίο πως, όταν στην περί ης ο λόγος συζήτηση, έλαβε το λόγο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, δεν είχε τίποτα να προσθέσει σε όσα είχε ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τίποτα απολύτως. Είχε καλυφθεί πλήρως από τον αρχηγό της ΝΔ. Τόσο επί των διαπιστώσεων όσο και επί των προτάσεων, περί προσφυγικού και ασφαλείας. Κάτι ανεπαίσθητες διαφορές επί της φρασεολογίας και της έκφρασης, κι αυτό ήταν όλο.

Ε λοιπόν ναι, αυτή είναι η «νέα» Νέα Δημοκρατία σήμερα, αυτός και ο αρχηγός της. Κατά τα άλλα, καλά…

Αναδημοσίευση από τον athina984.gr