Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΝΔ: Ανανέωση με νοοτροπίες παρελθόντος



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για νέα αρχή... και οι "παράγοντες" γελούν

Γράφει ο Δημήτρης Μαλαβέτας

Η Νέα Δημοκρατία θέλει να αλλάξει πρόσωπο, έτσι λέει τουλάχιστον ο νέος της αρχηγός, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος και στις Τοπικές της Οργανώσεις. Τις ημέρες που προηγήθηκαν τα μέλη της ανά την Ελλάδα κλήθηκαν μέσω της δεύτερης φάσης των εσωκομματικών εκλογών να εκλέξουν τους υπεύθυνους στους θεματικούς τομείς της νομαρχιακής οργάνωσης, τους νέους επικεφαλής μαζί με τα νέα συμβούλια στις τοπικές οργανώσεις, καθώς και τους αντιπροσώπους για το 10ο συνέδριο που θα γίνει το τριήμερο 22-24 Απριλίου. Είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή των φίλων του κόμματος, κυρίως στη διαδικασία για τις τοπικές οργανώσεις, ήταν αρκετά μεγάλη, προσδίδοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια νέα δυναμική.
Όλα αυτά, θα τα διαβάσατε και αλλού… μόνο που πίσω από τα φώτα της αισιοδοξίας για τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη, κάτι δε φαίνεται να είναι και τόσο υγιές. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, δε φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος.

Ο έλεγχος των οργανώσεων

Στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφηκε για μία ακόμα φορά η προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου της κομματικής οργάνωσης από συγκεκριμένους κύκλους. Γιατί άραγε; Μήπως έχουν κατά νου στο μέλλον να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν για την ικανοποίηση των προσωπικών τους πολιτικών φιλοδοξιών; «Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι κύκλοι;», θα ρωτούσε κάποιος και οι πρώτες απαντήσεις θα έστρεφαν τα φώτα πάνω στο  χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σε μικρότερο βαθμό στα βουλευτικά γραφεία.
Οι ψίθυροι στο νομό Αιτ/νίας για μία ακόμα φορά δεν έλειψαν. Σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Αγρίνιο, τα πολιτικά γραφεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης, που προέρχονται από τη ΝΔ, πήραν «φωτιά», αναλαμβάνοντας το ρόλο της προώθησης των «αρεστών» προς αυτούς. Μια προώθηση που, όπως λένε καλά γνωρίζοντες το θέμα, έγινε με ιδιαίτερο σθένος, σε βαθμό μάλιστα που πολλοί αναρωτήθηκαν: «Εάν έτρεχαν και προσπαθούσαν έτσι για το κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2015 η ΝΔ θα έβγαινε πρώτη...».

Οι ψίθυροι




Το παραπάνω σκηνικό, που στήθηκε για μία ακόμα φορά, δεν πέρασε απαρατήρητο. Οι επιδόσεις των «μη αρεστών» μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν, όμως το «σύστημα» σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε για μία ακόμα φορά ανίκητο. Είδαμε ανθρώπους να «εκπροσωπούν» ως υποψήφιοι δημοτικές ενότητες που ουδεμία σχέση έχουν με αυτές, είδαμε δεκάδες εγγραφές της τελευταίας στιγμής σε βαθμό που να μην υπάρχει λογική εξήγηση. «Εκείνος ο Λυγιάς πόσους νέους Νεοδημοκράτες είχε τελικά», αναρωτήθηκε συνομιλητής μας με νόημα. Στα παραπάνω βάλτε και τους ψίθυρους που ακούστηκαν για τη σταυροδοσία στους συνέδρους, και το «γλυκό ήρθε και έδεσε».
Και τώρα μπαίνει το ερώτημα: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι λέει για όλα αυτά; Αυτή είναι η νέα ΝΔ που οραματίζεται; Τι λέει για τις πρακτικές που έχουν αποκόψει από την κοινωνία τις κομματικές οργανώσεις, απαξιώνοντας τες, και που και πάλι όμως έκαναν την εμφάνισή τους; Μήπως κι αυτές δεν ήταν μέρος του «άρρωστου» κλίματος που έκαναν τη ΝΔ ... ΝΔουλα;»
Καλά τα λόγια λοιπόν για τη «Νέα αρχή» του κόμματος, θεμιτές και οι επιθυμίες των μελών για την επάνοδο στην εξουσία, όμως το «καράβι» αποδεικνύεται περίτρανα ότι θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να ισιώσει. Είναι δεδομένο πως οι εκλογική βάση του κόμματος, κι όσοι δεν θέλουν να έχουν ρόλο στα «φέουδα» των τοπικών οργανώσεων, πρακτικές σας κι αυτές που περιγράψαμε τις αποστρέφονται. Όσο αφήνουν όμως το κόμμα στα χέρια των κομματαρχών, τόσο το πρόβλημα θα υπάρχει και θα διαιωνίζεται.

Μπορούν οι τοπικές οργανώσεις;


Ιδού λοιπόν και ο ρόλος  των νέων διοικήσεων στις κομματικές οργανώσεις, που δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου και ενός πλάνου δράσης  που θα προωθεί στην κοινωνία τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος, που θα αφουγκράζεται τα προβλήματά της και θα αναζητά λύσεις για αυτά, που θα εργάζεται για τη διεύρυνση της βάσης του οργανισμού. Εδώ βέβαια υπάρχει και ένα καυτό ερώτημα που από την απάντησή του μπορούμε να δούμε τα μελλούμενα: «Στις περιπτώσεις που βασίλεψαν τα παραπάνω, μπορεί τούτο να συμβεί»; 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΝαυπακτίαPRESS"