Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Εντυπωσιακή εικαστική προσέγγιση της ηρωικής Εξόδου από τον φωτογράφο Νίκο Σιάμο

Πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στον πεζόδρομο Ραζη-Κότσικα στο Μεσολόγγι, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Έξοδος» του Νίκου Σιάμου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή καλλιτεχνική προσέγγιση του ιστορικού γεγονότος της ηρωικής Εξόδου. Ο Νίκος Σιάμος, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες καταφέρνει, να μας μεταφέρει στο κλίμα της εποχής, όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από ζωγράφους ή ιστορικές αναφορές εκείνης της περιόδου.

Στις φωτογραφίες του, "πρωταγωνιστικό" ρόλο για την αναπαράσταση των γεγονότων της εποχής διαδραματίζουν, όχι ηθοποιοί ή μοντέλα, αλλά καθημερινοί άνθρωποι της πόλης του Μεσολογγίου. Επομένως δεν είναι υπερβολή ότι ο Νίκος Σιάμος πετυχαίνει μια νοητή προσαρμογή του σήμερα στο χθες ή το αντίστροφο με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική μνήμη.

Σε κάθε περίπτωση το εικαστικό αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο, με τον επισκέπτη της έκθεσης να αποκομίζει ένα μοναδικό συναίσθημα για τη ζωή στο "πολιορκημένο" Μεσολόγγι.

 

Για τον Νίκο Σιάμο στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο διευθυντης του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου, Ασημάκης Γιώτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος,

Ο κ. Καραπάνος συνεχάρη και ευχαρίστησε το δημιουργό, για την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των Εορτών Εξόδου. Όπως είπε, «..ο Νίκος Σιάμος ανήκει στη νέα γενιά των Μεσολογγιτών, που πέρα από την επαγγελματική του ενασχόληση, έχει αφιερώσει το καταστάλαγμα της καλλιτεχνικής του ευαισθησίας στην αποτύπωση των μοναδικών στοιχείων που συνθέτουν τον τόπο μας. Αναδεικνύει τις ιδιαίτερες πτυχές του, την ιστορικότητα αλλά και την απαράμιλλη ομορφιά του..».

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Δήμητρα Βραχά - Χατζάρα.

Η έκθεση του Νίκου Σιάμου θα είναι στην διάθεση του κοινού έως την 15η Μαΐου και λειτουργεί καθημερινά πρωινές και απογευματινές ώρες.