Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Τα "πρώτα" προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-13 για τη Δυτική Ελλάδα

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ) και το υπαγόμενο σε αυτήν Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ), στο ξεκίνημα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (Δ’ ΚΠΣ).
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν τα πρώτα δύο προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IVC, τα οποία επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρωτεύοντα προγράμματα (τα λεγόμενα fast-track projects) μετάδοσης βέλτιστων πρακτικών σε έργα των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Η επιτυχία αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα συμμετέχει στα δύο από τα μόλις έξι συνολικά fast-track προγράμματα που εγκρίθηκαν για το σύνολο των Περιφερειών των 29 δικαιούχων κρατών (27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., Νορβηγία και Ελβετία).

Ειδικότερα, τα δύο έργα που εγκρίθηκαν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είναι:

1) Το έργο «ESF6 – CIA» το οποίο αφορά σε καινοτόμες μεθόδους για την ενίσχυση της απασχόλησης και την πρόληψη προβλημάτων στην αγορά εργασίας λόγω δημογραφικών αλλαγών, με διάρκεια δύο ετών και συνολικό προϋπολογισμό για την ΠΔΕ €160.600.

2) Το έργο «RAPIDE» που αφορά στη δημιουργία βέλτιστου πλαισίου για την τόνωση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο, με διάρκεια δύο ετών και συνολικό προϋπολογισμό για την ΠΔΕ €123.000.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στα δύο αυτά έργα αξιοποιεί την εμπειρία της από προγράμματα της Γ’ Προγραμματικής Περιόδου (Γ’ ΚΠΣ), τα οποία και αναγνωρίστηκαν ως βέλτιστες πρακτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε σχετικά: «Τα δύο αυτά προγράμματα αποτελούν την αρχή από μια σειρά έργων που αναμένεται να εγκριθούν για την Περιφέρειά μας στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Στόχος μας κατά την υλοποίησή τους είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει η Δυτική Ελλάδα να αποδειχτούν όχι μόνο άμεσα, όπως η εισροή κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και έμμεσα, όπως η διάχυση τεχνογνωσίας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Θέλω, με την ευκαιρία, να συγχαρώ τα στελέχη της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου που εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία, για τη συστηματική και αποτελεσματική προσπάθειά τους», κατέληξε ο κ. Σπυρίδων.