Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Στη Βουλή φέρνει τις παράνομες χωματερές ο Σπήλιος Λιβανός

Με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αιτωλοακαρανίας Σπήλιος Λιβανός ζητά να μάθει τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα για την πρόληψη από τη δημιουργία παράνομων χωματερών που ως γνωστόν αποτελούν απειλή για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Εκτός των άλλων στο κείμενο της ερώτηση ο Σπήλιος Λιβανός επισημαίνει : "Ο εντοπισμός και η αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτων διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της περιβαλλοντικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Ήδη από το 2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε πολύ γρήγορα στην καταγραφή αυτών των παράνομων και συνάμα επικίνδυνων για την δημόσια υγεία χώρων φροντίζοντας, παράλληλα με το Υπουργείο Εσωτερικών, για την εξασφάλιση των ανάλογων πιστώσεων προς τους φορείς υλοποίησης των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης.
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ήδη απτά.

Ειδικότερα, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας εκτελούνται έργα αποκατάστασης για τις πέντε παράνομες χωματερές που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν εντός της ανενεργής κοίτης του ποταμού Αχελώου κατάντη του φράγματος Στράτου καθώς και έργα για την αποκατάσταση της χωματερής της Κλείσοβας.

Πέραν, όμως, από το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της πρόληψης από τη δημιουργία νέων τέτοιων χώρων"..."καθώς η εύκολη και ανέξοδη, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν για τους παραβάτες, λύση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των απορριμμάτων, μπορεί να συνεχίσει να μας απασχολεί στο μέλλον αν δεν ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την αποτροπή αυτού του φαινομένου".... "Ήδη στο Μεσολόγγι, σε περιοχή πλησίον της αποκαθιστάμενης χωματερής της Κλείσοβας, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό συγκέντρωση σκουπιδιών προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των κατοίκων για το ενδεχόμενο δημιουργίας μια νέας παράνομης χωματερής."



Και το ερώτημα που θέτει ο βουλευτής έχει ως εξής: "Λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και το υψηλό κόστος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ποια μέτρα προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ για την πρόληψη από τη δημιουργία παράνομων χωματερών;"
Σ.Σ. Οι φωτό είναι του 2004, από το χώρο που αποκαθίσταται στην Κλείσοβα όπου για χρόνια λειτουργούσε η Χωματερή του Μεσολογγίου....