Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Εντυπωσιακή η παρουσία της Αιτωλοακαρνανίας στο "Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου"


Το πρώτο βραβείο καλύτερου περιπτέρου απέσπασαν για την από κοινού παρουσία τους, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στο «Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς», που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις 9 έως τις 11 Μαΐου 2008.

Επίσης στον Διαγωνισμό Ελληνικών Εξαιρετικά Παρθένων Ελαιολάδων, η Αιτωλοακαρνανία απέσπασε το Γ΄ βραβείο, μιας και βραβεύθηκε για την ποιότητα του βιολογικού του λαδιού ο παραγωγός κ. Δημήτρης Σιαδήμας, ο ελαιώνας του οποίου βρίσκεται στο Δήμο Θεστιέων.


Εντυπωσιασμένοι, από την οργάνωση του περιπτέρου, έμειναν οι χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι γευθήκαν επιτραπέζιες ελιές, ελαιόλαδο καθώς και άλλα προϊόντα της ελιάς για τα οποία είχαν φροντίσει τα μέλη του συλλόγου Εξαγωγέων – Τυποποιητών και Εμπόρων Βρώσιμων Ελιών (Σ.Ε.Τ.Ε.Β.Ε), ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και ελαιοπαραγωγοί του νομού. Ακόμη μέσω της έκδοσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η «Ελιά στην Αιτωλοακαρνανία», που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ και ενός ντοκιμαντέρ, επίσημοι και επισκέπτες ενημερώθηκαν για τη μεγάλη διατροφική αξία και σημασία των εξαιρετικών ελαιοκομικών προϊόντων που παράγονται στο νομό.


Στα πλαίσια της έκθεσης ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάνος Τσιχριτζής παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, προς τα περιφερειακά μέσα που κάλυπταν το Φεστιβάλ μέσω της οποίας πρόβαλλαν και ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διάσταση της ελαιοκαλλιέργειας στο νομό, ενός δυναμικού παραγωγικού κλάδου της Αιτωλοακαρνανίας.


«Έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να προβάλλουμε παντού την ελιά και το λάδι, που διαμορφώνει το 40% περίπου του αγροτικού εισοδήματος στην Αιτωλοακαρνανία. Υπάρχουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή, να ενισχυθεί ακόμη πιο πολύ ο τομέας της μεταποίησης, καθώς και η προώθηση των προϊόντων. Η ελιά κυριαρχεί στον αγροτικό τομέα του νομού και έχει πολύ καλό μέλλον. Χρειάζεται προσπάθεια, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη απόδοση εισοδήματος για τους παραγωγούς και όσων εμπλέκονται με τα προϊόντα της ελιάς στο νομό» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής σε δηλώσεις του, επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών, ώστε όπως τόνισε τα προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας να αποκτήσουν ταυτότητα, να είναι αυτόνομα και ζητούμενα στην ελληνική και ξένη αγορά.

Να σημειωθεί ότι το περίπτερο επισκέφθηκαν πολιτικοί, πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι ξένων χωρών, νομάρχες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α.