Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Θα προκαλέσει συζητήσεις η παρέμβαση Παπούλια ΄στο Αγρίνιο για τα αγροτικά;

Επίσημη επίσκεψη στο Αγρίνιο πραγματοποίησε, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη Αγρινίου και επίδοσης του Χρυσού Κλειδιού του Αγρινίου στο Δημοτικό Θέατρο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αγροτική ανάπτυξη, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας νομός που κατέχει τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο, για να πραγματοποιήσει μια ριζική αναπτυξιακή στροφή σε κατευθύνσεις βιωσιμότητας για τις πόλεις και αειφορίας για τον αγροτικό πληθυσμό».
Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε επιτακτική.
Αναφερόμενος στα διαρθρωτικά, όπως είπε, προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γεωργία, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι «τα κυριότερα είναι το μικρό μέγεθος του κλήρου, το μεγάλο κέρδος του τελικού μεταπωλητή, σε αντιδιαστολή με το μικρό έσοδο του παραγωγού, και τέλος, η εγκατάλειψη των καλλιεργειών και η οικοπεδοποίηση της γεωργικής γης».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε απογοητευτική την κατάσταση στους τομείς των καπνών και της ζάχαρης προσθέτοντας: «Η πλήρης αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή οδήγησε σε μείωση πάνω από 70% στην παραγωγή καπνών, ενός προϊόντος που παραδοσιακά καλλιεργείται και στην περιοχή σας. Αυτή η ραγδαία πτώση συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πτώση της απασχόλησης κατά 73%».
Όσον αφορά το μέλλον, ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν νέα μοντέλα αγροτικής ανάπτυξης όχι μόνο για το Αγρίνιο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να γίνει μια ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανά την επικράτεια. Η πολυμορφία του κλίματος στην Ελλάδα, η κοντινή απόσταση από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με άλλες παραγωγούς χώρες και η τεχνογνωσία που υπάρχει σε πολλά προϊόντα μαζικής διεθνούς ζήτησης μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα στην χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί και πρέπει η παραγωγή να στραφεί σε νέες καλλιέργειες».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η ελληνική γεωργία και οι Έλληνες αγρότες, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, συμβάλλοντας όπως είπε δυναμικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ το μεσημέρι ο δήμαρχος Αγρινίου παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στις εκδηλώσεις εορτασμού της μνήμης του Αγίου Χριστοφόρου, πολιούχου του Αγρινίου, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας και το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ το παρών έδωσαν οι βουλευτές Βασίλης Μαγγίνας, Σπήλιος Λιβανός, Θάνος Μωραΐτης, Χρίστος Βερελής και Σοφία Γιαννακά, εκπρόσωποι κομμάτων, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων και αρχών.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σπυρίδων.
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε την τιμή σήμερα να υποδεχθούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας. Ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Χριστόφορος, η μνήμη του οποίου εορτάζεται σήμερα στο Αγρίνιο και σε πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας, εκτός από προστάτης της πόλης είναι και προστάτης των οδηγών. Μας θυμίζει, λοιπόν, την υποχρέωση που έχουμε ως πολίτες να χρησιμοποιούμε με σύνεση τα οδικά δίκτυα της χώρας και το καθήκον της πολιτείας να συνεχίσει να τα συντηρεί και να τα βελτιώνει με μεγάλα και μικρά έργα, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων και των περιφερειακών οδών που κατασκευάζονται στην Περιφέρειά μας αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Θερμές ευχές σε όλους και ειδικά σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.