Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Σκέψεις πάνω στο "νεφελώδες" σχέδιο; - πλάνο; -πρόταση; της 6ης ΥΠΕ για την υγεία στην Αιτωλοακαρνανία

Γράφει ο Βασίλης Μπλίκας

Ιατρός

Επίτιμος διευθυντής νομαρχιακής μονάδας ΙΚΑ Μεσολογγίου

Με την εμπειρία 45 χρονων άσκησης της ιατρικής πιστεύω πως έχω το καθήκον και το δικαίωμα να σχολιάσω και να κρίνω τα όσα αναφέρονται στο σχεδιασμό της 6ηε ΥΠΕ για την υγειονομική περίθαλψη στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα, με το σχέδιο της 6ηε ΥΠΕ προτείνεται η υποβάθμιση σε πρώτο χρόνο του νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο μετατρέπεται σε παρία του νοσοκομείου Αγρινίου. Δεν αποκλείω δε, την περιπτώση στο απώτερο μέλλον την κατάργηση του νοσοκομείου Μεσολογγίου ακόμη και ως παραρτήματος του νοσοκομείου Αγρινίου.

Το νοσοκομείο Μεσολογγίου με ιστορική διαδρομή δυο αιώνων περίπου και υπηρεσίες που κάλυπταν υγειονομικά τρεις επαρχίες του νομού (Μεσολόγγι, Ναυπακτία και Ξηρόμερο) με διαχρονικά άριστο επιστημονικό προσωπικό ιατρών και νοσηλευτών, με οργανωμένες κλινικές και παροχές υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών, με παλαιότερη συνεργασία με την ΙΑΤΡΙΚΗ σχολη του πανεπιστημίου Πατρών, με επισκέψεις εβδομαδιαίως καθηγητών της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών, με καινοτόμες εφαρμογές ψυχιατρικής επιστήμης Π.χ. Η εφαρμογή "Ψυχαργώς" που καλύπτει όλη την Αιτωλοακαρνανία. Οι γιατροί του με πολλές συμμετοχές και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια, με κτηριακή υποδομή που επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη.

Με βάση τα παραπάνω η μόνη λύση είναι η αυτοτέλεια του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Επιπλέον ενισχυτικά για την αυτοτελή λειτουργία του συντρέχουν και οι παρακάτω λόγοι:

  • Η καλύτερη κάλυψη των αναγκών του Πληθυσμού τριών περιοχών: Μεσολόγγιου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου.
  • Η απόλυτη γειτνίαση με την Ιονία οδό ( 2χλμ.περίπου), με οτι αυτο συνεπάγεται για την οδικη ασφάλεια των μετακινούμενων μέσω αυτής.

Επομένως, κάθε άλλη λύση εκτός της αυτοτέλειας θα προκαλέσει, υποβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων αυτων των περιοχών.

Παράλληλα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη η προτεινόμενη λύση υποβαθμίζει το επιπέδο της.

Το Μεσολόγγι ήταν έδρα της νομαρχιακής μονάδας υγείας Μεσολογγίου, είχε δε την εποπτεία, τόσο της τοπικής μονάδας υγείας Αγρινίου οςο και της Ναυπάκτου. Το ιατρικό προσωπικό της ήταν γύρω στους 18 ιατρούς και οδοντιάτρους, με το ανάλογο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Παράλληλα ήταν έδρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αξιολόγησης αναπηρίας. Σημειωτέον η πρωτοβάθμια επιτροπή αναπηρίας μεταφέρθηκε στο Αγρίνιο. Αντί αυτών το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ προτείνει τη στελέχωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τρεις έως τέσσερις γιατρούς!!!

Συνεπώς με βάση αυτά τα δεδομένα και κυρίως μάζι την εκφρασμένη απαίτηση όλων των θεσμών της περιοχής (δήμοι, ιατρικός σύλλογος, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς κλπ.) για αυτοτέλεια του νοσοκομείου Μεσολογγίου επιβάλλεται το αίτημα αυτό να υιοθετηθεί από τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας και να πάρουν καθαρή θέση, αγωνιζόμενοι, για την αυτοτέλεια του νοσοκομείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και για μια αξιόπιστη δόμηση της πρωτοβάθμιας υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Τελειώνω με ενα ερώτημα στην 6η ΥΠΕ: Πόσο ήταν το κόστος της ημερήσιας νοσηλείας για το 2015 στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου αντίστοιχα;

Με βάση την οικονομία της υγείας το κόστος εξάγεται απο τη διαίρεση όλων εξόδων με τον αριθμό των ημερών νοσηλείας των ασθενών. Δεν ειναι σίγουρος οτι θα δοθεί απάντηση...

Με την παρέμβαση αυτή πιστεύω ότι θα συμβάλω στην καθολική αγωνία όλων για μια καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στη περιοχή μας και για να προλάβω τυχόν πονηρές σκέψεις δεν εποφθαλμιώ θέσεις και οποιαδήποτε οφίτσια...

Ολοι μαζί μπορούμε!