Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

"Ψυχές και σώματα" από το Μεσολόγγι και όχι μόνο στην "καρδιά" του Παρισιού από τον "φακό" του Νίκου Αλιάγα

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, στις 23 Μαρτίου 2016 στο Παρίσι, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Νίκου Αλιάγα, με τίτλο: «Ψυχές και Σώματα» (Corps et Ames), η οποία θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου 2016, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην πόλη Avignon, της Νότιας Γαλλίας. Πρόκειται για μια νέα έκπληξη που επεφύλαξε στο κοινό του, ο έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, παρουσιαστής και φωτογράφος, Νίκος Αλιάγας.

Η έκθεση, η οποία λαμβάνει χώρα στο ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της Conciergerie (μεσαιωνικό κτήριο όπου φυλακίστηκε η Μαρία Αντουανέτα και τα μέλη της βασιλικής αυλής κατά την Γαλλική Επανάσταση), τελεί υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Μνημείων της Γαλλίας (CMN).

Ο Πρόεδρος του CMN, Philippe Bélaval, πρότεινε με ενθουσιασμό στο Νίκο Αλιάγα να εκθέσει τις φωτογραφίες του στο ιστορικό αυτό κτήριο, όταν μαθαίνοντας το πάθος για τη φωτογραφία, του έλληνα σταρ της γαλλικής τηλεόρασης, θέλησε να δει τα έργα του. Ο Philippe Bélaval πεπεισμένος για την άριστη επιλογή του, εκτιμά πως η εθνική πολιτιστική κληρονομιά οφείλει να είναι απευθείας συνδεδεμένη με τη ζωή και το σήμερα, ενώ θα πρέπει να εδραιωθεί ένας γνήσιος διάλογος μεταξύ των εποχών.

Είναι εντυπωσιακό πώς οι κολώνες του μεσαιωνικού κτηρίου, που σηκώνουν το βάρος επτά αιώνων ιστορίας φιλοξενούν σήμερα, σύγχρονες φωτογραφίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ληφθεί 15 μόλις ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η φωτογραφική συλλογή περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες με άρωμα ελληνικό, πολλές από αυτές γιγαντιαίες, αν σκεφτεί κανείς ότι φθάνουν τις διαστάσεις των 3,50 επί 2,50 μέτρων, απόλυτα όμως ταιριαστές με το επιβλητικό κάδρο στο οποίο εντάσσονται. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Αλιάγας παρουσιάζοντας την έκθεση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η φωτογραφία αποτελεί για εκείνον «μιαν αγάπη που βρίσκει σήμερα έναν σχεδόν ανέλπιστο χώρο έκφρασής της».

Ξεκίνησε από παιδί, να πειραματίζεται με μια μικρή Kodakφωτογραφική μηχανή και έφθασε εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια να φωτογραφίζει με πάθος εικόνες και στιγμές, πρόσωπα και πορτραίτα από τα ταξίδια του στον κόσμο, και κυρίως από την Ελλάδα και το Μεσολόγγι, που παραμένει πάντα η βασική πηγή έμπνευσής του και σημείο αναφοράς σε κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται ο Νίκος Αλιάγας. «Φωτογραφίζω, αναφέρει, για να καταφέρω να καταλάβω όλα αυτά που δεν λένε οι λέξεις. Δεν ξεχνώ ποτέ ένα πρόσωπο που βρέθηκε στο οπτικό μου πεδίο. Δεν κάνω ποτέ διάκριση μεταξύ ενός γνωστού προσώπου και ενός άγνωστου. Αγαπώ τα πρόσωπα γιατί αναδεικνύουν τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. Η αμφιβολία με ωθεί να μην πιστεύω σε αυτό που βλέπω, αλλά σε αυτό που αισθάνομαι».

Ο Νίκος αφιερώνει την έκθεση στον πατέρα του τον Ανδρέα, ο οποίος είχε τη χαρά παρά τα προβλήματα της υγείας του να είναι παρών και να χειροκροτηθεί από τους προσκεκλημένους στον κατάμεστο χώρο της Conciergerie,

Ο Νίκος όπως τον αποκαλούν όλοι στη Γαλλία, αφιερώνει την έκθεση στον πατέρα του τον Ανδρέα, ο οποίος είχε τη χαρά παρά τα προβλήματα της υγείας του να είναι παρών και να χειροκροτηθεί από τους προσκεκλημένους στον κατάμεστο χώρο της Conciergerie, όπου 800 και πλέον παρευρισκόμενοι τίμησαν με την παρουσία τους τον έλληνα καλλιτέχνη.

Ο Ανδρέας Αλιάγας έφθασε νεαρός, το 1964, στη Λυών της Γαλλίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό που έμαθε όμως στα παιδιά του που γεννηθήκαν στη Γαλλία, το Νίκο και τη Μαρία, ήταν να μην ξεχνούν ποτέ τις ρίζες τους και να τιμούν τη χώρα στην οποία ζουν. Όπως δηλώνει ο ίδιος ο Νίκος Αλιάγας, «ενταχθήκαμε στη Γαλλία γιατί μας αγάπησε σαν παιδιά της, χωρίς να μας ζητήσει ποτέ να απαρνηθούμε την ελληνικότητά μας».

Ο Νίκος Αλιάγας με τον τηλεπαρουσιαστή Nicolas Canteloup και τον φωτογράφο - "μέντορα" του Βασίλη Αρτίκο

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν εκτός από τους γνωστούς και άγνωστους φίλους του Νίκου Αλιάγα, εξέχοντα πρόσωπα του γαλλικού πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, διευθυντές μεγάλων δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, γκαλερίστες, φωτογράφοι, συνάδελφοί του δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, και ηθοποιοί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιους από τους καλεσμένους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους: o γνωστός φιλέλληνας πολιτικός, πρώην Υπουργός Πολιτισμού Jack Lang, o Jean Christophe Rufin, γιατρός και το νεότερο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο Γιώργος Χωραφάς, ο γνωστός παρουσιαστής και λάτρης της Ελλάδας, Stéphane Bern, ο Πρόεδρος του TF1 Gilles Pelisson και ο απερχόμενος Πρόεδρος τους γαλλικού καναλιού Nonce Paolini, o Πρόεδρος του Ομίλου Lagardère και Γενικός Διευθυντής του Europe 1, Denis Olivennes, φυσικά ο Πρόεδρος του CMN, Pierre Bélaval, o μεγάλος καλλιτέχνης φωτογράφος και δάσκαλος-μέντορας του Νίκου Αλιάγα, Βασίλης Αρτικός, ο Pascal Elbe, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Jérôme Salle (μεγάλος σκηνοθέτης, δημιουργός της ταινίας για τον JacquesYves Cousteau που βγαίνει τον Οκτώβριο στους κινηματογράφους), η γνωστή τραγουδίστρια Zaz και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας στο Παρίσι, Ευαγόρας Μαυρομάτης

Όπως ήταν αναμενόμενο, την έκθεση, υποδέχθηκε με δεκάδες θετικά δημοσιεύματα στο σύνολό του ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στη Γαλλία.