Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Δεν προκύπτει "πρωταγωνιστικός" ρόλος του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου στο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.


Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν από λίγο η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την υπόθεση διακίνησης μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης μέσω του αεροδρομίου Μεσολογγίου.
Όπως θα διαβάσετε και στην ανακοίνωση, δεν προκύπτει «πρωταγωνιστική» εμπλοκή του πρώην δημάρχου Μεσολογγίου στην υπόθεση καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση συνελήφθη διότι: «συνέδραμε στην παράνομη αερομεταφορά».
Οι συλληφθέντες μετά την απαγγελία των κατηγοριών τους από τον Εισαγγελέα Αθηνών ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή τη προσεχή Δευτέρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:



«Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Γραφείο Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Ελληνική Επικράτεια προς Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τη χρήση μικρών αεροπλάνων.
Συνελήφθησαν πρωινές ώρες της 16-3-2016, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, στο Μαρούσι, στη Φιλοθέη και στα Καλύβια Αττικής, έξι (6) μέλη της ομάδας μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό .
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερις (4) ημεδαπούς ηλικίας 43, 44, 57 και 69 ετών και δύο (2) αλλοδαπούς υπηκόους Ιράκ, ηλικίας 31 και 43 ετών. Ειδικότερα, οι δύο υπήκοοι Ιράκ, οι οποίοι προηγουμένως είχαν μεταφέρει οδικώς, από την Αθήνα στο Μεσολόγγι, επτά (7) μετανάστες, συνελήφθησαν, μαζί με τον 57χρονο ημεδαπό πιλότο, κατά την προετοιμασία απογείωσης του αεροσκάφους, από διάδρομο της περιοχής.
Πρόσθετα, συνελήφθησαν τρείς (3) υπήκοοι Ιράκ οι οποίοι θα ταξίδευαν με το αεροπλάνο, ενώ τα τέσσερα (4) ανήλικα που συνόδευαν, ετέθησαν υπό προστατευτική φύλαξη.
Αναλυτικότερα, ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, σχετικά με εγκληματικό δίκτυο δραστηριοποιούμενο στη μεταφορά μεταναστών και στη διακίνηση ναρκωτικών από την ελληνική επικράτεια προς Χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αποκαλύφθηκε η δράση του κυκλώματος και η εμπλοκή ημεδαπών και αλλοδαπών, οι οποίοι οργάνωναν και συντόνιζαν τη μεταφορά με μικρά αεροσκάφη και εικονικά σχέδια πτήσης, από την Ελλάδα προς την Ιταλία, μεταναστών, με αμοιβή που κυμαίνονταν από -4.500- έως -7.500- ευρώ το άτομο.
Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, είχαν διακριτούς ρόλους. Αρχηγικό μέλος και οργανωτής των παράνομων μεταφορών ήταν ο 43χρονος υπήκοος Ιράκ, με άμεσο συνεργάτη του τον 57χρονο ημεδαπό, ο οποίος ήταν πιλότος και είχε αναλάβει τις επαφές στο εξωτερικό.
Ο 31χρονος υπήκοος Ιράκ, ήταν ο υπεύθυνος για την εξεύρεση των υποψηφίων προς μεταφορά μεταναστών, ο 43χρονος ημεδαπός ήταν πιλότος, που πραγματοποιούσε τις μεταφορές, ο 44χρονος ημεδαπός εξασφάλιζε το χώρο διαμονής-απόκρυψης των προς μεταφορά μεταναστών, ενώ ο 69χρονος (σ.σ. ο πρώην δήμαρχος) ημεδαπός, συνέδραμε στην παράνομη αερομεταφορά.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε, εξακριβώθηκαν επιπλέον δώδεκα (12) παράνομες μεταφορές, κατά τον ίδιο τρόπο από την Ελλάδα προς την Ιταλία.
Σε ενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, οχήματα και χώρους, χρησιμοποιούμενους από τα μέλη του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
·         Ένα (1) αεροσκάφος
·         Το χρηματικό ποσό των 34.430 ευρώ
·         Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
·         Μία (1) αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους -5- γραμμαρίων και ένα (1) τσιγαριλίκι
·         Μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με κατεργασμένη κάνναβη μικτού βάρους -1,8- γραμμαρίων
·         Εκατό (100) κυνηγετικά φυσίγγια
·         Δεκαεννέα (19) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
Η έρευνα για την αποκάλυψη και άλλων συνεργών της εγκληματικής ομάδας συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»