Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση αρχειακού υλικού για τους Αχαιούς κορυφαίους πολιτικούς για τα 130 χρόνια της εφημερίδας "Πελοπόννησος"

Η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο: «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (αίθουσα περιοδικών εκθέσεων) από 1-31 Οκτωβρίου 2016. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στις 12.00, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση.

Η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε έξι ενότητες: μια αφιερωμένη στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και πέντε για τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, στις οποίες οι δεκαεννιά (19) Αχαιοί πολιτικοί διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της χώρας. Για κάθε πολιτική προσωπικότητα θα υπάρχει αρχειακό υλικό, προσωπικά αντικείμενά τους, φωτογραφίες, πορτραίτα τους και πλούσιο εποπτικό υλικό με κωδικοποιημένη χρονολογικά την θέση τους στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου μας.

Στην έκθεση συνεργάστηκαν χρησιδανείζοντας αρχειακό υλικό και κειμήλια οι: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Πνευματική Εστία Παναγιώτη Κανελλόπουλου - Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων – Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δήμος Ερυμάνθου – Μουσείο Γεωργίου Παπανδρέου, Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ, αρχείο Ανδρέα Ζαΐμη, αρχείο Σπήλιου Λιβανού, αρχείο οικογένειας Κωστή Στεφανόπουλου, 2ο Λύκειο Πατρών, αρχείο Σπυρίδωνα Δούκα, αρχείο Δημήτρη Κατσικόπουλου.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την εφημερίδα «Πελοπόννησος» θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 08:00-20:00. Είσοδος ελεύθερη.