Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Γεγονός η "επανεκκίνηση" της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 17/9/2016 η εκδήλωση επανεκκίνησης της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι. Η εκδήλωση, που έγινε στον αύλειο χώρο του Βυρώνειου, ξεκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν της βιβλιοθήκης από το βιβλιοθηκονόμο, Μιχάλη Κιτσινέλη, ενώ στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Κων/νος Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε γενικότερη αποτίμηση της κατάστασης στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και ειδικότερα στη Βάλβειο βιβλιοθήκη, ανακοινώνοντας, τη λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης, ολιγοήμερων εργαστηρίων επιστημών για παιδιά, καθώς και τη διεξαγωγή λογοτεχνικού διαγωνισμού.

Επίσης ανακοίνωσε την πρόθεση της Διοίκησης του Π.Κ. για διεξαγωγή έκθεσης βιβλίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, κάλεσε τους συλλόγους εκπαιδευτικών Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία για διεξαγωγή Κοινωνικού Φροντιστηρίου, ή προετοιμασίας για πανελλαδικούς σχολικούς διαγωνισμούς, εκφράζοντας την πρόθεση αγοράς σχετικών βιβλίων εκ μέρους της Βαλβείου τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι μαθητές. Επίσης δίνεται πλέον η δυνατότητα μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στους δημότες να δηλώνουν ποιο βιβλίο πιστεύουν ότι πρέπει να διαθέτει η Βάλβειος.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος και υπεύθυνος για τη βιβλιοθήκη του ΤΕΙ, Σπύρος Συρμακέσης ο οποίος αφού έδωσε στο κοινό μια εικόνα για το ΤΕΙ σήμερα, εστίασε στο θέμα συνεργασίας βιβλιοθήκης ΤΕΙ και Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αφού αναφέρθηκε σε μια συνεργασία που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με την ψηφιοποίηση ογδόντα περίπου τόμων της Βαλβείου από το ΤΕΙ, στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα προσφέρει τεχνική εμπειρία σε διαδικασίες ψηφιοποίησης κειμηλίων και ανάδειξης πολιτιστικού περιεχομένου αλλά και τις δικτυακές ή άλλες υποδομές σύντομα στην υπηρεσία της Βαλβείου.

Από 1/1/2017 το ΤΕΙ δίνει πρόσβαση στο φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης και στο αναγνωστήριο στους δημότες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, λάτρεις του βιβλίου και στους μαθητές των σχολείων. Επίσης από 1/10/2016 πρόσβαση με απόκτηση δωρεάν κάρτας σε όλες τις βιβλιοθήκες του ΤΕΙ σε Πάτρα, Ναύπακτο, Αμαλιάδα, Αίγιο και Πύργο, χρήση και υπηρεσίας δανεισμού από τους αντίστοιχους κόμβους, δηλαδή πρόσβαση σε 99.000 τόμους.

Τέλος ο κ. Συρμακέσης ανακοίνωσε ότι το ΤΕΙ θα προχωρήσει σε δωρεά βιβλίων επιστημονικού ενδιαφέροντος προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από τον Σ. Χολέβα και τον Θ.Νεοφώτιστο τους οποίους ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ευχαριστεί για την ευγενική προσφορά τους.