Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου για τη νόσο Alzheimer's. Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου Μεσολογγίου

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα στο Γηροκομείο Μεσολογγίου η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: "Σου περνάει από το μυαλό? Η νόσος Alzheimer's μας αφορά όλους" που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο πλαίσιο  του «Ετήσιου Σχεδίου δράσης πρόληψης, ενημέρωσης και προαγωγής υγείας των πολιτών για το 2016».
Στην κατάμεστη αίθουσα του Γηροκομείου το κοινό άκουσε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ημερίδα το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Επιφάνειος Καραγεώργος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου, Αγαθάγγελος Κότσαλος, ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Κώστας Κούστας, η πρόεδρος του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», Διονυσία Σαμαντά, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.




Αρχικά, η νευρολόγος - ψυχίατρος και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια - νόσο Αλτσχάιμερ, Δρ. Παρασκευή Σακκά, μίλησε με θέμα: "Νόσος Αλτσχάιμερ - Η επιδημία του 21ου αιώνα". Στη συνέχεια ο αν. καθηγητής νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος της Γηριατρικής και Γεροντολογικής εταιρείας ΝΔ Ελλάδας, Ιωάννης Ελλούλ, μίλησε με θέμα: "Κλινική εικόνα της νόσου Αλτσχάιμερ"
Και τέλος ο κοινωνικός λειτουργός Msc και γενικός γραμματέας του σωματείου "ΦΡΟΝΤΙΖΩ", ανέπτυξε το θέμα "Η κατ´ οίκον παρέμβαση στην άνοια".
Παρόμοιες ημερίδες θα γίνουν αύριο και μεθαύριο στον Πύργο και την Πάτρα αντίστοιχα και σήμερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τους διοργανωτές των ημερίδων παρέθεσαν συνέντευξη τύπου στην Πάτρα για την παρουσίαση των στόχων.


«H έγνοια μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, είναι η κινητήρια δύναμη μας για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών» ανέφερε ο κ.Κατσιφάρας συμπληρώνοντας ότι «Εμείς ως Περιφέρεια ανοίγουμε ένα δρόμο. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο δράσης πρόληψης, ενημέρωσης, προαγωγής υγείας για το 2016 και υλοποιούμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση και την προαγωγής της υγείας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγείας, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει την επεξεργασία του Σχεδίου μας για το 2017. Επίσης μέσα από το ΕΣΠΑ υλοποιούμε ένα πλέγμα υποδομών για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς και σημείωσε πως «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και σε ότι αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ, οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των ηλικιωμένων, να προσφέρουμε κατανόηση και συμπαράσταση, ενώ παράλληλα να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία».
Στη συνέντευξη τύπου εκτός του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν, ο Περιφερειακό Σύμβουλος και συντονιστής της ημερίδας της Πάτρας Δημήτρης Δριβήλας, ο γραμματέας του Κωνστατοπούλειου Ευγηρείου Πατρών, στους χώρους του οποίου θα γίνει η ημερίδα της Πάτρας, Δημήτρης Μποϊλές, η νευρολόγος-ψυχίατρος και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια-Νόσο Αλτσχάιμερ Παρασκευή Σακκά, ο πρόεδρος της Γηριατρικής-Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος Κώστας Χρυσανθόπουλος, ο νευρολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ» Ιωάννης – Χριστόδουλος Μεταλληνός, και ο κοινωνικός λειτουργός και γενικός γραμματέας του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων & Ατόμων με Αναπηρία «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Το πρόγραμμα των ημερίδων

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών ημερίδων το τριήμερο 8 με 10 Σεπτεμβρίου σε Μεσολόγγι, Πάτρα και Πύργο, έχει ως εξής:
  • Π.Ε. Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι): 8 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00-21:00, Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου (Αιτωλικού 82, Μεσολόγγι)
  • Π.Ε. Ηλείας (Πύργος): 9 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00-21:00, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΔΕ «Άγιος Χαράλαμπος» (Τέρμα Ολυμπίων, Πύργος)
  • Π.Ε. Αχαΐας (Πάτρα): 10 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 18:00-21:00, Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο Πατρών (Πην Κωνσταντοπούλου 10, Πάτρα)