Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Νίκος Αλιάγας: «Με την Τίνα περιμένουμε το γιό μας». Εξώφυλλο και εκτενές αφιέρωμα του "Paris Matche" στον διάσημο συμπατριώτη μας!

Το γνωστό γαλλικό περιοδικό Paris Match στην έντυπη έκδοση του αυτή την εβδομάδα, δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στον διάσημο Έλληνα δημοσιογράφο και παρουσιαστή της γαλλικής τηλεόρασης, Νίκο Αλιάγα. Το εξώφυλλο του περιοδικού δημοσιεύει φωτογραφία του Νίκου Αλιάγα με τη σύντροφό του Τίνα Γρηγορίου με τίτλο: «Με την Τίνα περιμένουμε το γιό μας».
Είναι ένας άνθρωπος των ΜΜΕ τον οποίο τον γνωρίζουμε όλοι. Όμως υπάρχει ένα άλλος Νίκος πίσω από τον πετυχημένο παρουσιαστή. Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Νίκος αναφέρεται στην υπέροχη χρονιά που βιώνει με την σύντροφό του, δεδομένου ότι αναμένουν το δεύτερο παιδί τους, ένα αγοράκι. Όμως και αυτή η χρονιά του Νίκου Αλιάγα αναμένεται ιδιαίτερα βεβαρημένη εργασιακά με νέα πρότζεκτ: από τις 22 Αυγούστου ξεκίνησε την εκπομπή «De quoi j’ ai l’ air ?», κάθε απόγευμα στο Europe 1, θα συνεχίσει φυσικά και φέτος στο TF1 την καθημερινή εκπομπή του με τον Nicolas Canteloup και φυσικά ως κεντρικό πρόσωπο και παρουσιαστής το «The Voice» και «The Voice Kids».
Το περιοδικό ακολουθεί τον Έλληνα παρουσιαστή, δημοσιογράφο και φωτογράφο που παραμένει πάντα προσκολλημένος στην Ελλάδα, στην ιδιαίτερη πατρίδα τα Σταμνά, κοντα στο Μεσολόγγι, όπου βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειας Αλιάγα. Εκεί, στις 22 Αυγούστου, γιορτάζει η πολιούχος του χωριού Αγία Αγάθη, προστάτιδα του Νίκου και της οικογένειάς του.

 Pour interpréter le tsamikos, une danse guerrière, Nikos a revêtu le costume traditionnel pesant 40 kilos. © Vassilis Artikos / Bestimage
Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή που δεν είναι μόνο θρησκευτική, συμπίπτει επίσης με την συναξη των οπλαρχηγων του Μεσολογγίου κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τρεις μέρες και τρεις νύκτες, οι χορευτές με παραδοσιακές στολές και φουστανέλες, με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής χορεύουν και γλεντούν ασταμάτητα. Ο Νίκος δεν χάνει ποτέ αυτή τη γιορτή στην οποία συμμετέχει κάθε χρόνο, επιστρέφοντας με ζήλο σε αυτή την ιερή συνάντηση κάθαρσης της ψυχής που οδηγεί στην αναγέννηση, όπως λέει ο ίδιος.
Ο Νίκος Αλιάγας, είναι περήφανος που είναι παιδί της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία ουδέποτε του ζήτησε να αποκηρύξει τις ρίζες του, μιλάει για τις κοινές ιστορικές και θεσμικές αναφορές της ελληνικής επανάστασης με εκείνες της Γαλλικής ιστορίας.
«Οι Victor Hugo, Chateaubriand Constant, Lamartine, Vigny είναι όλοι εκείνοι που στήριξαν την ελληνική επανάσταση. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο χωριό του πατέρα μου τα Σταμνά κάτω από τα πλατάνια της Αγίας Αγάθης, χόρεψα στον ήχο των τσιγγάνικων ταμπούρλων και της γκάιντας. Αυτός ο χορός είναι είναι μια τελετουργική κάθαρση. Είναι η στιγμή που κάθε χρόνο ξαναρχίζει το κοντέρ από την αρχή». Ο Νίκος γιος μεταναστών ταπεινής καταγωγής δεν είχε ποτέ, κανενός είδους μέσο. Οι γονείς του εργάστηκαν σκληρά και όπως όλη του η οικογένεια έτσι και εκείνος δουλεύει ασταμάτητα. Αυτή είναι η κουλτούρα της οικογένειάς μας, δηλώνει ο ίδιος. «Ο πατέρας μου γεννήθηκε το 1938, λίγο πριν τον πόλεμο. Φόρεσε το πρώτο ζευγάρι παπούτσια στα 12 χρόνια. Γνώρισε την πείνα και την αγωνία της επιβίωσης. Ακόμη και σήμερα φοβάται μην πεινάσει. Ο παππούς μου του έλεγε: Να έχεις πάντα δίπλα στο κρεβάτι σου ένα διαβατήριο, λίγα χρήματα, μια αλλαξιά καθαρά ρούχα. Αν γίνει δικτατορία πρέπει να φύγεις νύχτα».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς συνδυάζει την προσήλωση του στις ρίζες του και στην πίστη του στην χώρα που τον φιλοξένησε, Ο Νίκος Αλιάγας αναφέρει τα εξής: «Η ταυτότητα είναι το λάβαρό μου. Η Γαλλία ποτέ δεν μου ζήτησε να απαρνηθώ τις ρίζες μου. Έχω γεννηθεί στη Γαλλία είμαι περήφανος που είμαι παιδί της Γαλλικής Δημοκρατίας».
Le 28 août, Nikos Aliagas et Tina dans un petit bistrot. Epaminondas Koutsoukis / Bestimage
Αυτός ο δυισμός, αποτέλεσμα του μείγματος της Ανατολής και της Δύσης, είναι αυτό που του προσδίδει τη γοητεία του. Παθιασμένος με τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τομείς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και γαλούχησαν τη γαλλική εκπαίδευση, o Nίκος καταφέρνει να τα θεωρητικοποιεί. «Μορφώθηκα σε καρτεσιανό σχολείο όπως παράλληλα επηρεάστηκα από μια έμπνευση πιο μυστικιστική, σωκρατική. Πρέπει να πάρεςι την μαγεία του ενός και το όραμα της άλλης, την ανατολίτικη διαίσθηση και την δυτική λογική, Ελλαδα και Γαλλια». Αυτό που κυριαρχεί στη ζωή του Νίκου Αλιάγα είναι η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή και στο επάγγελμά του. «Δεν πρέπει να χαθείς στο λαβύρινθο» αναφέρει χαρακτηριστικά. "Η φράση κλειδί είναι εκείνη του Κλεόβουλου της Λίνδου, ενός από τους επτά σοφούς σύμφωνα με τον Πλάτωνα: «Παν μέτρον άριστον»"
Στην ερώτηση αν υπάρχουν δύο πρόσωπα του Νίκου, αυτό του διανοούμενου και αυτό του showman, ο Νίκος Αλιάγας απαντά όχι, διότι ο ίδιος δεν είναι βεντέτα. “Αυτό που με κάνει περισσότερο ευτυχή είναι να αναδεικνύω τους άλλους. Δεν πρόκειται για μια ψευτοσεμνότητα. Όταν πρωτοξεκίνησα σε αυτό το επάγγελμα, είναι αλήθεια μου άρεσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Όμως όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότερο με ενδιαφέρει. Οι Έλληνες έχουν μια εξαιρετική λέξη για αυτό: ετερόφωτος, αυτός που υπάρχει μέσα από το φως των άλλων. Εγώ πάντα ήθελα να αναδεικνύω τους άλλους, οχι να γινω ετεροφωτος. Το φως, μας το δανείζει το κοινό και πρέπει να το επιστρέφουμε».
Αυτή την ενσυναίσθηση για τους άλλους ανθρώπους, όπως και την επιφυλακτικότητα απέναντι στη φήμη, ο Νίκος Αλιάγας δηλώνει ότι τις απέκτησε στο πρώτο του επάγγελμα τη δημοσιογραφία. Από το RFI, όπου αποδελτίωνε τις ειδήσεις, και το Euronews όπου ήταν δημοσιογράφος, έως την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση όπου ήταν ανταποκριτής και πριν γίνει παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην Αθήνα, περνώντας από το LCΙ όπου παρουσίαζε ένα μαγκαζίνο, ο Νίκος έχει περάσει από όλα τα σκαλοπάτια αυτού του επαγγέλματος. Καταλήγοντας αναφέρει ότι σε δεκαπέντε χρόνια έκανε αυτά που άλλοι κάνουν σε εικοσιπέντε. Έμαθε πολλά για τους ανθρώπους. «Αυτό σε κάνει πιο σοφό».
Κ. Π.