Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οι Γυναίκες των Πολιτιστικών Συλλόγων Ευηνοχωρίου ενώνονται και γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2010

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων Ευηνοχωρίου «Η Αρχαία Καλυδώνα» & «Ο Άγιος Ιωάννης» έχουν προγραμματίσει την συνδιοργάνωση μιας φιλικής συνάντησης με θέμα, τι άλλο, την «ΓΥΝΑΙΚΑ»..
Στην συνάντηση που θα γίνει την Κυριακή 07 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα στην καφετέρια Μουζακίτη, στο Ευηνοχώρι θα αναπτυχθεί το θέμα: «Η Γυναίκα στην τοπική κοινωνία και η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα».
Το 1977 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Διεθνή Ειρήνη».
Η ιστορία της Γυναίκας στο πέρασμα των αιώνων έχει να καταδείξει σημαντικές επιτυχίες. Η ημέρα αυτή ακόμα δεν μπορεί να γιορταστεί από όλες τις γυναίκες του κόσμου αφού υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη όπου τα δικαιώματα των γυναικών καταπιέζονται ή ακόμα δεν είναι καν γνωστά!
Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι επίσημη γιορτή στην Κίνα, Αρμενία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία και αλλού.
Στη νέα χιλιετία είναι εμφανής η αλλαγή στην αντιμετώπιση των γυναικών αλλά και της κοινωνίας σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων και την απελευθέρωση των γυναικών.
Με περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ισότητα σε θεσμοθετημένα ανθρώπινα δικαιώματα και με αυξανόμενη την επιρροή της γυναίκας σε κάθε πλευρά της ζωής, θα μπορούσε κάποιος να πει πως οι γυναίκες πραγματικά απέκτησαν ισότητα με τους άνδρες.
Το γεγονός είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να μην πληρώνονται ισότιμα με τους άνδρες ενώ προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, οι γυναίκες δεν συμμετέχουν σε ίσες αναλογίες με τους άνδρες στην εργασία ή στην πολιτική. Ο επιμερισμός των οικογενειακών υποχρεώσεων εξακολουθεί να είναι άνισος μεταξύ ανδρών & γυναικών, οι γυναίκες κυρίως είναι τα θύματα της βίας λόγω του φύλου της και μαζί με τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτες στην σωματεμπορία από ότι οι άνδρες.
Εντούτοις, σπουδαία επιτεύγματα έχουν σημειωθεί. Έχουμε γυναίκες αστροναύτες και πρωθυπουργούς, τα πανεπιστήμια δέχονται γυναίκες φοιτήτριες, οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται και να έχουν οικογένεια, οι γυναίκες έχουν πραγματικές ευκαιρίες.
Κάθε χρόνο στις 8 Μάρτη χιλιάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παγκοσμίως για να εμπνεύσουν τις γυναίκες και να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους.
Το μήνυμα για το 2010 είναι «Ίσες Ευκαιρίες, Ίσα Δικαιώματα, Πρόοδος για όλους».
Ας κάνουμε την κάθε μέρα ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Ας βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον των κοριτσιών μας θα είναι λαμπρό, ισότιμο και ασφαλές.