Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Τοξικά απόβλητα στο Πλατυγιάλι!!! Θα το επιτρέψουμε;



Σε δράση καλεί η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας τους φορείς του νομού, ώστε να ακυρωθούν και κυρίως να αποτραπούν οι σχεδιασμοί για την αποθήκευση στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων.
Αφορμή για την ανακοίνωση αποτελεί το γεγονός της υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την AKARPORT AE. Ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία στη λιμενική ζώνη του Πλατυγιαλού των ανάλογων εγκαταστάσεων για την αποθήκευση των τοξικών αποβλήτων.
Η ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Όταν πριν ένα χρόνο η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για αποθήκευση επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο Πλατυγιάλι Αστακού, κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα και μιλούσαν για υπερβολές της Αριστεράς. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε με την πλέον πειστικό και κατηγορηματικό τρόπο! Να λοιπόν πως έχουν τα πράγματα:
Η AKARPORT Α.Ε. έχει καταθέσει από 1-7-2009 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – που τις μέρες αυτές έχει έρθει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο – που ζητάει επί λέξει: την λειτουργία νέας εγκατάστασης βραχυχρόνιας αποθήκευσης χημικών προϊόντων, που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω του εμπορικού λιμένα Αστακού και την βραχυχρόνια αποθήκευση αποβλήτων (κυρίως επικίνδυνων) που εξάγονται από το ίδιο λιμάνι στο εξωτερικό προς αξιοποίηση ή καταστροφή! Δηλαδή με απλά λόγια το λιμάνι γίνεται χώρος αποθήκευσης και εμπορίας επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων! Αυτός είναι ο τελικός του προορισμός!
Με αφορμή τα παραπάνω η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας επισημαίνει τα εξής:
α) Πώς νομιμοποιείται η AKARPORT Α.Ε. να καταθέτει τέτοια μελέτη, η οποία αλλοιώνει τον χαρακτηρισμό του λιμανιού με χρήσεις που δεν προβλέπονται από την υπάρχουσα χωροθέτηση και τις αρχικές μελέτες;
β) Πότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πάρει θέση επί της μελέτης;
γ) Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες από την μεταφορά και αποθήκευση σε ένα τόσο επισφαλές και υπό κατασκευήν οδικό δίκτυο και σε μια περιοχή που είναι προστατευόμενη από Διεθνείς Συνθήκες;
Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας καλεί σε ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ καθολικής αντίδρασης στον επερχόμενο θάνατο της ευρύτερης περιοχής! Όσοι τώρα σιωπήσουν θα φέρουν την ευθύνη για ό,τι θα συμβεί. Απαιτείται εγρήγορση και μαζική αντίδραση των πολιτών και της κοινωνίας στα σχέδια της AKARPORT Α.Ε. Σε ό,τι μας αφορά δεν θα το επιτρέψουμε. Δράση τώρα!»

Στη «φωτό» η εισαγωγή από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και την αποθήκευση χημικών προϊόντων και επικίνδυνων αποβλήτων στο Πλατυγιάλι.