Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

«Η Αριστεία» - Επετειακή διάλεξη στο Μεσολόγγι από τον καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη


Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ» το Σάββατο 20 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 184η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων διοργανώνουν επίκαιρη διάλεξη του καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, με θέμα: «Η Αριστεία».
Στην συνέχεια θα γίνει παρουσίαση της χορογραφίας «ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ» από την σχολή κλασικού μπαλέτου της Στέλλας Παπαδοπούλου. Η χορογραφία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα της Εξόδου.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Έξετερ της Αγγλίας, του οποίου αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας από το 1977.
Είναι συγγραφέας πολλών έργων όπως : «Η έννοια του κάλλους στον Δαμάσκιο», «Άνθρωποι, ζώα, μηχανές», «Κεφάλαια ηθικής φιλοσοφίας – Η αυτονομία του ηθικού λόγου», «Ηθική φιλοσοφία» και άλλα.
Έχει, επίσης, εκδώσει το μυθιστόρημα «Το είδωλο του κόσμου» , καθώς και τη συλλογή διηγημάτων υπό τον τίτλο «Δεύτερη επιλογή». Το 2007 τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου για το έργο του «Από τον Πολιτισμό στην Πείνα».
Έχει συνεργασθεί με την δημόσια τηλεόραση, επιμελούμενος και παρουσιάζοντας τις σειρές εκπομπών: «Την Ταυτότητά Σας», «Παρακαλώ», «το Ταξίδι Συνεχίζεται, «25η Ώρα», καθώς και με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο πλαίσιο των εκπομπών Εγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.
Από το 1993 έως το 2000 οργάνωσε στο Παλιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα επτά πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκαν επαγγελματικού χαρακτήρα θεατρικές παραστάσεις κλασικών έργων, όπως ο «Οθέλος» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ν. Κοντούρη, ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Γ. Καλαντζόπουλου, η «Ελένη» του Ρίτσου σε σκηνοθεσία Β. Παπαβασιλείου, η «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Σ. Ράλλη, «Τα λάθη μιας νύχτας» του Γκόλντσμιθ σε σκηνοθεσία Αλ. Μυλωνά.
Από το 2006 παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής τη σειρά θεατρικών παραστάσεων «Η Φιλοσοφία στην Σκηνή», στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχουν παρουσιαστεί ο «Θαλής», ο «Ηράκλειτος», ο «Πυθαγόρας», ο «Σωκράτης», ο «Πλάτων», ο «Αριστοτέλης», ο «Μάρκος Αυρήλιος», ο «Καρτέσιος», ο «Χιουμ», ο «Καντ», ο «Νίτσε» και ο «Σοπενχάουερ», ενώ επίκειται η παρουσίαση των «Κίρκεγκωρ» και «Βιτγκενστάιν».