Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

Μαρία Τριανταφύλλου στην 140η ολομέλεια της IPU: "Εκπαίδευση για όλους ο μοναδικός δρόμος για την Ειρήνη"


Στην Ντόχα, στο Κατάρ παραβρέθηκε η  Μαρία Τριανταφύλλου στο πλαίσιο της 140ης Ολομέλειας της  IPU, ως επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής επιτροπής. Στην παρέμβασή της  στην ολομέλεια με θέμα « τα κοινοβούλια ως βάσεις για την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου», τόνισε την ανάγκη εδραίωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης.
Επιπλέον έκανε λόγο  για πρωτοβουλίες, που θα εξασφαλίσουν, όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλο και περισσότερους. Γιατί η πορεία προς μια περισσότερο βιώσιμη και πιο δίκαιη κοινωνία περνά μέσα από την παιδεία, που  είναι προϋπόθεση για την ατομική και συλλογική ανάπτυξη.Η Μαρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και πρότεινε δημιουργία κοινοβουλευτικών επιτροπών που θα αφορούν εκπαιδευτικά ζητήματα, διηπειρωτικά και περιφερειακά σεμινάρια και πανεπιστημιακά προγράμματα που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών τομέων, όπως η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ειρήνη, η ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη της πολιτιστικής γνώσης και άρα της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.  «Οι πράξεις και οι αναγκαίες θεσμίσεις δημιουργούν μέρα με τη μέρα εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά η τελειώνοντας της παρέμβασή της.