Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Εντυπωσιακή ανταπόκριση στο "πρώτο" κάλεσμα του υποψηφίου δημάρχου Μεσολογγίου Παντελή Σκαρμούτσου! Στο "πλευρό" του, Π. Κατσούλης, Π. Παπαδόπουλος και Β. Μπρούμας!


Και μόνο το γεγονός ότι στο πάνελ των ομιλητών ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης Κατσούλης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Βασίλης Μπρούμας στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Μεσολογγίου, Παντελή Σκαρμούτσου δηλώνει ότι η υποψηφιότητα του, αποκτά μια ιδιαίτερη και αξιοσημείωτη δυναμική.
Εκδήλωση που έγινε σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο «Θεοξένια» και που χωρίς να «προπαγανδιστεί» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών που κυριολεκτικά γέμισαν, ασφυκτικά, την αίθουσα.



Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, Παντελής Σκαρμούτσος έχοντας δεξιά του του κ.κ. Β. Μπρούμα και Π. Κατσούλη και αριστερά του τους κ.κ. Π. Παπαδόπουλο και Καλλιρρόη Αυδή 
Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που έγινε ξεκαθαρίστηκε, η «χωρίς αστερίσκους» στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Σκαρμούτσου από τους συνδυασμούς των κ.κ. Κατσούλη, Μπρούμα και Παπαδόπουλου και συζητήθηκαν διάφορα οργανωτικά ζητήματα, ενώ ο Παντελής Σκαρμούτσος παρουσίασε το πλαίσιο της προγραμματικής του πρότασης για το δήμο Μεσολογγίου και πρότεινε το όνομα του συνδυασμού να είναι "Συμμαχία για το μέλλον".
Μετά το τέλος της εκδήλωσης συνεργάτες του κ. Σκαρμούτσου τόνιζαν με νόημα ότι: «σήμερα μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού σχήματος για το δήμο Μεσολογγίου που θα βάλει οριστικό τέλος σε παθογένειες και νοοτροπίες που κρατούν στάσιμο τον τόπο και οδηγώντας τον, στην υπανάπτυξη. Όσοι έχουν προδικάσει το αποτέλεσμα των εκλογών καλό είναι να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους…»

Στην εισήγησή του ο Παντελής Σκαρμούτσος τόνισε:
«Η δημιουργία της παράταξής μας, που σήμερα αποκτά ζωή και υπόσταση, είναι χωρίς αμφιβολία αναγκαιότητα.

Μια αναγκαιότητα που την επιβάλει η ίδια η κοινωνία και που όλοι εμείς δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να αγνοήσουμε. Δεν ήταν δυνατόν οι δύο συντηρητικοί υποψήφιοι να διαγκωνίζονται για την εξουσία και εμείς να απουσιάζουμε. Είμαστε εδώ, παρόντες και αλλάζουμε το Δημοτικό σκηνικό.  Οι αντιδράσεις τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των αντιπάλων μας, δείχνουν ότι πράξαμε το σωστό. Αν δεν το είχαμε κάνει, θα έπρεπε να λογοδοτήσουμε στην κοινωνία και η απουσία μας, θα ήταν ένα μελανό σημείο στην ιστορία του τόπου μας.
Η παράταξη που θα συγκροτήσουμε σήμερα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
1.            Να είναι ανεξάρτητη, χωρίς  ομφάλιους λώρους με πολιτικά κόμματα και κατεστημένα συμφέροντα.
Όλοι μας στηρίζουμε  κάποιο πολιτικό χώρο στις Εθνικές εκλογές. Στις δημοτικές όμως,  οι κομματικές ταυτότητες οφείλουν να μένουν στην άκρη και ενωμένοι να αγωνιζόμαστε προς όφελος του τόπου μας. Δεν θέλουμε ούτε χρίσματα ούτε εξαρτήσεις από κανένα.
Οι μεγάλες μάχες δίνονται με ψυχή, με  όραμα, με σθένος και  σημαία τις ιδέες  μας και τα ιδανικά μας για ένα καλύτερο κόσμο.
2.            Το 2014 ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης παρουσιάστηκε διασπασμένος με 4 ψηφοδέλτια και παρά το ότι το συνολικό της ποσοστό υπερέβαινε  το 42%,  εκλέχθηκε Δήμαρχος με ποσοστό 24%, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, που τα πλήρωσε το Μεσολόγγι και οι κοινότητες του Δήμου. Αυτές οι τακτικές  είναι αυτοκαταστροφικές και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Με χαρά διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας. Είμαστε όλοι εδώ, κάτω από ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο και δίνουμε τη μεγάλη μάχη για να μπούμε στο δεύτερο γύρο.
Ο  νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε και δημιουργεί ένα νέο τοπίο στο αυτοδιοικητικό  γίγνεσθαι. Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, ένα αίτημα δεκαετιών για τον προοδευτικό χώρο, μας υποχρεώνει όλους σε συνεργασίες. Οι μετεκλογικές  όμως συνεργασίες,  θα  πρέπει να στηρίζονται :
1.            Σε συμφωνίες με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που σκοπό θα έχει να βγάλει το Δήμο από την μιζέρια, την απαξίωση και την υπανάπτυξη. Για ένα Δήμο που δεν θα βλέπει μονίμως στο παρελθόν αλλά θα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
2.            Οι όποιες συμφωνίες γίνουν, θα πρέπει να βασίζονται σε αρχές. Στο ήθος, στην αλήθεια, στην τιμιότητα, στην διαφάνεια, στην αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές είναι οι διαχρονικές αξίες του προοδευτικού, δημοκρατικού κόσμου και θα τις τηρήσουμε απαρέκλητα και έναντι παντός τιμήματος.
Πέραν αυτών, θα επιδιώξουμε μια εξωστρεφή επικοινωνία με τους δημότες, όχι μέσα από τα γραφεία μας, αλλά στις γειτονιές των πόλεων και των χωριών. Μια επικοινωνία, τόσο με την φυσική μας παρουσία, όσο και μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, με την οποία θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή τα πεπραγμένα μας, θα πληροφορούμαστε άμεσα τις ανάγκες των δημοτών μας και θα συνδιαμορφώνουμε τα προγράμματά μας, ασκώντας συλλογική διαχείριση, με τους δημότες στο προσκήνιο.
Θα είμαστε κοντά στα κοινωνικά κινήματα, στις οργανώσεις και συλλογικότητες της νεολαίας για να βοηθήσουμε το έργο τους. Θα είμαστε ευτυχείς, να μπορέσουμε να φέρουμε νέους ανθρώπους  στο προσκήνιο, γιατί θα έχουμε μόνο οφέλη, από  τις φρέσκες ιδέες τους και τα οράματά τους.
Θα εξαντλήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο τόσο Ευρωπαϊκής, όσο και Κυβερνητικής προέλευσης, για να χρηματοδοτήσουμε τα έργα μας, με πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων.
Θα δημιουργήσουμε ειδικό τμήμα παρακολούθησης και δεν θα αφήσουμε κανένα πόρο να περάσει ανεκμετάλλευτος,  πράγμα που γίνεται κατά κόρον τώρα, με απώτερο σκοπό να φτάσουμε το στόχο μας, που είναι η ΄΄πράσινη πόλη΄΄.
Προτεραιότητές μας  είναι :
1.            H διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος από κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του, για να εξυπηρετηθούν κερδοσκοπικά συμφέροντα.
2.            Η παραγωγική ανασυγκρότηση της  πρωτογενούς παραγωγής, που αφορά, τόσο την αλιεία, στο σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών μας, όσο και την γεωργία και την κτηνοτροφία στην πεδιάδα που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αχελώου και Ευήνου.
Σε αγαστή πάντα συνεργασία και με την βοήθεια, του υπό ίδρυση Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
3.            Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με βάση, τον περιβαλλοντικό, ιστορικό, θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό.
4.            Η συνέχιση των έργων που καρκινοβατούν επί χρόνια όπως η Μαρίνα Μεσολογγίου, ο δρόμος της Τουρλίδας, η ύδρευση και ο ευτροφισμός της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού.
5.            Επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως :
Ο ελλιπής δημοτικός φωτισμός, που στις περισσότερες  περιοχές φτάνει στα όρια της συσκότισης. 
Η ανυπαρξία καθαριότητας, που  σε συνδυασμό με την έλλειψη αποχέτευσης στην περιφέρεια του Δήμου, δημιουργεί στον πληθυσμό προβλήματα υγείας.
Η έλλειψη κυνοκομείου δημιουργεί αγέλες αδέσποτων, που επιτίθενται και τραυματίζουν περιπατητές. Πράγμα απαράδεκτο την στιγμή που από διάφορες πηγές υπάρχουν πόροι αναξιοποίητοι.
Είμαστε ο Δήμος της λακκούβας και των κουνουπιών που κάνουν πάρτι και κάνεις δεν ενδιαφέρεται.
6.            Θα αγωνισθούμε για την επιτυχή  ολοκλήρωση της ίδρυσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, με την έδρα της Κοσμητείας στο Μεσολόγγι, που παρεμπιπτόντως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο Για την ολοκλήρωση του  Αρχαιολογικού Μουσείου.
7.            Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν επίσης στο καθεστώς λειτουργίας των  ιχθυοτροφείων,  με το καθεστώς των πελάδων, με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την επέκταση του σχεδίου πόλης, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, από κοινού, με τους αρμόδιους φορείς, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους, ώστε να βρεθεί οριστική λύση και να σταματήσει η  εκμετάλλευση και η ταλαιπωρία όλων.
Με τις σκέψεις  αυτές και με βαθύ αίσθημα ευθύνης, αποφάσισα να ηγηθώ ενός ανεξάρτητου προοδευτικού σχήματος και σας ευχαριστώ για την αποδοχή.
Προτείνω, το όνομα της νέας δημοτικής παράταξης να είναι, «Συμμαχία για το μέλλον»   που σηματοδοτεί την ενότητα  των δυνάμεων, για ένα καλύτερο αύριο.
Σας καλώ, να συστρατευθήτε στον κοινό αγώνα, με όλες σας τις δυνάμεις, για να μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα, το μειονέκτημα, της  αργοπορημένης καθόδου μας στον εκλογικό στίβο.»