Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Κατάμεστο το Τρικούπειο στην επετειακή μαθητική εκδήλωση για την έννοια της "Αυτοθυσίας" - Συμμετείχαν το 6ο ΔΣ Μεσολογγίου, το 2ο ΔΣ Αιτωλικού και το δημοτικό Μπούκας Αμφιλοχίας


Στο κατάμεστο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, παρουσιάστηκε την Τρίτη 9/4 επετειακή εκδήλωση  των Δημοτικών Σχολείων Μπούκας – Αμφιλοχίας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, με τίτλο: «Αυτοθυσία -Τόποι μαρτυρίου. Σέλτσο, Μυτιλήνη, Ιερή Πόλη Μεσολογγίου», στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων του δήμου Μεσολογγίου για την 193η επέτειο της ηρωικής Εξόδου.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων παρουσίασαν την έννοια της αυτοθυσίας με το δικό τους  τρόπο, όπως τον αντιλήφθηκαν μέσα από βιωματικές δράσεις (περίπατοι, επισκέψεις, συνεντεύξεις, παρατηρήσεις, αναγνώσεις κειμένων και ποιημάτων, γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη γλώσσα (ντοπιολαλιά), τα προϊόντα του τόπου και διαπίστωσαν την ιστορική συνέχεια του ανθρώπου στο χρόνο και τη σύνδεσή του με το περιβάλλον.



Το πρώτο μέρος περιελάμβανε ομιλία από τον Δρ. Πέτρο Μπερερή με θέμα «Αυτοθυσία», ενώ ακολούθησαν θεατρικά δρώμενα από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων 6ο Μεσολογγίου, 2ο Αιτωλικού και Μπούκας Αμφιλοχίας.


Οι μαθητές του 6ου Δημοτικού σχολείου Μεσολογγίου, παρουσίασαν μουσικοθεατρικά δρώμενα, βασισμένα σε κείμενα των Γ. Βλαχογιάννη και Δ. Φωτιάδη. Επίσης, δημιούργησαν ένα εξαιρετικό βίντεο με τίτλο: «Τοπία και άνθρωποι του Μεσολογγιού», το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική διαφήμιση για τον τόπο μας!
Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου Φωτεινή Ντάνου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας Χρήστος Κολοβός και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας Φάνης Βαλμάς. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων που συμμετείχαν στον 3ο διαγωνισμό αφίσας με θέμα «Εορτές Εξόδου 2019».
Μάλιστα η διευθύντρια του 6ου δημοτικού, Φωτεινή Ντάνου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του σχολείου μας αλλά και των σχολείων από το Αιτωλικό και την Αμφιλοχία για την αγαστή συνεργασία τους  και την άοκνη προσπάθεια για τη δημιουργία εμπειριών ζωής στους μαθητές μας, οραματιζόμενοι ένα ανοικτό σχολείο στην κοινωνία, ένα σχολείο υποστηρικτικό, με ευτυχισμένους μαθητές που θα τους βοηθάει να αναπτύξουν το καλύτερό τους δυναμικό!!!»
Τέλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, Τάσος Σκαρμούτσος υπογράμμισε: «…Κοινό σημείο επαφής είναι η Ιστορία μας, η ιστορία των προγόνων μας που γράφηκε με αιματηρό αλλά απαράγραπτο τρόπο. Αυτοθυσία. Μια λέξη που περικλείει στο νόημά της, το μεγαλείο της ψυχής, την γενναιότητα, την αυταπάρνηση και την περιφρόνηση σε οτιδήποτε γήινο, φθαρτό από το χρόνο και τις ανθρώπινες αισθήσεις… Η Αυτοθυσία είναι συνειδησιακή πράξη. Δεν επιβάλλεται και δεν υποδεικνύεται από κανέναν και καμία περίσταση. Είναι συναίσθημα και αρετή τόσο βαθιά, όσο η ανθρώπινη ύπαρξη».