Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τι είναι το Μεσολόγγι των Ντόπιων-Messolonghi By Locals;


Ενώ πολλοί γνωρίζουν το Μεσολόγγι για την πλούσια ιστορία του και την Ηρωική Έξοδο, λίγοι γνωρίζουν τι είναι σήμερα. Ενώ το Μεσολόγγι χαρακτηρίζεται από το ένδοξο παρελθόν του, είναι παράλληλα και μία πόλη με ζωντανό παρόν και μέλλον.
Μία πόλη με πλούσιο οικοσύστημα, ομορφιές, δραστηριότητες και ανθρώπους, τα οποία όλα μαζί συνθέτουν την κουλτούρα του Μεσολογγίου. Η κουλτούρα ωστόσο και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης δεν έχουν χαρτογραφηθεί, σαν σύνολο και δεν έχουν διαδοθεί, εκτενώς τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Τι είναι το Μεσολόγγι των Ντόπιων-Messolonghi By Locals;

Το Messolonghi By Locals αφορά στην καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες, οι οποίοι γίνονται οι ίδιοι οι συνδιαμορφωτές της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης.



Βασιζόμενοι στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν να γίνουν μέρος της θετικής αλλαγής για την πόλη και την δημιουργία μιας νέας προοπτικής γι’ αυτήν, στοχεύουμε στο να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνδιαμορφώσουμε την ταυτότητα της πόλης μας. Στόχος είναι οι πολίτες του Μεσολογγίου να συνεργαστούν, να μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες και όνειρα για τον τόπο στον οποίο ζουν και αγαπούν.
Μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα προκύψει ένας φυσικός και ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει το Μεσολόγγι μέσα από θεματικές διαδρομές .
Πως γίνεται η καταγραφή;
Η βάση της καταγραφής στηρίζεται στην κληρονομιά.
Η κληρονομιά μας χαρτογραφείται σε 8 ενότητες:
1. Ιστορία
2. Αρχαιότητα
3. Παράδοση
4. Τέχνη
5. Υπαίθριες δραστηριότητες
6. Τοπικά Προϊόντα - 6.1. Τοπική Γαστρονομία
7. Περιβάλλον
8. Αρχιτεκτονική
Με την έννοια χαρτογράφηση της Κληρονομιάς εννοούμε πως πολίτες που έχουν ερευνήσει ή ασχολούνται επαγγελματικά με μία από τις παραπάνω ενότητες  συγκεντρώνουν πληροφορίες και στο τέλος θα δημιουργήσουν θεματικές διαδρομές για κάθε ενότητα.
Το Μεσολόγγι του σήμερα χαρτογραφείται μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες (συμμετοχικές εκθέσεις, ερωτηματολόγια, μαρτυρίες κ.α.) με τους πολίτες. Όλοι μαζί προσπαθούμε να απαντήσουμε την ερώτηση «Τι είναι το Μεσολόγγι σήμερα;» και έτσι να καταγράψουμε το Μεσολόγγι μέσα από την ματιά των ίδιων των πολιτών.
Που μπορούμε να συναντηθούμε;
Στην πλατεία Αθανάσιου Ραζηκότσικα (πλ. Κέννεντυ) στις διασταυρώσεις των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κώστα Κατσή βρίσκεται ο κοινωνικοπολιτιστικός χώρος Τοπικός κόμβος-Local HUB . Ο Τοπικός Κόμβος αποτελεί το φυσικό σημείο συνάντησης. Εκεί  βρισκόμαστε, συζητάμε,  καταγράφουμε τις ανάγκες μας, ανταλλάζουμε γνώσεις και φυσικά να συνεργαζόμαστε για τη δημιουργία θετικής αλλαγής στον δήμο μας.
Ο Τοπικός Κόμβος στοχεύει στο να αποτελέσει ένα σημείο για την καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου.
Στον Τοπικό Κόμβο θα πραγματοποιούνται επίσης εκθέσεις, εκδηλώσεις, σεμινάρια κτλ. που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις τοπικής κοινωνίας.

Πρόκειται για έναν χώρο δημιουργίας, έκφρασης, μάθησης και δικτύωσης.
Messolonghi By Locals
Το Μεσολογγι των Ντόπιων
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ιστ: messolonghibylocals.com
Email: messolonghibylocals@gmail.com
Διευ: Ελ. Βενιζέλου & Κ. Κατσή
Facebook & Instagram: messolonghibylocals
Το Messolonghi By Locals υποστηρίζεται από το πρόγραμμα: START Create Cultural Change
Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.