Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Πανεθνικό προσκύνημα στο "δοξαστικό" και "εορταστικό" μνημόσυνο στο Μεσολόγγι για την 191η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου




Χιλιάδες προσκυνητών, από κάθε γωνιά της χώρας κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο το Μεσολόγγι για να τιμήσουν την 191η επέτειο της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων θαυμάζοντας τους συμμετέχοντες στη μεγαλειώδη φάλαγγα της πομπής της Ιερής εικόνας της Εξόδου τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και χθες το πρωί, ενώ συγκλονιστική και άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή της αναπαράστασης της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη το βράδυ του Σαββάτου, στον κήπο των Ηρώων.










Στη φετινή φάλαγγα της πομπής συμμετείχαν περισσότερα από 250 τμήματα από όλη τη χώρα και 28 φιλαρμονικές που με τα πένθιμα εμβατήρια δημιουργούσαν ρίγη συγκίνησης σε όλη τη διαδρομή. Έτσι σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς ο αριθμός των συμμετεχόντων στη φάλαγγα ξεπέρασε τις 7.500!
Και φέτος τις εορταστικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Επίσης σε επίπεδο κορυφής ήταν η εκπροσώπηση των ενόπλων δυνάμεων αφού στις εκδηλώσεις παρέστη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του τόνισε για τον εορτασμό: "Η Θυσία και η Ιερή Μνήμη των “Ελεύθερων Πολιορκημένων” μας εμπνέει και μας διδάσκει στο διηνεκές, ιδίως δε στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία, μεταξύ άλλων και ότι:
Πρώτον, για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι, κυριολεκτικώς, βιωματική κατάσταση. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας, να διαφυλάξουμε την Ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί.
Δεύτερον, αυτό το αίσθημα Ελευθερίας μας οδηγεί να υπερασπιζόμαστε, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τρίτον, παίρνοντας το γνήσιο μήνυμα των Φιλελλήνων της εποχής της ηρωικής Εξόδου, οι Εταίροι μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να δεχθούν ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα, το Πνεύμα της, την Ιστορία της αλλά και την σύγχρονη συμβολή της για την πραγμάτωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, την οποία εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε και να εντείνουμε στο μέλλον".

Στις εκδηλώσεις τη Βουλή των Ελλήνων ο Β’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος. Την Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ελευθέριος Αυγενάκης, την Ένωση Κεντρώων ο Πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης και την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Αιτωλ/νίας Δημήτρης ΚωνσταντόπουλοςΕκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. Ευθύμιος Δρόσος, ενώ εκ μέρους του κόμματος «Το Ποτάμι» η κυρία Ευτυχία Αλεβιζάτου.
Στον εορτασμό συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Αιτωλ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου, Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Δημαράς και ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας.
Παρευρέθηκαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Παιδείας Παυσανίας Παπαγεωργίου, Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Από το Διπλωματικό Σώμα, συμμετείχαν στον εορτασμό οι Πρεσβείες Πολωνίας, Φινλανδίας, Ρουμανίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Ρωσίας, και Αυστρίας. Επίσης ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Schöfflisdorf Alois Buchegger. 

Οι Στρατιωτικές Αρχές εκπροσωπήθηκαν όπως αναφέραμε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη, αλλά και τον Αρχηγό Στόλου Ιωάννη Παυλόπουλο, τον Διοικητή ΑΣΔΥΣ Κων/νο Βασιλειάδη, τον Διοικητή ΔΙΚΕ Γεώργιο Μπουζάκη και τον Υπαρχηγό ΓΕΑ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό Βασίλειο Καπέλιο, η Ελληνική Αστυνομία από τον Υπαρχηγό Αριστ. Ανδρικόπουλο και το Λιμενικό Σώμα από τον Διοικητή 5ης Περιφέρειας Λ. Σ. Στ. Καλογείτων.

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Νίκος Μπαλαμπάνης και Γιάννης Λύτρας . Επίσης συμμετείχαν στις εκδηλώσεις οι περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Ευθυμίου και Νίκος Υφαντής. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου εκπροσώπησε ο σύμβουλος Ιωάννης Καραμπίνας.

Η ΚΕΔΕ εκπροσωπήθηκε από τον Α’ Αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρης ενώ συμμετείχαν επίσης Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δήμων Σπετσών, Ερμιονίδας, Αίγινας, Λαμιέων, Ναυπακτίας, Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αγρινίου, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Φυλής, Καλαβρύτων, Τρίπολης, Νάουσας, Πύλου – Νέστορος, Ανατολικής Μάνης, Δωρίδας και Γρεβενών – Σαμαρίνας.

Από την Κύπρο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Αμμοχώστου και Μόρφου, καθώς επίσης ο πρώην Δήμαρχος Μόρφου Χαρ. Πίττας. 

Την Ακαδημαϊκή κοινότητα εκπροσώπησαν οι καθηγητές κ.κ. Σπ. Βλαχόπουλος, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Παναγιώτης Κοντός, και Αριστ. Γαρμπής, ενώ εκ μέρους του Δικαστικού Σώματος παρευρέθηκαν η Πρόεδρος Εφετών Πειραιά Καλλιόπη Πανά, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Εμ. Καλεντάκης, ο Πρόεδρος Εφετών Αγρινίου Κ. Παναγόπουλος και οι Εφέτες Κ. Βελισσάρης και Δ. Κοντόπουλος.

Ο Δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας συμμετείχε στον φετινό εορτασμό, όπως επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος και ο γλύπτης Νικόλαος Κοτζαμάνης.