Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Οι κατασκευαστές της Ιόνιας Οδού εξηγούν το αίτιο για το "μποτιλιάρισμα" στην επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Φωτό: Κώστας Μποϊδάνης (protothema.gr)

Στο γεγονός της μη παράδοσης στηνκυκλοφορία των 10 πρώτων χιλιομέτρων της Ιόνιας Οδού από το Αντίρριο έως τηνείσοδο των τούνελ της Κλόκοβας αποδίδει, με ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια εταιρεία «Νέα Οδός Α.Ε.» τηνκυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νέοαυτοκινητόδρομο.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται ηλύπη της εταιρείας για την ταλαιπωρία των εκδρομέων του Πάσχα, ενώ τονίζεταιότι έως τα τέλη του επόμενου μήνα θα παραδοθεί και το υπολειπόμενο τμήμα της ΙόνιαςΟδού, από το Αντίρριο έως την είσοδο των τούνελ της Κλόκοβας.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ηανακοίνωση της εταιρείας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η ταλαιπωρία τωνεκδρομέων του Πάσχα, κατά την κίνησή τους στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων,ήταν σαφώς πολλή μεγαλύτερη, τόσο πριν, όσο και μετά το Πάσχα. Αρκεί ναθυμηθούμε ότι πολλές φορές το «μποτιλιάρισμα»ξεπερνούσε τα 30 χλμ. φθάνοντας, από το Αντίρριο έως το Μεσολόγγι, ενώαπίστευτο ήταν το κομφούζιο στην Αμφιλοχία.

Το σημαντικότερο δε, από τηλειτουργία της Ιόνιας Οδού είναι το γεγονός ότι εκτός από λιγοστά τροχαία μευλικές μόνο ζημιές, κανένα θανατηφόρο ήμε τραυματισμούς, τροχαίο δεν υπήρξε αυτές τις ημέρες, σε αντίθεση με το κοντινόπαρελθόν….

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας:



«Τη Δευτέρα του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο τηςεπιστροφής των εκδρομέων του Πάσχα, δημιουργήθηκε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρησηστο νεοπαραδοθέν τμήμα της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της Κλόκοβας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπημας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι εκδρομείς. Στόχος μας είναι πάντα ηοδική ασφάλεια και η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση κάθε οδηγού.

Όπως είχε ανακοινωθεί κατά τηνπαράδοση της σήραγγας της Κλόκοβας, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στιςαπαλλοτριώσεις, δεν έχουν δοθεί στηνκυκλοφορία περίπου 10 χλμ αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέουν τη σήραγγα τηςΚλόκοβας με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν σεχρήση έως τα τέλη Μαΐου.

Επιπλέον, την ημέρα τηςεπιστροφής υπήρξε ένας συνδυασμός γεγονότων (αυξημένη έξοδος και μαζική επιστροφή των εκδρομέων, κακές καιρικέςσυνθήκες και τροχαίο ατύχημα στο εσωτερικό της σήραγγας της Κλόκοβας) πουεπέτειναν τα αναμενόμενα ούτως ή άλλως λόγω μαζικής επιστροφής φαινόμενα καθυστερήσεων, πουπαρατηρούνται ακόμα και σε πλήρως ολοκληρωμένους αυτοκινητοδρόμους.

Υπενθυμίζουμε ότι τη Μεγάλη Τετάρτηγια τη διευκόλυνση των εκδρομέων του Πάσχα, δόθηκαν σε κυκλοφορία επιπλέον 37χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου που περιλαμβάνουν και τη σήραγγα της Κλόκοβας,κι έτσι δημιουργήθηκε ένα ενιαίο τμήμα στην Ιόνια Οδό, σύγχρονου, ασφαλούςαυτοκινητόδρομου, συνολικού μήκους 96 χλμ. Ημη παράδοσή του θα οδηγούσε σε επανάληψη της ακόμα μεγαλύτερης ταλαιπωρίας πουαντιμετώπιζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι οδηγοί που πραγματοποιούσαν αυτήτη διαδρομή μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού.

Με την παρούσα κατάσταση όμως, όλοι οι εκδρομείς είτε χρησιμοποιούν τηνΙόνια Οδό είτε την παλαιά Εθνική Οδό, εισέρχονταν στα 10 χλμ. της παλαιάςΕθνικής Οδού, τα οποία και διαθέτουν μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας. Μεπροτεραιότητα πάντα την οδική ασφάλεια, αποφασίστηκαν συνεπώς, σε συνεργασία μεόλες τις αρμόδιες αρχές, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είχαν σαν στόχο τηντεχνητή μείωση των υψηλών ταχυτήτων που λογικά ανέπτυσσαν οι οδηγοί εντός του νέου αυτοκινητοδρόμου πριντην είσοδό τους στα 10 χλμ της υφιστάμενης εθνικής οδού.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις δεν θα είναιπλέον απαραίτητες με την παράδοση σε κυκλοφορία και του αρχικού τμήματος τηςΙόνιας Οδού έως τα τέλη Μαΐου.»