Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Γράφει ο Βασίλης Πάικος

Πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%, οχτώ φορές μεγαλύτερο του μνημονιακού στόχου.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Απ’ ο,τι φαίνεται κλείνει, όπου να ναι, η δεύτερη αξιολόγηση, με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Πιθανότατα με συμφωνία- πακέτο, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους και τα, μετά το 2018, πρωτογενή πλεονάσματα.

Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες πήγαν πολύ καλά οι επαφές του Τσακαλώτου, του Χουλιαράκη και του Παπαδημητρίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όλες οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων, ακόμη και του Σόιμπλε, ήταν πολύ θετικές για την Ελλάδα.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Τα προβλεπόμενα, και ήδη συμφωνηθέντα αντίμετρα, θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν διαθέτει πια πολιτικό αφήγημα, ευρισκόμενη σε πλήρη αντιπολιτευτική αμηχανία. Δεδομένου ότι είχε στηρίξει εξ ολοκλήρου την στρατηγική της στο αίτημα για εκλογές. Αίτημα το οποίο πλέον βρίσκεται στο κενό.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Μια Εξεταστική και μια Προανακριτική Επιτροπή βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλή. Για βασίμως εικαζόμενα σκάνδαλα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για τα μαύρα 85 δις στο χώρο της Υγείας η μεν, για τις θηριώδεις μίζες στα εξοπλιστικά η δε.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Δύο δικαστικοί φάκελοι έφτασαν στη Βουλή, που αφορούν υπέρογκες και παράνομες χρηματοδοτήσεις ύποπτων ΜΚΟ, από το Υπουργείο Εξωτερικών «ενδιαφέροντος» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Δύο πρώην μεγαλοτραπεζίτες, επιλογής του παλαιού δικομματισμού, εγκαλούνται και ερευνώνται δικαστικώς για «άγρια παιχνίδια» με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Οι δύο μεγάλοι εθνικοί οδικοί άξονες, αυτός της Ολυμπίας Οδού και ο άλλος της Ιονίας Οδού, των οποίων οι εργασίες είχαν παγώσει επί τέσσερα χρόνια, ετοιμάστηκαν, εγκαινιάστηκαν και δόθηκαν ήδη στην κυκλοφορία. Μετά από την επανέναρξη και την επιτάχυνση των εργασιών τους την τελευταία διετία.

-Ναι, αλλά για την Βενεζουέλα τι λέτε;

Πως είναι δυνατόν να εκδίδει η ΝΔ, χωρίς ντροπή, ανακοίνωση-μήνυμα για την 50η μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, όταν στα ανώτατα αξιώματά της βρίσκονται θαυμαστές και υμνητές της Χούντας. Όταν ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος υπήρξε διορισμένος από τον Δικτάτορα αρχηγός της νεολαίας του. Όταν ο αντιπρόεδρός της αλληλογραφούσε με τον Παττακό. Αμφισβητούσε δε (και πιθανότατα εξακολουθεί να αμφισβητεί) τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

-Ναι, αλλά για τη Βενεζουέλα τι λέτε;

Έτσι λοιπόν, Βενεζουέλα δια πάσαν νόσον. Καλά είναι. Άντε και του χρόνου καλύτερα.

Α ναι, να συγκληθεί εκτάκτως η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Προκειμένου να συζητήσει και να ερευνήσει (ίσως και να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας) γιατί οι γάλλοι σοσιαλδημοκράτες πάθανε ΠΑΣΟΚ. Και γιατί βγήκε τρίτος ο Φρανσουά Φιγιόν. Αν και έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον Κυριάκο…