Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Ο Γιώργος Σουφλιάς για την ολοκλήωρωση των αυτοκινητόδρομων

Φωτό αρχείου: 29/5/2009 Ο Γιώργος Σουφλιάς κόβει την κορδέλα για την ολοκλήρωση της διάνοιξης του τούνελ της Ιόνιας Οδού  στην Καλυδώνα Μεσολογγίου


Φωτό αρχείου

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2004 -09, Γιώργος Σουφλιάς με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια των σηράγγων Τεμπών και Πλαταμώνα που ουσιαστικά αποτελούν την ολοκλήρωση, ύστερα από πολλά χρόνια του αυτοκινητόδρομου Αθήνας – Θεσσαλονίκης, αλλά και την ολοκλήρωση το επόμενο διάστημα και άλλων αυτοκινητόδρομων, όπως η Ιόνια Οδός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Χαίρομαι, όπως όλοι για την ολοκλήρωση του τμήματος Τεμπών και Πλαταμώνος. Επιτέλους η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη αποκτά έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Αυτό το έργο ανήκει στο πρόγραμμα (πέντε) 5 μεγάλων οδικών αξόνων που ξεκινήσαμε την περίοδο 2004-2009, με τίτλο «Δρόμοι Ανάπτυξης». Για την υλοποίησή τους, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος παραχώρησης (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Τα έργα αυτά είχαν περιληφθεί από την Ε.Ε στο Διευρωπαϊκό  Δίκτυο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα έργα χωρίς την μέθοδο παραχώρησης, χωρίς συγχρηματοδότηση.

Στις 29 Μαΐου του 2009 έγινε η διάνοιξη του τούνελ της Καλυδώνας το οποίο ουσιαστικά θα τεθεί σε χρήση την επόμενη εβδομάδα δηλαδή ύστερα από 8 χρόνια!!!

Οι (πέντε) 5 αυτοί οδικοί άξονες μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και κυρώθηκαν οι συμβάσεις στη Βουλή το 2007 από μεγάλη πλειοψηφία. Το 2008 άρχισε η κατασκευή τους με ταχύ ρυθμό και σύμφωνα με την σύμβαση έγινε πλήθος απαλλοτριώσεων χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της επίταξης όπως προέβλεπε η σύμβαση.
Τα έργα αυτά δεν σταμάτησαν ποτέ λόγω απαλλοτριώσεων. Τα έργα πάγωσαν το 2010 λόγω της κρίσης  που σκληρά έπληξε τη χώρα μας. Οι κυβερνώντες τα πρώτα χρόνια επέδειξαν πρωτοφανή αδράνεια για τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις όπως προβλεπόταν από την σύμβαση. Αποτέλεσμα, τα έργα να επανεκκινήσουν  το 2013. Τέσσερα χρόνια χαμένα και ένα εξάμηνο του 2015.

Φωτό αρχείου

Έστω και έτσι, το ένα μετά το άλλο τα σπουδαία αυτά έργα με τη βοήθεια της Ε.Ε που αύξησε τη συμμετοχή της ειδικά για τα έργα αυτά σε 90% περίπου, ολοκληρώνονται και αλλάζουν την εικόνα της πατρίδας μας. Σε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, τους αξίζει η αναγνώριση της προσφοράς τους.
Επισημαίνω ότι το φαινόμενο ο κάθε υπεύθυνος να προσπαθεί να αποδομήσει το έργο του προηγούμενου με αβάσιμα επιχειρήματα – όπως έγινε με τα έργα αυτά από το 2008 μέχρι σήμερα – είναι αντίθετο προς την πολιτική που απαιτεί η Δημοκρατία.
Επιτρέψτε μου τέλος να σημειώσω ότι είναι μεγάλη ικανοποίηση στη ζωή ενός ανθρώπου το να βλέπει να ολοκληρώνεται ένα έργο στο οποίο έχει βάλει τη σφραγίδα του