Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΑΛΑΖΙΑ» ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Γράφει ο Αθανάσιος Λύρος

Δικηγόρος Μεσολογγίου

Στείλαμε την εξώδικη πρόσκληση πολιτών για την κατασκευή του κόμβου ΧΑΛΑΖΙΑ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από 22.02.2017 και ζητούσαμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την κατασκευή του κόμβου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Ειδικότερα σας γνωρίζουμε για τον κόμβο Χαλαζιά Μεσολογγίου τα παρακάτω:

  • Πριν την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ λειτουργούσε η είσοδος των οχημάτων και κυρίως των βαρέων, προς την πόλη του Μεσολογγίου και προς τον Λιμένα του Μεσολογγίου στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ». Προς τούτο έχει κατασκευαστεί ο μεγάλος παραλιακός δρόμος διπλής κατεύθυνσης με διάζωμα στο μέσον, στην δυτική περιοχή «ΠΛΩΣΤΑΙΝΑ» Μεσολογγίου, από το λιμάνι Μεσολογγίου μέχρι τον υπάρχοντα ταχείας κυκλοφορίας εθνικό αυτοκινητόδρομο στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ».
  • Μετά την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, όπως σήμερα διαμορφώθηκε, έχει αποκοπεί εντελώς η είσοδος και έξοδος οχημάτων από την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ προς την πόλη Μεσολογγίου και ιδιαίτερα προς τον Λιμένα Μεσολογγίου. Αυτό είναι καταστροφικό, τόσο για την πόλη του Μεσολογγίου, όσο και για την λειτουργία και ανάπτυξη του Λιμένα Μεσολογγίου.
  • Επιπρόσθετα, στην κατασκευασθείσα αερογέφυρα στα πλαίσια της κατασκευής της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ», λόγω των μεγάλων κλίσεων και των κλειστών στροφών, όπως διαφαίνεται από την πρόσφατη λειτουργία της των 15 ημερών, η κυκλοφορία καθίσταται επικίνδυνη, με άμεση διακινδύνευση κατά την διασταύρωση τους τόσο των οχημάτων Ι.Χ. με βαρέα οχήματα, λεωφορεία και νταλίκες, όσο και των επιβαινόντων ανθρώπων.

Επισημαίνουμε ότι στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ», δεν χρειάζονται διόδια εισόδου – εξόδου, δεδομένου ότι έχουν κατασκευαστεί διόδια εγκάρσια στην ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ στις θέσεις «ΡΙΓΑΝΗ» και «ΓΑΥΡΟΛΙΜΝΗ». Ζητούμε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει είσοδος – έξοδος όπως ακριβώς έχετε μελετήσει να λειτουργήσουν οι κατασκευασμένες είσοδοι – έξοδοι στις θέσεις:

1. ΣΤΑΜΝΑ – ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ

2. ΜΠΑΓΙΑ – ΧΑΛΙΚΙ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

3. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μετά τα παραπάνω σας παρακαλούμε και σας προσκαλούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας για την διαμόρφωση – κατασκευή εισόδου και εξόδου οχημάτων στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ» (όπως στο συνημμένο σχεδιάγραμμα). Θέλουμε να σας επισημάνουμε με κάθε έμφαση, ότι με την υπάρχουσα σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση, αφενός μεν υφιστάμεθα ως πολίτες της Ι.Π. Μεσολογγίου ζημία στην περιουσιακή μας κατάσταση και αφετέρου υφιστάμεθα την διακινδύνευση της ζωής μας στην οποία ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμών και θανάτων στη συγκεκριμένη θέση.

Οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούμε όπως συνηγορήσουν στο δίκαιο αίτημά μας και προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση αυτού."

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν μας ενημέρωσε για καμία ενέργειά της.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια, έδωσε Δελτίο Τύπου της 24ης Μαρτίου 2017, με το οποίο ενημερώνει τους πολίτες όλης της Περιφέρειας ότι:

"Προς έγκριση νέοι συνδετήριοι κόμβοι στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών- Τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες, σχεδιάζουμε τα επόμενα έργα.

Έγκριση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» - Άξονας Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός –Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών», των νέων συνδετήριων κόμβων Κ3 και Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών.

Πρόκειται για τον κόμβο Κ3 στα Συχαινά που αφορά στη σύνδεση της Μικρής Περιμετρικής Πατρών με την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών, μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Μειλίχου και Αλεξανδρουπόλεως και σκοπός είναι να κατασκευαστεί μία ακόμη έξοδος από τη μεγάλη Περιμετρική προς την Πάτρα, με προϋπολογισμό 12.950.000 ευρώ.

Ο δεύτερος κόμβος αφορά στη διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον κόμβο Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών έως την Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως στην περιοχή Λαμπραίικα, με προϋπολογισμό 8.025.000 ευρώ.

«Τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες, έχω δώσει σαφή οδηγία, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, ο κ. Λύτρας, να βρίσκεται καθημερινά στο έργο και να δίνει άμεσα λύσεις. Η παράδοση της στους πολίτες της Πάτρας είναι ευθύνη μας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας: «Δε σταματάμε να σχεδιάζουμε τα επόμενα έργα. Είμαστε έτοιμοι και υποβάλλουμε για ένταξη τον κόμβο των Συχαινών και τον κόμβο της Οβρυάς. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη φάση των μελετών και το υποβάλλουμε προς έγκριση χρηματοδότησης για υλοποίηση»."

Όλα καλά και θέλουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, να αναπτύσσονται ΣΩΣΤΑ, όλες οι περιοχές και πολύ περισσότερο η Πάτρα.

Όμως η Αιτωλοακαρνανία απαράδεκτα, με ευθύνη όλων, Κυβερνήσεων και τοπικών παραγόντων και πέρα από κάθε λογική, προσκολλήθηκε στη Πελοπόννησο, για να υπάρχουν σε αυτή δύο Περιφέρειες μία με έδρα την Πάτρα και μία με έδρα την Τρίπολη, ενώ θα έπρεπε να έχουμε Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Αφού όμως εσφαλμένα έγινε αυτό και μέχρι να αποκατασταθεί το ΔΙΚΑΙΟ, θα όφειλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να έχει, προς την Αιτωλοακαρνανία, αν όχι την ιδιαίτερη προσοχή και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας, τουλάχιστον να έχει το ενδιαφέρον για την ίση μεταχείριση και της ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης.

Δυστυχώς εμείς παρακολουθούμε διαχρονικά, την συνεχώς αποδυνάμωση του Νομού μας και την έλλειψη της οφειλόμενης αποτελεσματικής παρέμβασης της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ και όχι τυπικά ψηφίσματα και δηλώσεις παρηγοριάς της Περιφέρειας που θέτουν τα καίρια αναπτυξιακά θέματα του Νομού μας, στην αγκαλιά της Πάτρας, της Καλαμάτας και της Αμαλιάδας, όπως το Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ταυτόχρονα σιωπάτε, αν δεν ενθαρρύνετε, την προσπάθεια ύπουλων παραγόντων, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα εμφανίζονται να θέλουν να επενδύσουν, στον όμορφο αυτό θεϊκό τόπο της οικολογίας, της ιστορίας, της παιδείας και του πολιτισμού, που γενιές και γενιές από ντόπιους και από όλο τον κόσμο έδωσαν τη ζωή τους, όπως ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΑ ΤΥΓΑΝΟΛΑΔΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ με το πρόσχημα της αξιοποίησης της βιομάζας.

Για αυτό παραμένει το Λιμάνι στο Πλατυγιάλι ΝΕΚΡΟ για δεκαετίες και ας έχουν δαπανηθεί τόσα και τόσα δις, 60 δις τουλάχιστον και ταυτόχρονα δαπανάμε τόσα και τόσα δις και για άλλα Λιμάνια στη Πάτρα, δηλαδή μας εκδικείστε η θα γίνει το Λιμάνι στο Πλατυγιάλι χώρος που θα είναι σε βάρος της υγείας μας η δεν θα γίνει τίποτα!!!

Για αυτό παραμένουν τα κτήρια και τα εργαστήρια του Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ εγκαταλειμμένα, για τα οποία η πολιτεία, δηλαδή εμείς οι πολίτες, δαπανήσαμε πολλά εκατομμύρια και ταυτόχρονα τώρα στεγάζεται η σχολή του Τ.Ε.Ι. στο Δημοτικό σχολείο της Αμαλιάδος και δαπανώνται άλλα εκατομμύρια από την αρχή σε βάρος του Μεσολογγίου.

Ακόμη τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, από λάδια που θα εισάγονται από το εξωτερικό με διακινδύνευση της υγείας μας και την ρύπανση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας, εγκαθίστανται στην πόρτα του Τ.Ε.Ι Μεσολογγίου και της Λιμνοθάλασσας, αφού εξαπάτησαν!!!! Όλες τις υπηρεσίες, ακόμη και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού, ότι θα αξιοποιήσουν δήθεν τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, τους δόθηκε άδεια εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια και η Αιρετή Περιφέρεια τι κάνει; Παρακολουθεί αδιάφορα;

Βέβαια ότι κάνει όλα τα χρόνια, ότι κάνει για τους κόμβους στο ΧΑΛΑΖΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ που με την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ απομονώθηκαν πλήρως, ότι κάνει για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, που κάθε λίγο και λιγάκι η σύγκλητος ζητάει να πάνε οι σχολές του Αγρινίου στη Πάτρα, ότι κάνει για το Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΙΟΥ που τώρα που έχουν και τον Πρόεδρο από το τμήμα Ναυπάκτου, είναι όλα καλά!!!.

Έ απαντάμε, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από καμένα λάδια, από όλες τις χώρες του κόσμου να πάνε να εγκατασταθούν στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΑΤΡΑΣ.

ΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ , ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΞΕΤΕ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.

ΚΑΙ ΤΟ Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.

Γράφουμε αυτές τις γραμμές για να θυμούνται και μην ξεχνούν οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι μας, όλοι οι νέοι μας, στους οποίους, εμείς απολογούμαστε γιατί ίσως δεν κάναμε όλοι μας όσα έπρεπε να κάνουμε.

Ελπίζουμε οι νέοι μας να μην, εθισθούν από συμπεριφορές κάποιων μεγαλυτέρων που την κατάλληλη στιγμή που έπρεπε να μιλήσουν και να ενεργήσουν σιώπησαν, αλλά να ακολουθήσουν τη φωνή της αλήθειας, του δικαίου και της δικαιοσύνης, γιατί ο τόπος μας, η ζωή μας, έφτασε σε οριακό σημείο.

Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολλές, σωστές φωνές, που υπάρχουν στον τόπο μας και έχουν υψώσει την φωνή τους, θα συντονισθούν και θα αποτελέσουν πλέον το μοχλό εκείνο που θα επιτρέψουν να πάει ο τόπος μας μπροστά, με αξιοπρέπεια, δυναμικότητα και αποτελεσματικότητα, δεν υπάρχει άλλη υποχώρηση.

Η ευθύνη του Δήμου Μεσολογγίου και του Δημάρχου Μεσολογγίου κ. Νίκου Καραπάνου που έχει κάνει αρκετές σωστές παρεμβάσεις και που μόλις προχθές στο Τρικούπειο, προλογίζοντας την μουσική εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας, επισήμανε την ανάγκη ομόνοιας και συνεργασίας όλων, για να κάνουμε τη δική μας έξοδο, με συνεργασία και των άλλων εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, των φορέων της πόλης και ιδιαίτερα επισημαίνω του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, που με σωστές παρεμβάσεις του για τα μεγάλα θέματα του τόπου προσφέρει πολλά, αλλά και των ενεργών πολιτών του Δήμου, είναι μεγάλη και θα πρέπει με πρωτοβουλίες του, να ενώσει δυνάμεις και με συντονισμένες ενέργειες να πάρουμε πίσω δίκιο μας, να έλθουν στο Μεσολόγγι, όσα άδικα και παράλογα έφυγαν και να ξεκαθαρισθεί σε όλους ότι ο δρόμος του Μεσολογγίου είναι ο δρόμος Της παιδείας, του Πολιτισμού, της ιστορίας, της οικοτουριστικής και οικολογικής αγροτικής ανάπτυξης.

Αντίστοιχα και ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμαρχος κος Παπαναστασίου, οφείλει να συντονίσει τις προσπάθειές του και όλοι σε συνεργασία πλέον, αποφασιστικά να βγάλουν το νομό από το τέλμα, να δουν την πραγματικότητα και να σταματήσει ο Νομός μας να σέρνεται δεκαετίες τώρα, στο άρμα της Αχαΐας.

Πολιτικά να πούμε την αλήθεια για το ποίος ευθύνεται που το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με έδρα το ΑΓΡΙΝΙΟ, που μετά από τόσους αγώνες ίδρυσε δίκαια η Ν.Δ. το 2007 με πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Κοντό και που απαράδεκτα ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ η Κυβέρνηση Σαμαρά- ΠΑΣΟΚ το κατήργησε.

Είναι αδικαιολόγητοι για το έγκλημα αυτό και πρέπει να τους το φωνάζουμε δυνατά να το καταλάβουν και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, άγιες μέρες που έρχονται, από όλη την Αιτωλοακαρνανία και το λαό της.

Ταυτόχρονα να καλέσουμε όλους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που έρχονται προσκυνητές στο Μεσολόγγι να κάνουν το χρέος τους απέναντι στον τόπο μας και να μην επαναπαύονται μόνο σε φιλοφρονήσεις.

Καλή Ανάσταση