Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Συνεχείς οι δράσεις ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμανοθάλασσας Μεσολογγίου


Τον μήνα Μάρτιο Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου προέβησαν μαζί με εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σε μια σειρά  δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών σχολικών μονάδων της Αιτωλοακαρνανίας.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης «Χελιδονίσματα» που διοργανώνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα η  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι νέοι του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα της μονάδας Μεσολογγίου και οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, του Δημητρούκειου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου και του 2ου Νηπιαγωγείου Ευηνοχωρίου ενημερώθηκαν για τα χελιδόνια και  κατασκεύασαν περισσότερες από 150  χελιδοφωλιές για να τα υποδεχτούν.




Με αφορμή τις δακτυλιώσεις πελαργών που γίνονται τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα του ρόλου του πουλιού αυτού στις αγροτικές περιοχές όπου και φωλιάζει. Στην συνέχεια, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η Οδύσσεια του Ατρόμητου», οι μαθητές γνώρισαν και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς τις δυσκολίες που συναντάνε οι πελαργοί κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι από και προς την Αφρική.



Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεσινίου ενημερώθηκαν με παρουσιάσεις για τα κιρκινέζια που φωλιάζουν στο χωρίο τους, το οποίο καλείται αλλιώς και «γερακοχωρίο», για τον βοηθητικό ρόλο του μικρού αυτού είδους γερακιού στις καλλιέργειες  καθώς και για τις δράσεις προστασίας που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή τους. Στην συνέχεια ευαισθητοποιήθηκαν μέσω περιβαλλοντικών παιχνιδιών ως προς τον σωστό τρόπο παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση εύρεσης νεοσσών ή πληγωμένων πουλιών. Στο τέλος της επίσκεψης τοποθετήθηκαν 2 τεχνητές φωλιές για κιρκινέζια στον χώρο του σχολείου,  μια ευγενική χορηγία της εταιρείας Γκούβρας Αθανάσιος & Δημοσθένης (Εμπόριο ξυλείας & μελαμίνης Μεσολόγγι)




Τέλος, στις αρχές του Απριλίου ο  Φ.Δ./Λ.Μ. διοργάνωσε στα πλαίσια της εθελοντικής εκστρατείας Let’s do it Greece εθελοντικό καθαρισμό ακτής, στον Δυτικό Οικισμό Αιτωλικού. Στον καθαρισμό έλαβαν μέρος οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού. Μετά το πέρας της δράσης ακολούθησε παρατήρηση με τηλεσκόπια φοινικόπτερων και τσικνιάδων που διατρέφονταν πλησίον της ακτής.
Μετά το Πάσχα ο Φορέας προτίθεται να επισκεφτεί και άλλα σχολεία του Νομού με στόχο την πληροφόρηση των μικρών μας φίλων για συγκεκριμένα είδη χλωρίδας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου –Αιτωλικού και της συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο.