Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Με την συμμετοχή της Προεδρικής Φρουράς οι φετινές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στον Ιερό Λόχο


Ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός» Μεσολογγίου έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επέτειο των 200 ετών της Εθνεγερσίας, οραματίστηκε κι αναβίωσε τη μνήμη του Ιερού Λόχου, του πρώτου Ελληνικού τακτικού στρατιωτικού σώματος του Αρχηγού της Επαναστάσεως Αλεξάνδρου Υψηλάντη.
Η γενέθλια πράξη του εγχειρήματος «Ο Ιερός Λόχος Αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» πραγματοποιήθηκε την 24ηΦεβρουαρίου του 2019, επέτειο της Κηρύξεως της Επαναστάσεως και έκτοτε η Φιλαρμονική του συλλόγου ενδύεται στις επετειακές εκδηλώσεις του 1821, αντίγραφο της στολής του Ιερού Λόχου.Ο φετινός εορτασμός της 199ης Επετείου θα γίνει την Κυριακή 23ηΦεβρουαρίου στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, στις 10.30 π.μ., στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της οδού Στησιχόρου, όπου φυλάσσεται η Καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, θα τελεστεί Τρισάγιο στην μνήμη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, του Ιερού Λόχου και των συμμαχητών του, με τη συμμετοχή της Προεδρικής Φρουράς.
Αμέσως μετά, στις 11:45 από το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς θα εκκινήσει πομπή, της οποίας θα προπορεύεται ενδεδυμένη με την στολή του Ιερού Λόχου η Φιλαρμονική, συνοδευόμενη από αγήματα φέροντα ιστορικές φορεσιές. Η πομπή, δια των οδών Ηρώδου του Αττικού και Βασιλίσσης Σοφίας, θα καταλήξει στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου όπου θα κατατεθούν στέφανοι και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.
Ακολούθως, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), στις 12.45, παρόντων των πρωτεργατών, των υποστηρικτών και όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτή την προσπάθεια, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση, με παρουσιαστή τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Ειδήσεων του ΑΝΤ1 κ. Νικόλα Βαφειάδη και ομιλητές τον νομικό, Πρόεδρο της Ιστορικής & Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου κ. Χρήστο Μούλια και τον τ. Αντιπρόεδρο της Βουλής, επίτιμο Πρόεδρο του Συλλόγου «Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ» κ. Γιώργο Σούρλα.
Η εκδήλωση αποτελεί συνδιοργάνωση του Συλλόγου «Δ. Σολωμός», με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου.