Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Πύργο και Μεσολόγγι με θέμα: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια»


Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καλλιέργεια της ελιάς με τίτλο: «Σύγχρονες τεχνικές και απαιτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια», θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Ηλείας στις 25 Φεβρουάριου και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας στις 26 Φεβρουαρίου.
Οι δύο εκδηλώσεις οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό, τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες στα αντίστοιχα Διοικητήρια της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκειά τους θα παρουσιαστούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν την Ελαιοκαλλιέργεια και την Διαχείρισή της, με μεθόδους Γεωργίας Ακρίβειας και έχουν προκύψει στο πλαίσιο υλοποίησης του πρώτου χρόνου του ερευνητικού έργου Opóra.Το ερευνητικό αυτό έργο αναπτύσσεται σε 6.000 στρέμματα ελαιώνων στις Π.Ε. Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή επιλεγμένων παραγωγών και στόχευση στην ανάπτυξη μίας υπηρεσίας, που θα προσφέρει συμβουλευτική λίπανσης, άρδευσης, και φυτοπροστασίας ανά ζώνες διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος καλλιεργητικών συνθηκών, λαμβάνοντας υπόψη την εδαφοκλιματική και αγρονομική ταξινόμηση των ελαιώνων. Για την επίτευξη των ανωτέρω αξιοποιούνται τόσο η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, όσο και οι παραδοσιακές αγρονομικές πρακτικές.
Οι εισηγητές είναι μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που θα καλύψουν πολλές θεματικές ενότητες που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια (π.χ. θρέψη, φυτοπροστασία, ποιοτικά χαρακτηριστικά), αλλά και τις εμπορικές προοπτικές του ελαιοκομικού τομέα.
Ο αναλυτικός τίτλος του ερευνητικού έργου είναι «Ανάπτυξη πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακρίβειας για την ελαιοκαλλιέργεια» και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Υλοποιείται από την εταιρία Οικοανάπτυξη ΑΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ εντάσσεται στο Πρόγραμμα RIS3 - έξυπνη εξειδίκευση, Αγροδιατροφή.
               Πρόγραμμα:
17.00-17.30
Προσέλευση

17.30 – 18.00
Χαιρετισμοί – εισαγωγή

18.00-18.15
«Το περιβάλλον της ελαιοκαλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα – Προβλήματα & Προκλήσεις»
Πετρόπουλος Αθανάσιος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

18.20-18.35
«Η ορθολογική λίπανση της ελιάς»
Παυλάκος Στάθης, Διευθυντής Marketing και R&D της COMPO ΕΛΛΑΣ

18.40-18.55
«Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων ελιάς»
Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστηρίου Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών

19.00-19.15
«Οι σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς ελαιολάδου / επιτραπέζιας ελιάς»
25/2 Τάγαρης Χρήστος, Πρόεδρος OLYMPIAN GREEN
26/2 Ιωάννης Ξεσφίγγης, Μέλος επιστημονικής ομάδας «Κέντρο Ποιότητας ελιάς»

19.30-20.00
«Η Γεωργία ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια – το ερευνητικό πρόγραμμα Opóra»
Πέρρος Νίκος, Δ/ντής Νοτίου Ελλάδας της ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ AE & επιστημονικοί συνεργάτες

20.00-20.30
Συζήτηση

20.30 – 21.00
Ελαφρύ γεύμα
Χώροι Διεξαγωγής:
ΠΥΡΓΟΣ 25/2, Διοικητήριο Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία)
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 26/2, Διοικητήριο Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία)
Μετά το πέρας της συζήτησης θα λειτουργήσει information desk για την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στα θέματα που αφορούν τις τεχνικές και τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος